iïlededeetingen uan de FIRIYIA H. J. REESINK CO., RAIFFEISENBODÊ. REESINK Co ZUTPHEN 40 TE ZUTPHEN. IETS OVER VOEDERBEREIDING. (Vervolg). In het voorgaande nummer beweerden wij, dat het gebruik van den Pomona Veevoeder Stoomkoker leidde tot drieërlei voordeelen: ten ie Het veevoeder dat men bereidt, is krach tiger en smakelijker ten 2e De werkzaamheid is gemakkelijker te verrichten en er wordt minder zorg en tijd gevorderd, om gunstiger resultaat te bereiken, dan het geval is bij het koken in water ten 3e Deze wijze van bereiden vergt minder brandstof en> minder tijd. Beschouwen wij deze punten eens wat nader Hoe verklaart men dat door stoomen krachtiger en beter veevoeder wordt verkregen? Het is U bekend, dat bij de suikerfabricatie de bieten met een overvloedige hoeveelheid water worden gekookt 0111 het suikergehalte er aan te onttrekken. Bij het koken van knollen, bieten en andere vruchten tot veevoeder heeft in de veepot hetzelfde proces\>laats. Door het koken met veel water verliezen deze vruchten een groot deel van de in water oplosbare voedingsbestand- deelen, hetgeen wij later nog uitvoe riger zullen behandelen. Het voeder wordt hierdoor minder krachtig, en verliest veel van zijn smaak. Zelfs al geeft men aan de dieren het water, waarin gekookt is, bij het voeder, dan is hiermee het bezwaar niet wegge nomen, en dat om de volgende reden. Een te groote toevoeging van vocht bij het eten is niet gewenscht, het gaat de speekselafscheiding tegen en vermindert de werking van het maag- en darmsap. Het dier zal van zulk voeder minder profijt hebben dan van gestoomd veevoeder, dat droger is, en alle voedingsstoffen behouden heeft, waardoor het beter gekauwd en sterker met speeksel vermengd kan worden, terwijl de min der verdun de toestand ook een verslappende werking op maag on darmen uitoefent. Waarin bestaat het meerdere gemak, en waardoor wordt de tijdsbesparing verkregen Het meerdere gemak bij het werken met een Pomona stoomkoker is gelegen in de reeds beschreven constructie. De ketel van den Pomona is zoo opgehangen, dat zelfs een knaap of meisje dezen in gevulden toestand kan kantelen. Men behoeft den ketel dus niet leeg te scheppen, maar men kan den inhoud direct in een trog of een kruiwagen laten val len, al of niet met meel mengen en daarna aan de beesten geven. Verder brengen wij de binnen-bodems in herin- -r nering waardoorvoorkomen wordt dat het voeder met den vuurbodem in aanra king komt. Er bestaat dus bij deze wijze van veevoe- derbereiden geenerlei ge vaar van aanbranden. Het roeren, noodig om dit te voorkomen, is dus bij den Pomona stoomer geheel overbodig. Uit de beschrijving van ^den stoomkoker zult gij U verder herinneren, dat de j* deksel opgeschroefd wordt om het ontwijken van stoom, dat is warm te te voorkomen. Het gevolg dier inrichting is, dat men de temperatuur hooger kan opvoe ren en dientengevolge het voeder sneller gaar wordt. Bij het stoomen van mais is dit ver schil zeer aanzienlijk. De besparing aan brandstof is voor namelijk te danken aan .de mindere hoeveel heid water, die veihit behoeft te worden, aan den korteren duur der bereiding, alsmede aan het feit, dat de ketel steeds gesloten blijft en geen warmte door roeren verloren gaat. De Pomona stoomkoker in zijn normale uitvoering is voor kolenvuur ingericht. Indien men er hoofdzakelijk hout of turf in wil sto ken, dient de vuurhaard iets grooter genomen te worden. Zooals vanzelf spreekt, kan in den vuur haard, ingericht voor steenkool, ook hout ge stookt worden, doch men moet dan vaker hout toevoegen. Evenzoo kan men omgekeerd in den voor hout ingerichjen vuurhaard ook kolen stoken echter met dit onderscheid, dat het nuttig effect dan geringer wordt. In het algemeen is het aan te raden den stoomkoker met den steenkoolhaard te nemen, want men kan beter eenige keeren meer bijvullen dan brandstof verkwisten Alleen daar waar uitsluitend lichte brandstof en in het bijzonder hout en losse turf voor het sto ken kan worden gebruikt, is de vergroote pOMONA WAARDE POMONA KWAM KIJKEN, GING DE KOOKPOT UIT - HET LAND. vuurhaard practisch. Voor blokjes en korte turf