Natupur:
'gewone' kippen
worden merkkippen
Natupur merkkippen
Even buiten het Veluwse dorp Putten, aan de
weg naar Voorthuizen, staat
Pluimveeslachterij Jansen. Afgezien van de
fraaie architectuur van het nog maar één jaar
oude gebouw, zo op het eerste gezicht niets
bijzonders voor deze streek. Maar het
smaakvolle interieur, de doordachte indeling
en de warme sfeer geven spontaan een
stukje prijs van de wijze waarop hier wordt
gewerkt: in de eerste plaats vooral samen,
weloverwogen, ondernemend en in goed
overleg. Begrippen die mee aan de basis
hebben gestaan van het idee 'Natupur', een
succesvol marketing-concept dat naar volle
wasdom aan het groeien is. De kip vervult
daarbij, vooralsnog, een hoofdrol. Natupur.
Puur natuur. Of, vrijer vertaald: Op uw
gezondheid!
Directeur H.Jansen van dit vooruit
strevende Veluwse familiebedrijf heeft
zijn ruime kamer ingericht alsof hij
thuis is. De koffie staat gezellig klaar in
de zithoek en zoon Jannes maakt deel
uit van het gesprek: hij wil graag leren.
Vernoemd naar opa Jannes, de geres
pecteerde grondlegger van de slach
terij, zal hij later pa opvolgen als zake
lijk hoofd van de familie Jansen. Me
vrouw Jansen komt even binnen, heeft
haar eigen kamer in het gebouw, even
als één van de dochters. Er wordt in
groot verband in de fotoalbums ge
zocht naar geschikte platen.
Directeur Jansen vertelt kort maar
betrokken hoe zijn vader er voor de
oorlog mee begon. Zwoegend in de
grindheuvels bij Garderen voor een
hongerloontje van f 8,37 per week - en
dan mocht 'ie de derde week niet ko
men - keek opa uit naar wat anders.
Het werd 'de handel in' zoals dat heet
te. Eerst nog een paar maanden wat
bedrijfskapitaal vergaren met werk in
de polder en dan met f 40,- op de ba
lans en een mand voorop de fiets op
de eerste kippen uit! Goede tijden,
slechte tijden. Maar het was wel de on
dernemende aanzet voor wat zoon
Henk vanaf de jaren zeventig tot een
imposante pluimveeslachterij uitbouw
de. Hier passeren per dag duizenden
kippen, waaraan ruim 100 mensen, al
of niet automatisch, de handen vol
hebben.
Economisch dal
In de beginjaren zeventig slachtten
de Jansens zo'n 8 000 kippen per
week en dat werden er binnen enkele
jaren 30 a 35 000. Maar daarna, bij de
overstap naar de jaren tachtig wilde
het niet meer zo vlotten. De Neder
landse economie belandde in een dal.
De kippenhandel lag bijkans stil. Daar
wordt een echte Jansen uit Putten on
rustig van. Samenwerking, daar dacht
hij aan. Samenwerking met anderen uit
de branche. Dat kan leiden tot een be
ter produkt, tot een gunstiger marktpo
sitie ten opzichte van de concurrent.
Wie de pluimveewereld half kent,
weet dat de slachterij afhankelijk is van
de broederij en de broederij van de
mengvoederfabrikant. En dan is de kip
er zelf ook nog. Er werd gekozen voor
het merk 'Ross' (de dikbil onder de kui
kens), en er werd contact gelegd met
kuikenbroederij van Hulst in Veldhoven
en de mengvoederbedrijven Coppens
in Hoogeloon en De Hoop in Zelhem.
Die vier vonden elkaar snel. Vakman
schap. kennis van de markt en vooral
feeling en een fikse dosis durf en ver
trouwen in elkaar waren de ingrediën
ten voor wat een schitterend Neder
lands agrarisch produkt zou worden.
Een produkt dat verrassend aansloeg
en nu ongekende toekomstmogelijkhe
den biedt.
De samenwerking, met de Ross-kip
als middelpunt, zorgde rap voor een
betere marktpositie, maar ook de con
current ontfermde zich, wakker ge
schud door Jansen, over de kwaliteits
lekkernij. En dat was het moment
waarop er een geheel nieuw ei werd
gelegd en uitgebroed...
Jansen: 'We hadden natuurlijk wel
een fikse voorsprong opgebouwd in de
paar jaar dat we ijverig met die Ross-
kip bezig zijn geweest. Toch voelde ik
dat ik verder moest gaan, maar dan
eerder beter dan meer. Op de beurs in
Hannover liep ik tegen een Engels pro
dukt aan, de Cobb-kip. Ik heb toen
20 000 eieren laten uitbroeden en
daarmee is het begonnen. Je hoeft je,
als het om het Natupur-project gaat,
nooit af te vragen wat er eerder was:
de kip of het ei...'
We beogen een beter,
gezonder produkt op
de markt te brengen',
aldus de geestelijke
vader van de Natupur-
kip.
Gezondheid
We zijn er de laatste jaren allemaal
bewust mee bezig: het milieu en onze
gezondheid. Directeur Jansen komt er
rond voor uit dat die twee aspecten
hem bij de uitwerking van zijn Natupur-
idee in de commerciële kaart hebben
gespeeld. Maar hij gaat er op een zeer
verantwoorde manier mee om. Het is
veel eerder doel dan middel. Jansen:
'Wat ik toen met de samenwerking al
beoogde en wat zo prima lukte, was
een beter, gezonder produkt op de