1
wywviPvsïS
Natupur merklappen
markt te brengen. Het is als met vele
zaken die beter kunnen; dan moet je
helemaal vooraan beginnen. In mijn
denken dus bij het voedsel van de kip
zelf. Zuiver plantaardig en ervoor wa
ken dat dat controleerbaar is. Dan
moet je met een kleine kern werken.
Met mensen die daaraan ook echt mee
willen doen. Wat we met het resultaat
van die samenwerking toen nog niet
deden, bedachten we wel vanaf het
moment dat we de Cobb-kip in ons
midden hadden.
We maakten een heus marketing
plan. Ik praat nu van 1987, zo jong is
de gedachte nog. Daar komt trouwens
nog iets bij. Kort ervoor was ik van
bankier veranderd. Ik wil best even
kwijt dat de mensen van uw bank hier
in Putten veel hebben bijgedragen aan
de ontwikkeling van onze plannen. Zij
hebben het merk Natupur in de kanto
ren van de oude slachterij geboren
zien worden. Historische plek dus.'
Het ging snel vanaf 1988. Met Natu
pur, maar ook met Pluimveeslachterij
Jansen. Die bouwde een prachtig
nieuw bedrijfspand met hypermoderne
slachtlijnen, die nu een capaciteit leve
ren van 90 000 kippen per dag. De
verhouding 'gewone' kip/Natupur-kip is
nu nog 80-20, maar dat zal zeker in
een beter evenwicht komen te liggen.
Dat hangt van factoren af die ook Jan
sen niet precies naar zijn hand kan
zetten. Jansen: 'Het moet ook niet te
snel gaan, de zaak moet controleer
baar blijven.'
Constante kwaliteit
Belangrijk voor een constante kwali
teit, waarbij ook de hygiëne van groot
belang is, is de wijze waarop het pro-
dukt aan de consument wordt gepre
senteerd. 'Ook daar', vervolgt Jansen
enthousiast, 'moeten we kunnen reke
nen op vakmanschap en die vinden we
bij de poelier. We leveren uitsluitend
via de vakhandel en die wordt, net zo
als wijzelf, regelmatig gecontroleerd.
Daarvoor hebben we een speciale
stichting in het leven geroepen. Die
werkt samen met instellingen als de In
ternationale Controle Maatschappij in
Twello, die monsters trekt bij de meste-
rij, bij de slachterij, maar ook bij de
poeliers die ons merk voeren. Het TNO
in Wageningen onderzoekt het voer en
dè specialist op het gebied van alles
wat met kippevlees te maken heeft, het
Spelderholt in Beekbergen, speelt een
belangrijke rol bij de controle van bij
voorbeeld kipdelen. Want u weet dat
behalve de hele kip, ook de kipdelen
steeds meer in de belangstelling van
de consument komen.
Wie vandaag de dag bij de goede
poelier in de winkel staat, smult al van
de wijze waarop een en ander wordt
gepresenteerd, want ook dat hebben
we natuurlijk zo professioneel mogelijk
laten uitwerken', aldus Jansen. De op
lettende kipliefhebber zal trouwens via
radio, tv, dag- en weekblad kennis
hebben gemaakt met het complete
concept van de Natupur-promotie. Jan
sen geeft aan dat de distributie voor de
particuliere markt via de huidige kana
len zal blijven verlopen. Er wordt wel
gedacht aan uitbreiding in de richting
van de horeca, instellingen, verzor
gingstehuizen etc.
Bij de poelier treft de klant naast de
kip en het ei ook een serie bijpassende
Pluimveeslachterij
Jansen beschikt over
een ultramodern be
drijfspand en dito
transportmiddelen.
kruiden aan. Jansen legt uit waarom
het merk 'Natupur' is gekozen en niet
'Natukip'. 'Omdat we met meer bezig
zijn dan alleen met kip. Binnenkort
kunt u de Natupur-kalkoen tegemoet
zien en wat te denken van het Natu-
pur-varken?'
Het is duidelijk: Jansen en zijn Natu-
pur-partners hebben nog grootsere
plannen. Het gaat ze vooral om kwali
teit, die direct te maken moet hebben
met wat gezonder is voor de consu
ment. 'Het vlees van de kip bevat circa
100% meer linolzuur dan het vlees van
een 'niet-vegetarisch' dier en dat is
goed voor hart- en bloedvaten', zegt
Jansen. Het zuiver plantaardige voe
dingspatroon heeft ook voordelen voor
het milieu: de mest van Natupur-kippen
bevat belangrijk minder amoniak en is
minder onaangenaam van geur.
JO