js de steenkoolhaard nog verkieslijker. Wat kan men in een Pomona stoomkoker alzoo bereiden en welke werkzaamheden kan men er mede verrichten, wanneer hij daarvoor speciaal wordt ingericht? Met voordeel wordt de Pomona stoomer .gebruikt voor het stoomen van aardappelen, wortels, knollen enz. Verder kan hij worden ingerient voor het koken van mais, koren en peulvruchten waarvoor een speciale binnen- bodem wordt vereischt. Ook kan men door gebruik te maken van een binnenketel dc Pomona stoomkoker ge schikt maken voor het reinigen van waschgoed, en daar de ketel kantelbaar is en dus ge schommeld kan worden, kan men desgewenscht het waschgoed er eeniger mate in spoelen. Uit dit alles volgt dat een Pomona stoom koker in alle opzichten op de boerderij de tot nu gebruikte veepotten kan vervangen. Het stoomen van aardappelen in een Pomona stoomkoker. De Pomona komt in de eerste plaats in aanmerking voor het toebereiden van aard» appelen tot veevoeder. Hetis algemeen bekend, dat de aardappelen aan voedingswaarde win nen, wanneer men ze kooktin ongekookten toestand kunnen ze slechts in zeer beperkte hoeveelheid gegeven worden, daar ze anders zelfs schadelijk werken. Dit koken der aardappels nu kan op twee wij zen geschieden, en wel öf in ko kend water öf in stoom. Vergelijkt men deze beide me thoden, dan ziet men, dat in het eene geval een giootere hoeveel heid water verhit moet worden dan "in het tweede, datbeteekentdus dat bij het koken in water de werk zaamheid langer zal duren en meer brandstof zal vorderen. Er bestam evenwel een verschil in de wijzen van bereiding, die op de kwaliteit van het te verkrijgen veevoeder van ingrijpenden invloed is en hiervoor vragen wij in het bijzonder uwe aandacht. In water gekookt voedsel verliest het grootste deel zijner in water oplosbare \oe- dende bestanddeelen die het bevat, namelijk de stikstofverbindingen, eiwit en amide en de belangiijkste mineralen kali en phospho-rzuur. Nu zult gij zeggen, dan geef ik het afkook- water tevens aan het vee, maar daar mee is het bezwaar niet overwonnen. ie verliest het voedsel door het gemis der zouten zeer veel van den smaak en werkt daardoor minder gunstig op de eetlust, de speeksel vorming en de spijsvertering, doch ten 2e verzwakt door het toedienen van het water de werking van het maagsap en verslapt tevens het op namevermogen van dc darmen hier door. Waar nu uit de beschrijving van den ketel zelf gebleken is, dat deze doelmatig is en sterk waar verder blijkt dat het gebruik er van met zich brengt een minder brandstof verbruik en tijdbesparing; waar de behandeling gemakkelijker is en het te bereiden veevoeder beter van kwaliteit, daar zal de keuze wel nie mand moeilijk vallen. Het stoomen van de aardappels geschiedt overigens als volgt: men ontdoet de aardappelen van het grofste vuil, daarna vult men den ketel tot de onderste bodem onder water staat men stort de aard appelen in den ketel, legt de deksel er op en sluit deze door den beugel zuiver af. Hierop wordt het vuur aangemaakt, en zoodra stoom uit het ventiel ontwijkt, dooft men het vuur en laat den ketel nog circa 15 minuten staan. Daar men na kortstondig gebruik reeds vooruit weet hoeveel kolen of hout men op nloet leggen, opdat het vuur juist uit zal zijn tegen dat de ketel stoomt, heeft men dus in het gebruik niet anders te doen dan den ketel te vullen, het vuur aan te maken en na een bepaalden tijd terug te komen. Toezicht tusschentijds is overbodig daar aanbranden geheel is buitengesloten. Het stoomen van zieke aardappelen. In jaren van misgewas en aardappelziekte is de Pomona voor iederen landbouwer van groote waarde, daar zieke aardappelen, die gestoomd zijn, niet aUeen weer geschikt zijn als veevoeder, maar bovendien ingekuild ook korten tijd bewaard kunnen blijven. Op deze wijze is het dus mogelijk een niets waardig product om te zetten in een voedsel met goede voedingswaarde; dat dit voordeelig is behoeft verder geen betoog. De Pomona Stoomkokers zijn ver krijgbaar met een inhoud vanaf 40 Liter tot en met 630 Liter.

Rabobank Bronnenarchief

blad 'De Raiffeisen-bode' (CCRB) | 1916 | | pagina 10