Citrusfruit
is. In twintig jaar tijd is de waarde hier
van verviervoudigd tot meer dan f 6 mil
jard gulden.
De grootste exporteur van verse ci-
trus is Spanje, dat zijn positie de afge
lopen jaren nog heeft weten te verster
ken. Het land heeft de produktie op de
uitvoer afgestemd (meer dan de helft
wordt geëxporteerd) en levert met si
naasappelen, mandarijnen en citroe
nen een breed assortiment. Van de
Spaanse uitvoer blijft gemiddeld 90%
binnen de EG. De Verenigde Staten
nemen de tweede plaats in als export
land, hoewel slechts 8% van de pro
duktie wordt uitgevoerd. Beschouwing
van de wereldhandelsstromen (zie fi
guur) leert dat verreweg het grootste
deel van de export plaats vindt naar de
EG-landen (dit nog afgezien van de
onderlinge handel binnen de EG).
Van de citrusproduktie wordt 46%
op de binnenlandse markten geconsu
meerd, 12% wordt als vers fruit uitge
voerd en 34% is bestemd voor de in
dustrie. Hier wordt het merendeel van
het fruit verwerkt tot sap; ook worden
conserven en jam geproduceerd. Bra
zilië (sinaasappelsap) en de Verenigde
Staten (sinaasappel- en grapefruitsap)
nemen samen driekwart van de ver
werking voor hun rekening.
De produktie van citrussappen is
een relatief nieuwe ontwikkeling, die
pas na de tweede wereldoorlog goed
op gang kwam. Dit werd mogelijk door
een aantal nieuwe ontwikkelingen op
het gebied van verwerking en trans
port. Zo was er een verschuiving van
enkelvoudig sap naar diepgevroren
concentraat en was er de ontwikkeling
naar buiktransport per tanker. De han
del in citrussap verloopt veelal via gro
te tankopslagplaatsen, die zijn geves
tigd in belangrijke havensteden. In
Europa zijn dat met name Rotterdam,
Amsterdam en Zeebrugge. De belang
rijkste wereldhandelsstromen van ci-
trussapconcentraat lopen van Brazilië
naar de Verenigde Staten en de EG;
daarnaast is ook de uitvoer van de
Middellandse Zeelanden naar de EG
van betekenis.
Overschotten dreigen
Hoewel er door klimatologische om
standigheden (vorst, droogte) onzeker
heden zijn, moet er rekening mee wor
den gehouden dat de produktie van ci
trusvruchten de komende jaren verder
zal toenemen. Deskundigen verwach
ten dit op grond van uitbreiding van het
areaal en een verhoging van de pro-
duktiviteit. Op de markt van de Europe
se Gemeenschap ziet het er naar uit
dat een structureel overschot zal ont
staan. Na Italië en Griekenland kan
ook Spanje te maken krijgen met afzet-
problemen.
Het perspectief van de producenten
hangt onder meer af van ontwikkelin
gen in de afname van zowel vers als
verwerkt citrusfruit. Voor die consump
tie is sprake van een aantal tegenge
stelde ontwikkelingen.
Het lijkt waarschijnlijk dat de ko
mende tijd meer fruit zal worden gege
ten. Fruit past uitstekend in de vraag
van de huidige consument naar 'vers'
en 'gezond'. Het is makkelijk klaar te
maken, ook als hapje tussendoor. Het
aanbod van citrus buiten het hoofdsei
zoen kan een positieve invloed hebben
op de consumptie. Daar staat tegen
over dat de citrus concurrentie heeft
van andere fruitsoorten. Het assorti
ment wordt steeds breder, zoals de
snelle opkomst van de kiwi bewijst.
Van belang zijn ook de ontwikkelin
gen in gebieden met nu nog een rela
tief beperkte consumptie. Voor wat be-
Vervolg op pagina 15
Ing. A.M.A. Heijbroek
Bedrijfstakoriderzoek
Brazilië is veruit de be
langrijkste citrusprodu-
cent ter wereld.