Nieuw groenteteeltbedrijf in Hoogezand-Sappemeer.
draagt de produktie ongeveer 6 tot 7 miljoen kg.
Soms kan men in de praktijk waarnemen, dat de
toelt slechts een tussenfase vormt. Bedrijven,
welke zijn begonnen met de teelt van spruitkool,
schakelen over op de glascultures.
Bij de akkerbouw bestaat de laatste jaren be
langstelling voor vollegronds groenteteelt. Voor
de grote akkerbouwbedrijven betreft deze inte
resse het telen van groenten voor de verwer
kende industrie. Op de kleinere bedrijven gaat
het om een volledige omschakeling.
Voor beide groeperingen is de aandacht ge
vallen op teelten als komkommers, tuinbonen,
knolselderij, waspeen, aardbeien en zeer waar
schijnlijk ook spruiten. Van groot belang is
hierbij de mechanisatie, waardoor men naar
grotere eenheden moet. Naar de huidige in
zichten zal per bedrijf een eenheid van 5-7 ha
vollegronds groenten, verdeeld over slechts
maximaal 5 gewassen, noodzakelijk zijn om de
zekerheid van slagen op het bedrijf te ver
krijgen.
Indien deze omschakeling zich zal voortzetten,
hetgeen voor noordelijk en oostelijk Groningen
zeker verwacht kan worden, betekent dit, dat de
economische positie van de groenteteelt ver
stevigd wordt.
Fruit
De teelt van pit- en steenvruchten is zeer ver
spreid in Groningen en concentratie komt weinig
voor. Het aantal ha fruit bedraagt 0,5 tot 1
van de landelijke oppervlakte. De laatste jaren
gaat de oppervlakte, bezet met appels en peren
zowel als met klein fruit achteruit. Dit is een
gelukkig verschijnsel, daar het hier gaat om
veelal verouderde boomgaarden en te kleine
bedrijven.
252