S&alfc r--— derij toegenomen, hetgeen ten koste ging van de beschikbare kalveren voor de kalvermesterij. Stabilisatie rundvleesproduktie De vooruitzichten voor de rund vleesproduktie in de EG hangen sterk af van het landbouwbeleid in de Ge meenschap. Doordat de melkquotering naar alle waarschijnlijkheid nog wel een aantal jaren blijft bestaan, zal de melkveestapel bij een toenemende produktie per koe verder afnemen. De groei van de vleesveestapel en de toe name in de slachtgewichtën zorgen er echter voor dat de produktie van rund vlees zich redelijk stabiliseert. Daar naast blijven de invoerheffingen aan de grenzen van de EG een zekere be scherming bieden tegen de goedkope re rundvleesproducenten in andere de len van de wereld. Die bescherming uit zich ook in de stieren- en zoogkoei- enpremie, die in de EG tot een zekere omvang per bedrijf wordt toegekend. De Fransen, Italianen en Grieken zijn de grootste consumenten van rund- en kalfsvlees in de EG. Neder land behoort tot de middengroep. De Nederlanders eten jaarlijks gemiddeld 19 kg. aan rund- en kalfsvlees, slechts 2/3 van wat de Fransen verorberen. Opvallend is dat de Spanjaarden en Portugezen de rij sluiten voor wat be treft de rundvleesconsumptie in de EG. Naar verwachting kan met de toene mende welvaart de vleesconsumptie in deze landen nog groeien. Door genoemde factoren zijn de globale prijsvooruitzichten in de ko mende jaren niet ongunstig. Een com plicerende factor vormt momenteel de toetreding van de DDR tot de EG. Door toewijzing van een melkquotum aan de DDR zal daar tijdelijk een extra produktie van rundvlees optreden als overtollig melkvee wordt geslacht. Naar schatting gaat het om circa 125 000 ton. Het marktbedervende ef fect hiervan zou mogelijk door inter ventie voorkomen kunnen worden, maar de vraag is of de EG hiertoe overgaat. Daarna zal de produktie van rundvlees in de DDR zich waarschijn lijk stabiliseren en geen ongunstige in- Slachtrundernotering in Nederland vloed op het gemiddelde prijsniveau in de EG uitoefenen. Kwantiteit en kwaliteit In Nederland is de rundvleespro duktie meer aan de melkveehouderij gerelateerd dan in de rest van de EG. In ons land is het probleem dan ook niet dat er onvoldoende rundvlees ge produceerd wordt, maar dat de ge vraagde kwaliteiten niet aansluiten op het binnenlandse aanbod. Daarom wordt er vlees vanuit het buitenland in gevoerd. Een recente studie van het Landbouw-Economisch Instituut wijst uit dat in het duurste segment van de vers-rundvleesmarkt circa 60% geïm porteerd wordt. Zo bezien is er nog een behoorlijke ruimte voor vergroting en verbetering van het Nederlandse rundvleesaanbod. Het verschil in vraag en aanbod bleek onder meer bij stierenvlees. Sinds in 1987 de interventiemogelijk heden voor vlees beperkt werden, is stierenvlees ten opzichte van koeien- vlees goedkoper geworden. Dit had tot gevolg dat de belangstelling voor stie renvlees toenam, vooral bij het groot winkelbedrijf. Stierenvlees kan name lijk in voldoende hoeveelheid in de ge wenste kwaliteit worden geleverd. Door de grotere belangstelling voor stierenvlees en het grotere aanbod van geschikte kalveren voor de stieren- mesterij is de stierenhouderij in Neder land gegroeid. Desondanks waren de bedrijfsresultaten in de tweede helft van de jaren tachtig niet florissant. Een belangrijke oorzaak hiervan waren de hoge prijzen van nuchtere kalveren. Deze waren op hun beurt een stimu lans voor het aanhouden van vaarzen en zoogkoeien op melkveebedrijven. Hiermee is de ontwikkeling van de tweede tak op melkveebedrijven op gang gekomen. Het lijkt erop dat de gunstige perspectieven voor de afzet van kwaliteitsvlees zich vooralsnog vertaald hebben in hoge prijzen voor nuchtere kalveren en startkalveren. Investeren in merkvlees De vooruitzichten voor de afzet van De vooruitzichten voor de afzet van kwaliteits rundvlees zijn gunstig. kwaliteitsrundvlees zijn gunstig. Met de nog steeds groeiende welvaart en toe nemende aandacht voor gezondheid is de consument bereid meer geld uit te geven voor kwaliteit en dus ook voor kwaliteitsvlees. Het introduceren van merkvlees is een manier om op de vraag naar kwaliteit in te spelen. De ontwikkeling van merkvlees vergt ech ter een lange en moeilijke weg. Vervolg op pagina 27 kalveren stieren koeien/stieren gld per 100 kg 9,5- 9 8,5 8 7,5 7 6,5 6 5,5- 5^ nuchtere koeien gld. per stuk 700 600 500 400 300 200 Bron: Produktschap van vee en vlees 1983 1984 1985 1986 1987 jH—0 1988 1989 1990 100

Rabobank Bronnenarchief

blad 'Rabobank' | 1990 | | pagina 17