iïlededeetingen uan de
FIRIYIA H. J. REESINK CO.,
RAIFFEISENBODÊ.
REESINK Co ZUTPHEN
40
TE ZUTPHEN.
IETS OVER VOEDERBEREIDING.
(Vervolg).
In het voorgaande nummer beweerden wij,
dat het gebruik van den Pomona Veevoeder
Stoomkoker leidde tot drieërlei voordeelen:
ten ie Het veevoeder dat men bereidt, is krach
tiger en smakelijker
ten 2e De werkzaamheid is gemakkelijker te
verrichten en er wordt minder zorg en
tijd gevorderd, om gunstiger resultaat
te bereiken, dan het geval is bij het
koken in water
ten 3e Deze wijze van bereiden vergt minder
brandstof en> minder tijd.
Beschouwen wij deze punten eens wat nader
Hoe verklaart men dat door stoomen
krachtiger
en beter veevoeder wordt verkregen?
Het is U bekend, dat bij de suikerfabricatie
de bieten met een overvloedige hoeveelheid
water worden gekookt 0111 het suikergehalte
er aan te onttrekken.
Bij het koken van knollen, bieten en
andere vruchten tot veevoeder heeft in de
veepot hetzelfde proces\>laats. Door
het koken met veel water verliezen
deze vruchten een groot deel van de
in water oplosbare voedingsbestand-
deelen, hetgeen wij later nog uitvoe
riger zullen behandelen. Het voeder
wordt hierdoor minder krachtig, en
verliest veel van zijn smaak. Zelfs
al geeft men aan de dieren het water,
waarin gekookt is, bij het voeder, dan
is hiermee het bezwaar niet wegge
nomen, en dat om de volgende reden.
Een te groote toevoeging van vocht
bij het eten is niet gewenscht, het
gaat de speekselafscheiding tegen en
vermindert de werking van het maag-
en darmsap. Het dier zal van zulk
voeder minder profijt hebben dan
van gestoomd veevoeder, dat droger
is, en alle voedingsstoffen behouden
heeft, waardoor het beter gekauwd
en sterker met speeksel vermengd
kan worden, terwijl de min der verdun
de toestand ook een verslappende
werking op maag on darmen uitoefent.
Waarin bestaat het meerdere gemak, en
waardoor wordt de tijdsbesparing
verkregen
Het meerdere gemak bij het werken met
een Pomona stoomkoker is gelegen in de
reeds beschreven constructie. De ketel van den
Pomona is zoo opgehangen, dat zelfs een
knaap of meisje dezen in gevulden toestand kan
kantelen. Men behoeft den ketel dus niet leeg
te scheppen, maar men kan den inhoud direct
in een trog of een kruiwagen laten val
len, al of niet met meel
mengen en daarna aan de
beesten geven.
Verder brengen wij de
binnen-bodems in herin-
-r nering waardoorvoorkomen
wordt dat het voeder met
den vuurbodem in aanra
king komt. Er bestaat dus
bij deze wijze van veevoe-
derbereiden geenerlei ge
vaar van aanbranden.
Het roeren, noodig om
dit te voorkomen, is dus
bij den Pomona stoomer
geheel overbodig.
Uit de beschrijving van
^den stoomkoker zult gij U
verder herinneren, dat de
j* deksel opgeschroefd wordt
om het ontwijken van stoom, dat is warm
te te voorkomen. Het gevolg dier inrichting
is, dat men de temperatuur hooger kan opvoe
ren en dientengevolge het voeder sneller gaar
wordt. Bij het stoomen van mais is dit ver
schil zeer aanzienlijk.
De besparing aan brandstof is voor
namelijk te danken aan .de mindere hoeveel
heid water, die veihit behoeft te worden, aan
den korteren duur der bereiding, alsmede aan
het feit, dat de ketel steeds gesloten blijft en
geen warmte door roeren verloren gaat.
De Pomona stoomkoker in zijn normale
uitvoering is voor kolenvuur ingericht. Indien
men er hoofdzakelijk hout of turf in wil sto
ken, dient de vuurhaard iets grooter genomen
te worden.
Zooals vanzelf spreekt, kan in den vuur
haard, ingericht voor steenkool, ook hout ge
stookt worden, doch men moet dan vaker
hout toevoegen.
Evenzoo kan men omgekeerd in den voor
hout ingerichjen vuurhaard ook kolen stoken
echter met dit onderscheid, dat het nuttig
effect dan geringer wordt.
In het algemeen is het aan te raden den
stoomkoker met den steenkoolhaard te
nemen, want men kan beter eenige keeren
meer bijvullen dan brandstof verkwisten Alleen
daar waar uitsluitend lichte brandstof en in
het bijzonder hout en losse turf voor het sto
ken kan worden gebruikt, is de vergroote
pOMONA
WAARDE POMONA KWAM KIJKEN,
GING DE KOOKPOT UIT - HET LAND.
vuurhaard practisch. Voor blokjes en korte turf
js de steenkoolhaard nog verkieslijker.
