Zuivel
De stijging van de varkensvleesprijzen heeft
een verschuiving naar de consumptie van rund
vlees gestimuleerd. In de gehele wereld valt
trouwens een stijging van het rundvleesverbruik
te constateren. Vooral de prijzen van de eerste
kwaliteit slachtdieren blijven nog voortdurend
oplopen. Nu ook de E.E.G.-rundvleesverordening
in werking treedt, biedt dit alleen een gunstig
perspectief voor de mesterij van rundvee en
kalveren. Verwacht mag dan ook worden dat de
rundveehouder in de toekomst een groter deel
van zijn inkomen uit de vleessector zal verwer
ven.
De sterke consumptiestijging van rundvlees
leidt niet alleen in Nederland maar ook in andere
landen tot een verschuiving in de richting van
de vleesproduktie. Ondanks de hoge prijzen
wordt er zoveel vlees gegeten, dat de rundvee
stapel zelfs inkrimpt en bijgevolg de produktie
van melk vermindert. Dit betekent, zoals een
van de dagbladen het kernachtig uitdrukte, dat
West-Europa bezig is de zuivelcrisis op te eten.
In de daling van de melkaanvoer ligt dan ook
de voornaamste verklaring voor de hogere
prijzen van boter, kaas en andere melkproduk-
ten. De opbrengst van de industrieel verwerkte
melk, die in 1961 slechts 18 cent bedroeg, kwam
daardoor in 1963 rond de 20 cent te liggen.
Overigens betekent dit nog geenszins, dat de
inkomenspositie van de veehouder is verbe
terd. Integendeel. Mede door de hoge kosten
van de lange winter waren de bedrijfsresultaten
in 1962/1963 slecht. In de kleiweidestreek, dus
Friesland en Noordholland, verdiende een boer
op een bedrijf van 23 ha. 6.450,In de veen-
weide gebieden op 21 ha. 3.300,In het con-
sumptiemelkgebied, ongeveer samenvallend met
de Randstad, kwam het inkomen gemiddeld op
een bedrijf van 17 ha. niet hoger dan 2.900,
In het zuidelijk zandgebied op 10.50 ha.
5.400,—.
Nieuwe melkprijs
Weliswaar is de richtprijs gedurende de in
terimperiode van de laatste 5 maanden ver
hoogd van 28 tot 29 cent, maar het is duidelijk
70
dat een verdere verhoging noodzakelijk is.
Daarbij moet met name worden bedacht, dat, als
gevolg van de loonexplosie, zich ook in de
agrarische bedrijfstak sterke kostenstijgingen
voordoen. Mede op grond van de totaal onbe
vredigende rentabiliteit en anderzijds om ruimte
te scheppen voor het doen van investeringen
voor aanpassing en modernisering van de be
drijfsvoering, heeft het Landbouwschap bij de
regering een belangrijke verhoging van de melk
prijs bepleit, nl. tot 33 cent. De beslissing over
de nieuwe melkprijs, die per 1 april moet in
gaan, is nog even opgeschort in verband met de
reis van minister Biesheuvel naar de West.
Er moet worden afgewacht of de wensen van
de georganiseerde landbouw zullen worden in
gewilligd. In het kader van de E.E.G.-zuivelver-
ordening die binnenkort in werking treedt
is nl. de melkprijstoeslag bevroren; zij moet
zelfs geleidelijk worden afgebroken. De toeslag
op industriemelk kan derhalve bezwaarlijk wor
den verhoogd.
De hogere richtprijs zal dus uit de markt
moeten komen, uit een verhoging van de con
sumptiemelkprijs (via de z.g. verrekenprijs) en
de opbrengst van de zuivelprodukten (via
hogere inleveringsprijzen). Nationaal roept dit
spanningen op aan het prijzenfront.
Bovendien kunnen we ons als typisch zuivel-
exporterend land niet veroorloven te hoog te
gaan zitten. In de E.E.G. is nl. beslist dat de
prijs moet liggen tussen f 29,20 (Frankrijk) en
f 34,95 (Luxemburg). Minister Biesheuvel waar
schuwde dezer dagen nog als volgt:
„Als wij onze richtprijs te veel verhogen, ver
liezen wij het contact met de markt. Met het
E.E.G.-zuivelbeleid voor de deur gaat het er
juist om dit contact te bewaren. Wij zullen naar
een richtprijs moeten streven die wij ook over
niet al te lange tijd via de markt waar kunnen
maken. Als wij ons zelf uit de markt uit onze
eigen markt prijzen is dat zeker geen vee-
houdersbelang".
Concentratie
Wanneer dus straks in de E.E.G. van recht
streekse hulp geen sprake meer zal zijn dan zal
het er meer dan ooit op aankomen dat, behalve