Export Nederlandse appels moet toenemen 400 itn Nederlandse fruitteelt De appel ondervindt in ons land en elders steeds meer concurrentie van andere fruitsoorten. Toch hoeft dat niet te betekenen dat er geen afzetmogelijkheden zijn voor het groeiend aanbod van Nederlandse appels. De Nederlandse fruittelers lopen namelijk voorop met de produktie van nieuwe, door de consument gewilde soorten. Zeker ook buiten onze landsgrenzen is er ruimte voor een Nederlands kwaliteitsprodukt. Voor de Nederlandse fruitteelt is de appel verreweg het belangrijkste pro- dukt. In internationaal perspectief is echter sprake van een vrij bescheiden rol: de jaarlijkse produktie van 0,4 mil joen ton appels komt overeen met cir ca 1% van de wereldproduktie. Gevolg is dat de toekomstmogelijkheden van de Nederlandse fruitteelt niet los kun nen worden gezien van de mondiale ontwikkelingen. Dit artikel begint dan ook met een beschrijving van de inter nationale fruitmarkt, die is gebaseerd op een onlangs gepubliceerde Rabo- bank-studie over dit onderwerp. De wereldproduktie van appels is in de jaren tachtig met 16% gestegen tot 40,7 miljoen ton in 1989. De totale fruitproduktie groeide met eenzelfde percentage. De appel behoort echter niet tot de grote groeiers, de toename van de bananen- en citrusproduktie bij voorbeeld was aanzienlijk forser. De belangrijkste appelproducent in de wereld is de USSR (6 miljoen ton), gevolgd door de VS, China en Frank rijk. Met 6,9 miljoen ton nemen de EG- landen ongeveer 17% van de wereld produktie voor hun rekening. In totaal komt ongeveer de helft van de appels van Europese bodem. Tien jaar gele den was dit overigens nog 57%, waar uit blijkt dat de produktie buiten Europa sneller is gegroeid. Duidelijk is dit het geval bij een aantal landen van het zui delijk halfrond, zoals Brazilië en Chili. Van de in de wereld geproduceerde appels wordt een derde deel door de industrie verwerkt tot bijvoorbeeld sap en moes: een tiende deel wordt vers uitgevoerd. De rest wordt in het pro- duktieland zelf vers geconsumeerd. Grafiek 1 Consumptie van vers fruit in Nederland x 1000 ton 600 300 - 200 - 1970 1975 1980 1985 citrus/bananen/exotisch fruit -*■- nederlands fruit Bron: Produktschap voor Groenten en Fruit Grafiek 2 Exportprijzen fruit US per 1000 kg 2000 1986 1987 19E andere import produkten 500 - 1975 1976 1977 1978 1979 1980 1981 1982 1983 1984 1985 1985 1987 1988 1989 bananen sinaasappels appels druiven rozijnen Bron: FAO De consumptie van fruit in onze be langrijkste afzetmarkten stijgt nog steeds, maar niet alle produkten delen in die groei. Zo is in ons land de con sumptie van Nederlands fruit, waar de appel in gewicht het grootste deel van uitmaakt, sinds 1970 geleidelijk aan gedaald ten koste van importfruit (grafiek 1 De consument maakt keuzes en de belangstelling is geleidelijk verschoven naar het importfruit. Flet assortiment wordt steeds breder en aantrekkelijker. Ook in andere EG-landen heeft de consumptie van het eigen fruit geleide lijk terrein verloren aan bananen, citrus, exotisch fruit en appels uit het zuidelijk halfrond. Alleen in Engeland stijgt de consumptie van appels nog, maar daar werden in verhouding ook weinig appels gegeten. Handel in appels Flet veranderende consumptie patroon komt ook tot uiting in de we reldhandel in appels, die in de jaren tachtig minder toenam dan die in de meeste overige fruitsoorten. In volume steeg de wereldhandel in appels de af gelopen 10 jaar met 8,7%, in geld uit gedrukt was sprake van een stijging met 7,9% tot 1,5 miljard per jaar. Dat het volume sterker steeg dan de waar de, geeft aan dat de gemiddelde prijs in de jaren tachtig is gedaald. Voor andere belangrijke fruitsoor ten, zoals bananen, sinaasappelen en verse druiven, bleek in de markt nog wel enige ruimte te bestaan voor prijs stijgingen (zie grafiek 2). De uitvoer waarde van deze produkten nam toe met resp. 25, 75 en 84%. Ook in de in ternationale handel is de concurrentie positie van appels klaarblijkelijk zwak. Niet voor alle produktielanden speelt de uitvoer van appels een even grote rol. Zo exporteert de USSR niet, terwijl Chili en Zuid-Afrika meer dan de helft van hun produktie uitvoeren. Bin nen de EG exporteren Nederland en Frankrijk relatief het meest (ongeveer een derde van hun produktie). Frankrijk is veruit de grootste expor teur van appels, met een aandeel in de wereldhandel van 19%. Daarnaast zijn Chili, Hongarije, Italië en de VS grote exporteurs. Nederland heeft met een jaarlijkse uitvoer van 200.000 ton een 16 Rabobank 6-7/91

Rabobank Bronnenarchief

blad 'Rabobank' | 1991 | | pagina 16