Weiling's Vleesprodukten
een familiebedrijf dat ooit door Coveco
werd overgenomen en waarvan de
naam nog bestond als exportmerk.
Directeur J.C. Carsouw kan terug
zien op een geslaagd eerste jaar. Met
enthousiasme gaat hij verder op de in
geslagen weg, waarbij natuurlijk ook
het aanstormende Europa een rol
speelt. 'Toch is export een apart ver
haal. We hebben door de structurele
overcapaciteit in ons eigen land de
handen vol aan goed ingerichte, eco
nomisch verantwoorde produktielijnen
waarbij de traditionele rookworst onze
assortimenten nog steeds dominant
aanvoert', stelt Carsouw vast.
'Smaakpatronen spelen een grote
rol op de vleeswarenmarkt. In Neder
land, maar zéker in het buitenland, is
dat zelfs regionaal sterk aan de orde.
De specifieke produktiemethoden van
bijvoorbeeld Parma-ham kunnen nooit
voldoende winstgevend in onze lijnen
worden ingebouwd, nog afgezien van
de omstandigheid of wij ertoe in staat
zouden zijn. We maken het nooit lek
kerder, denk ik, dan de Italiaan zelf. En
dat gaat ook op voor de vele soorten
Duitse en Zwitserse 'schinken', om er
nog maar eens een paar te noemen.
Ons export-assortiment zou veel te di
vers worden.
Momenteel zetten we onze produk-
ten voor 80% af in het binnenland, de
rest gaat de grenzen over. Voorname
lijk naar België, Groot-Brittannië en
Duitsland. Vooral in dit laatste land is
trouwens ook al een enorm binnen
lands aanbod. Maar natuurlijk zien we
wel uitbreidingsmogelijkheden. Neem
de Britse markt, daar wordt 'smoked
sausage' op hoge prijs gesteld. Verder
wordt er in overleg met andere bedrij
ven gewerkt aan een nationaal export
pakket voor Duitsland, waarin een as
sortiment kwalitatief zeer goede pro-
dukten wordt samengebracht', aldus
Carsouw.
Consument en onderzoek
De afnemer kan door het ruime
aanbod nogal wat eisen stellen. De
verovering van schapruimte in de le
vensmiddelenbranche heeft alleen dan
kans van slagen als de factoren prijs
en kwaliteit in de juiste balans liggen.
Daarom hanteert Weiling's een continu
consumentenonderzoek als belangrijke
graadmeter.
Directeur Carsouw over Hoy: 'Wij
gaan uit van een kwaliteit die minimaal
zo goed moet zijn als die van het pro-
dukt van onze naaste concurrent of
van de marktleider. Zodra die kwaliteit,
of beter, is bereikt, krijgt ons produkt
het predicaat 'Hoy delicatesse'. Dat
krijgt vorm als vignet op de verpakking.
De consument stelt mededelingen op
de verpakking steeds meer op prijs.
Men geeft gaandeweg meer geld uit
aan betere produkten. Gezondheid is
een 'hot item'; er wordt gelet op een
laag zoutgehalte en weinig vet in de
recepturen. Dat alles past ons prima,
wij komen aan al die wensen tege
moet. Wij hanteren de meer ambachte
lijke produktiemethoden; wij roken bij
voorbeeld nog echt boven hout en
onze 'velletjes' zijn puur natuur. Daar
door zijn wij soms arbeidsintensiever
bezig dan anderen en dus soms wat
duurder.'
Breed assortiment
Weiling's onderscheidt drie grote
produktielijnen: rookworst, boerenmet
worst en knakworst. De omzet van
rookworst is bepaald indrukwekkend.
De winterkost, waarop wij Nederlan
ders gek zijn, zorgt soms voor een om
zet van een half miljoen stuks per
week en dan mag je nog niet eens
zeggen dat een Nederlander een typi
sche worsteter is. Het worstenassorti
ment van Weiling's wordt zowel vers
geleverd als verpakt, vacuum in blis
ters of in blik. Alle verpakkingen zijn
gegarandeerd milieuvriendelijk; de
grondstoffen bevatten geen pvc, kleur
stoffen zijn uit den boze.
Naast de drie grote 'worstenlijnen'
is er sprake van een uitgebreid pakket
snijvleeswaren. Varkensvlees is als
grondstof hiervoor veruit favoriet.
Rundvlees volgt op eerbiedwaardige
afstand als smakelijke tweede. Die
volgorde geldt in feite voor de totale
vleesconsumptie in Nederland (zie ook
de tabel).
Er werken bij Weiling's in Borculo
165 mensen in vaste dienst. In het
rookworsten-seizoen stijgt het aantal
naar ruim 200 werknemers en
-neemsters. In hagelwitte kledij, temid
den van blinkende roestvrij-stalen ma
chinerieën produceren zij een assorti
ment vleeswaren dat beantwoordt aan
de wens van de consument.
De kwaliteit wordt mede
gewaarborgd doordat Coveco nog
steeds de belangrijkste grondstoffenle-
verancier is. Coveco kent precies de
herkomst van het vlees; zij kan het vol
gen 'van fok tot snit'. Weiling's maakt
dankbaar gebruik van deze Integrale
Keten Bewaking (IKB). Daardoor weet
men bij Weiling's precies wat voor
vlees men in de kuip heeft.
JO
Huishoudelijke consumptie vlees in Nederland (1989)
Per huishouden Per persoon
Vlees
54,12 kg
21,91 kg
waarvan:
- varkensvlees
17,64 kg
7,14 kg
- rundvlees
8,40 kg
3,40 kg
- gehakt
11,24 kg
4,55 kg
- panklaar
8,56 kg
3,47 kg
- snacks
3,36 kg
1,36 kg
- rookworst
1,96 kg
0,79 kg
- paardevlees
0,60 kg
0,24 kg
- kalfsvlees
0,16 kg
0,06 kg
- lams/schapevlees
0,16 kg
0,06 kg
- overige
2,04 kg
0,83 kg
Vleeswaren
19,60 kg
7,92 kg
Pluimvee
10,84 kg
4,40 kg
Bron: PVV
Weiling's directeur
Carsouw: 'Men geeft
gaandeweg meer geld
uit aan betere produk
ten'.
23 Rabobank 1/91