Wereldhandel citrusfruit: aanbod groeit sneller dan vraag Citrusfruit In het fruitaanbod dat wereldwijd op de markten verschijnt, nemen citrusvruchten de belangrijkste plaats in. De afgelopen dertig jaar is de citrusproduktie meer dan verdubbeld en ook voor de komende jaren wordt een groei in het aanbod voorzien. Of de consumptie van verse en verwerkte citrus even snel zal groeien, is echter de vraag. Er moet dan ook rekening worden gehouden met overschotten. Aldus een studie, die Rabobank Nederland als internationale agribusinessbank heeft verricht naar de wereldhandel in citrusfruit. In 1988 bedroeg de exportwaarde van vers citrusfruit meer dan f 6 mil jard. Daarmee is het een belangrijk produkt op de wereldmarkt voor voe dingsmiddelen. Binnen het fruitaanbod is citrus het belangrijkste gewas met een aandeel van 20% in de wereldpro- duktie (druiven hebben een aandeel van 18%, bananen en appels elk 13%). Citrusvruchten zijn al lange tijd zeer populair en worden zowel vers als in verwerkte vorm (sap, conserven) ge consumeerd. Ook vruchten als bergamot, kum- quat en pomolo zijn citrussoorten, maar 98% van de produktie wordt toch gevormd door de bekendste vertegen woordigers van de citrusfamilie: si naasappelen, mandarijnen, citroenen en grapefruits. Citrusvruchten worden met name geteeld in gebieden met een subtropisch klimaat, tussen zeehoogte en circa 1000 meter. In de tropen groeien ook citrusbomen. Het zijn altijd groene bomen en/of struiken tot 10 meter hoog. De wereldproduktie van citrus is de afgelopen decennia sterk gegroeid. Begin jaren zestig werd circa 25 mil joen ton per jaar geproduceerd, eind jaren zeventig circa 55 miljoen ton. De laatste jaren was de groei minder, on der meer door aanzienlijke vorst- en droogteschades in de produktiegebie- den. Inmiddels wordt per jaar ongeveer 60 miljoen ton citrusfruit geproduceerd, waarvan ruim tweederde deel op het noordelijk halfrond. Sinaasappelen (42 miljoen ton) hebben het grootste aandeel in de produktie. In de Nederlandse winkelvakken zijn zelden of nooit Braziliaanse si naasappelen te vinden; toch is dit land met een aandeel van bijna 20% veruit de belangrijkste citrusproducent ter wereld. Het grootste deel van de oogst wordt echter verwerkt, zodat Brazili aanse citrus ons hooguit in de vorm van sinaasappelsap bereikt. Na Brazi lië zijn de Verenigde Staten, Spanje en Italië de belangrijkste citrusproducen- ten. Zij krijgen echter steeds meer con currentie van 'nieuwe' landen als Mexi co, Cuba, Marokko en Zuid-Afrika. Een aantal landen kent duidelijke specialisaties. Japan produceert nage noeg alleen mandarijnen, in de Ver enigde Staten en Israël is ook de gra pefruit van grote betekenis. Brazilië legt zich toe op de teelt van sinaasap pelen voor de sapindustrie. Mexico, Spanje en Italië hebben relatief een groot aantal citroenen. Per hoofd van de bevolking wordt wereldwijd ruim 10 kilo citrusfruit per jaar geconsumeerd. Er zijn echter gro te verschillen per land. Amerikanen verorberen als grootste consument zo n 50 kilo per jaar. zij het vooral in de vorm van sap. De Nederlander komt met een consumptie van 42 kilo (voor het merendeel vers fruit) op een derde plaats. Westeuropeanen eten veel ci trus; niet voor niets komt bijna twee derde van de totale import voor reke ning van West-Europa. Spanje grootste exporteur De internationale handel in vers ci trusfruit is sinds de jaren vijftig verdub beld tot ruim 7 miljoen ton. Toch groei de de export minder snel dan de pro duktie. Relatief gezien liep het aandeel van de export van verse citrus in de to tale produktie de afgelopen twintig jaar zelfs terug van 15 tot 12%. De verse consumptie in het producerende land en de verwerking groeiden sneller. Dat neemt niet weg dat verse citrus in de wereldhandel een belangrijk produkt Wereldhandelsstromen citrusvruchten Stromen >125.000 ton (gem. 1985-88, in 1000 ton) Canada Intra 2165 EFTA 272 930 M-Zee Japan 344 Comecon ,435 Zuid Amerika Bron: Rabobank Nederland 12 Rabobank 9/90

Rabobank Bronnenarchief

blad 'Rabobank' | 1990 | | pagina 12