eling
ont
/A
trage groei
bedrijfssluitingen
24
j. c. egmond
Niettegenstaande of misschien dank zij de slechte resul
taten in de horecasector zien we in deze branche veel
vernieuwingen: de vijftiende Wimpy is geopend, Hilton
bouwt zijn derde hotel in Nederland. En dan, zo algemeen
als hierboven te stellen, dat het slecht gaat in de
horecasector, is te veel generaliseren. Het Bedrijf
schap voor deze bedrijfstak onderscheidt 41 soorten
bedrijven, met als uitersten de automatiek op de hoek
enerzijds en een Hilton-hotel anderzijds. In het klassieke
restaurantbedrijf en in het algemeen in de keukenexploi
tatie is het resultaat onbevredigend. Een andere sector,
die er veelal eveneens minder florissant voorstaat, is de
logiesafdeling. Als vuistregel wordt hier gesteld, dat een
bezettingspercentage tussen de 60-70 rendabel is.
Nemen we als voorbeeld een hotel, dat afhéinkelijk van
de zakenwereld is en dat een bezettingsgraad haalt van
80 dat wil zeggen van maandag tot en met donder
dag, dan heeft het als gemiddeld weekpercentage
48,5 Ongeveer eenzelfde percentage op jaarbasis
komt ook uit de bus voor hotels, die uitsluitend gericht
zijn op het ontvangen van toeristen en dus duidelijk een
seizoenbedrijf zijn. Beide soorten zijn misschien kandidaat
voor het systeem van „Stay Free Resort Travel Club",
waarover hierna meer.
Vergelijken we de cijfers van de toename van de totale
consumptie met die van de bestedingen in de horecasec
tor als totaliteit dan zien we dat de horecasector bij de
algemene ontwikkeling sterk is achtergebleven en in
toeristische termen gesproken volkomen de boot heeft
gemist.
De reële consumptie steeg sinds 1953 met ongeveer
150%, de consumptie van horeca-produkten fluctueerde
rond het niveau van 1953. Door de loonstijgingen worden
deze relatief langzaam groeiende bedrijfstakken ernstig
getroffen. Voor de oorlog was het loon nog geen 10%
van de omzet, nu ligt dit tussen de 40-50
De mogelijkheden tot arbeidsbesparende technieken en
nieuwe organisatiemethoden zijn in deze sector bijzonder
gering, zeker als men het feit incalculeert, dat tweederde
deel van de 34.000 horecabedrijven voor de laatste
wereldoorlog gesticht zijn.
Er hebben zich in de afgelopen jaren een aanzienlijk
aantal bedrijfssluitingen voorgedaan.
Oorzaken van opheffingen in 1968 en 1969:
ziekte, ouderdom
onrendabel
afbraak, onteigening
niet meer bedrijfsmatig
overige
Totaal absoluut: 2.006
23,3
14,9%
12,4%
12,1
36.7
K