Uiterst links:
Gerbera's worden zorgvuldig stuk voor stuk ver
pakt alvorens te worden verzonden.
Boven:
Een modern ketelhuis van een gerberakwekerij in
de omgeving van Uithoorn.
Onder:
Automatische thermostaat in gerberakas.
worden, dat één man 1.000 a 1.500 m2 kan bewer
ken.
Bij het L.E.I.-onderzoek bedroegen de gemid
delde opbrengsten in 1970 voor één, twee en drie,
en vierjarige gewassen respectievelijk 5,42;
21,70 en 12,57 per m2. Bij alle onderzoeken is
een grote spreiding gebleken tussen de opbreng
sten van de onderzochte bedrijven. Zo varieerde
de opbrengst van het tweejarige gewas in 1970 bij
de onderzochte bedrijven van 13,08 tot 39,29
per m2. Doordat de plant- en rooidata bij deze be
drijven aanmerkelijk kunnen verschillen, zijn deze
opbrengsten niet geheel vergelijkbaar.
Het L.E.I. bepaalde daarom ook de gemiddelde
produktie per maand, dat het gewas in produktie
was. Deze maandopbrengsten bleken een aan
merkelijk mindere, maar toch nog grote variatie
van 1,71 tot 3,30 per m2 te vertonen. De oor
zaken van deze spreiding kunnen legio zijn, zoals
de uitrusting van de glasopstanden, de grondsoort,
de hoogte van de grondwaterstand en de mate van
uitval.
De belangrijkste factor is echter de vakbekwaam
heid van de ondernemer. Hij kan namelijk deze
oorzaken in meer of mindere mate beïnvloeden.
Samenvattend kan gesteld worden, dat de gerbera-
teelt niet zonder risico's is.
Desondanks is deze teelt bijzonder aantrekke
lijk, voor ondernemers, die haar volledig beheer
sen. Mede door de grote investeringsbedragen is
het noodzakelijk, de start van deze teelt op een
goede calculatie en een gedegen vakkennis te
baseren.
319