Wat kan men in een Pomona stoomkoker
alzoo bereiden en welke werkzaamheden kan
men er mede verrichten, wanneer hij daarvoor
speciaal wordt ingericht?
Met voordeel wordt de Pomona stoomer
.gebruikt voor het stoomen van aardappelen,
wortels, knollen enz. Verder kan hij worden
ingerient voor het koken van mais, koren en
peulvruchten waarvoor een speciale binnen-
bodem wordt vereischt.
Ook kan men door gebruik te maken van
een binnenketel dc Pomona stoomkoker ge
schikt maken voor het reinigen van waschgoed,
en daar de ketel kantelbaar is en dus ge
schommeld kan worden, kan men desgewenscht
het waschgoed er eeniger mate in spoelen.
Uit dit alles volgt dat een Pomona stoom
koker in alle opzichten op de boerderij de tot
nu gebruikte veepotten kan vervangen.
Het stoomen van aardappelen in een
Pomona stoomkoker.
De Pomona komt in de eerste plaats in
aanmerking voor het toebereiden van aard»
appelen tot veevoeder. Hetis algemeen bekend,
dat de aardappelen aan voedingswaarde win
nen, wanneer men ze kooktin ongekookten
toestand kunnen ze slechts in zeer beperkte
hoeveelheid gegeven worden, daar ze anders
zelfs schadelijk werken.
Dit koken der
aardappels nu
kan op twee wij
zen geschieden,
en wel öf in ko
kend water öf in
stoom.
Vergelijkt men
deze beide me
thoden, dan ziet
men, dat in het
eene geval een
giootere hoeveel
heid water verhit
moet worden dan
"in het tweede,
datbeteekentdus
dat bij het koken
in water de werk
zaamheid langer zal duren en meer brandstof
zal vorderen.
Er bestam evenwel een verschil in de wijzen
van bereiding, die op de kwaliteit van het te
verkrijgen veevoeder van ingrijpenden invloed
is en hiervoor vragen wij in het bijzonder uwe
aandacht.
In water gekookt voedsel verliest het
grootste deel zijner in water oplosbare \oe-
dende bestanddeelen die het bevat, namelijk
de stikstofverbindingen, eiwit en amide en de
belangiijkste mineralen kali en phospho-rzuur.
Nu zult gij zeggen, dan geef ik het afkook-
water tevens aan het vee, maar daar
mee is het bezwaar niet overwonnen.
ie verliest het voedsel door het
gemis der zouten zeer veel van den
smaak en werkt daardoor minder
gunstig op de eetlust, de speeksel
vorming en de spijsvertering, doch
ten 2e verzwakt door het toedienen
van het water de werking van het
maagsap en verslapt tevens het op
namevermogen van dc darmen hier
door.
Waar nu uit de beschrijving van
den ketel zelf gebleken is, dat deze
doelmatig is en sterk waar verder
blijkt dat het gebruik er van met
zich brengt een minder brandstof
verbruik en tijdbesparing; waar de
behandeling gemakkelijker is en het
te bereiden veevoeder beter van
kwaliteit, daar zal de keuze wel nie
mand moeilijk vallen.
Het stoomen van de aardappels
geschiedt overigens als volgt: men
ontdoet de aardappelen van het grofste vuil,
daarna vult men den ketel tot de onderste
bodem onder water staat men stort de aard
appelen in den ketel, legt de deksel er op en
sluit deze door den beugel zuiver af.
Hierop wordt het vuur aangemaakt, en zoodra
stoom uit het ventiel ontwijkt, dooft men het
vuur en laat den ketel nog circa 15 minuten
staan. Daar men na kortstondig gebruik reeds
vooruit weet hoeveel kolen of hout men op
nloet leggen, opdat het vuur juist uit zal zijn
tegen dat de ketel stoomt, heeft men dus in
het gebruik niet anders te doen dan den ketel
te vullen, het vuur aan te maken en na een
bepaalden tijd terug te komen. Toezicht
tusschentijds is overbodig daar aanbranden
geheel is buitengesloten.
Het stoomen van zieke aardappelen.
In jaren van misgewas en aardappelziekte
is de Pomona voor iederen landbouwer van
groote waarde, daar zieke aardappelen, die
gestoomd zijn, niet aUeen weer geschikt zijn
als veevoeder, maar bovendien ingekuild ook
korten tijd bewaard kunnen blijven.
Op deze wijze is het dus mogelijk een niets
waardig product om te zetten in een voedsel
met goede voedingswaarde; dat dit voordeelig
is behoeft verder geen betoog.
De Pomona Stoomkokers zijn ver
krijgbaar met een inhoud vanaf 40 Liter
tot en met 630 Liter.