Citrusfruit is. In twintig jaar tijd is de waarde hier van verviervoudigd tot meer dan f 6 mil jard gulden. De grootste exporteur van verse ci- trus is Spanje, dat zijn positie de afge lopen jaren nog heeft weten te verster ken. Het land heeft de produktie op de uitvoer afgestemd (meer dan de helft wordt geëxporteerd) en levert met si naasappelen, mandarijnen en citroe nen een breed assortiment. Van de Spaanse uitvoer blijft gemiddeld 90% binnen de EG. De Verenigde Staten nemen de tweede plaats in als export land, hoewel slechts 8% van de pro duktie wordt uitgevoerd. Beschouwing van de wereldhandelsstromen (zie fi guur) leert dat verreweg het grootste deel van de export plaats vindt naar de EG-landen (dit nog afgezien van de onderlinge handel binnen de EG). Van de citrusproduktie wordt 46% op de binnenlandse markten geconsu meerd, 12% wordt als vers fruit uitge voerd en 34% is bestemd voor de in dustrie. Hier wordt het merendeel van het fruit verwerkt tot sap; ook worden conserven en jam geproduceerd. Bra zilië (sinaasappelsap) en de Verenigde Staten (sinaasappel- en grapefruitsap) nemen samen driekwart van de ver werking voor hun rekening. De produktie van citrussappen is een relatief nieuwe ontwikkeling, die pas na de tweede wereldoorlog goed op gang kwam. Dit werd mogelijk door een aantal nieuwe ontwikkelingen op het gebied van verwerking en trans port. Zo was er een verschuiving van enkelvoudig sap naar diepgevroren concentraat en was er de ontwikkeling naar buiktransport per tanker. De han del in citrussap verloopt veelal via gro te tankopslagplaatsen, die zijn geves tigd in belangrijke havensteden. In Europa zijn dat met name Rotterdam, Amsterdam en Zeebrugge. De belang rijkste wereldhandelsstromen van ci- trussapconcentraat lopen van Brazilië naar de Verenigde Staten en de EG; daarnaast is ook de uitvoer van de Middellandse Zeelanden naar de EG van betekenis. Overschotten dreigen Hoewel er door klimatologische om standigheden (vorst, droogte) onzeker heden zijn, moet er rekening mee wor den gehouden dat de produktie van ci trusvruchten de komende jaren verder zal toenemen. Deskundigen verwach ten dit op grond van uitbreiding van het areaal en een verhoging van de pro- duktiviteit. Op de markt van de Europe se Gemeenschap ziet het er naar uit dat een structureel overschot zal ont staan. Na Italië en Griekenland kan ook Spanje te maken krijgen met afzet- problemen. Het perspectief van de producenten hangt onder meer af van ontwikkelin gen in de afname van zowel vers als verwerkt citrusfruit. Voor die consump tie is sprake van een aantal tegenge stelde ontwikkelingen. Het lijkt waarschijnlijk dat de ko mende tijd meer fruit zal worden gege ten. Fruit past uitstekend in de vraag van de huidige consument naar 'vers' en 'gezond'. Het is makkelijk klaar te maken, ook als hapje tussendoor. Het aanbod van citrus buiten het hoofdsei zoen kan een positieve invloed hebben op de consumptie. Daar staat tegen over dat de citrus concurrentie heeft van andere fruitsoorten. Het assorti ment wordt steeds breder, zoals de snelle opkomst van de kiwi bewijst. Van belang zijn ook de ontwikkelin gen in gebieden met nu nog een rela tief beperkte consumptie. Voor wat be- Vervolg op pagina 15 Ing. A.M.A. Heijbroek Bedrijfstakoriderzoek Brazilië is veruit de be langrijkste citrusprodu- cent ter wereld.

Rabobank Bronnenarchief

blad 'Rabobank' | 1990 | | pagina 13