S&alfc
r--—
derij toegenomen, hetgeen ten koste
ging van de beschikbare kalveren voor
de kalvermesterij.
Stabilisatie
rundvleesproduktie
De vooruitzichten voor de rund
vleesproduktie in de EG hangen sterk
af van het landbouwbeleid in de Ge
meenschap. Doordat de melkquotering
naar alle waarschijnlijkheid nog wel
een aantal jaren blijft bestaan, zal de
melkveestapel bij een toenemende
produktie per koe verder afnemen. De
groei van de vleesveestapel en de toe
name in de slachtgewichtën zorgen er
echter voor dat de produktie van rund
vlees zich redelijk stabiliseert. Daar
naast blijven de invoerheffingen aan
de grenzen van de EG een zekere be
scherming bieden tegen de goedkope
re rundvleesproducenten in andere de
len van de wereld. Die bescherming
uit zich ook in de stieren- en zoogkoei-
enpremie, die in de EG tot een zekere
omvang per bedrijf wordt toegekend.
De Fransen, Italianen en Grieken
zijn de grootste consumenten van
rund- en kalfsvlees in de EG. Neder
land behoort tot de middengroep. De
Nederlanders eten jaarlijks gemiddeld
19 kg. aan rund- en kalfsvlees, slechts
2/3 van wat de Fransen verorberen.
Opvallend is dat de Spanjaarden en
Portugezen de rij sluiten voor wat be
treft de rundvleesconsumptie in de EG.
Naar verwachting kan met de toene
mende welvaart de vleesconsumptie in
deze landen nog groeien.
Door genoemde factoren zijn de
globale prijsvooruitzichten in de ko
mende jaren niet ongunstig. Een com
plicerende factor vormt momenteel de
toetreding van de DDR tot de EG.
Door toewijzing van een melkquotum
aan de DDR zal daar tijdelijk een extra
produktie van rundvlees optreden als
overtollig melkvee wordt geslacht.
Naar schatting gaat het om circa
125 000 ton. Het marktbedervende ef
fect hiervan zou mogelijk door inter
ventie voorkomen kunnen worden,
maar de vraag is of de EG hiertoe
overgaat. Daarna zal de produktie van
rundvlees in de DDR zich waarschijn
lijk stabiliseren en geen ongunstige in-
Slachtrundernotering in Nederland
vloed op het gemiddelde prijsniveau in
de EG uitoefenen.
Kwantiteit en kwaliteit
In Nederland is de rundvleespro
duktie meer aan de melkveehouderij
gerelateerd dan in de rest van de EG.
In ons land is het probleem dan ook
niet dat er onvoldoende rundvlees ge
produceerd wordt, maar dat de ge
vraagde kwaliteiten niet aansluiten op
het binnenlandse aanbod. Daarom
wordt er vlees vanuit het buitenland in
gevoerd. Een recente studie van het
Landbouw-Economisch Instituut wijst
uit dat in het duurste segment van de
vers-rundvleesmarkt circa 60% geïm
porteerd wordt. Zo bezien is er nog
een behoorlijke ruimte voor vergroting
en verbetering van het Nederlandse
rundvleesaanbod.
Het verschil in vraag en aanbod
bleek onder meer bij stierenvlees.
Sinds in 1987 de interventiemogelijk
heden voor vlees beperkt werden, is
stierenvlees ten opzichte van koeien-
vlees goedkoper geworden. Dit had tot
gevolg dat de belangstelling voor stie
renvlees toenam, vooral bij het groot
winkelbedrijf. Stierenvlees kan name
lijk in voldoende hoeveelheid in de ge
wenste kwaliteit worden geleverd.
Door de grotere belangstelling voor
stierenvlees en het grotere aanbod van
geschikte kalveren voor de stieren-
mesterij is de stierenhouderij in Neder
land gegroeid. Desondanks waren de
bedrijfsresultaten in de tweede helft
van de jaren tachtig niet florissant. Een
belangrijke oorzaak hiervan waren de
hoge prijzen van nuchtere kalveren.
Deze waren op hun beurt een stimu
lans voor het aanhouden van vaarzen
en zoogkoeien op melkveebedrijven.
Hiermee is de ontwikkeling van de
tweede tak op melkveebedrijven op
gang gekomen. Het lijkt erop dat de
gunstige perspectieven voor de afzet
van kwaliteitsvlees zich vooralsnog
vertaald hebben in hoge prijzen voor
nuchtere kalveren en startkalveren.
Investeren in merkvlees
De vooruitzichten voor de afzet van
De vooruitzichten voor
de afzet van kwaliteits
rundvlees zijn gunstig.
kwaliteitsrundvlees zijn gunstig. Met de
nog steeds groeiende welvaart en toe
nemende aandacht voor gezondheid is
de consument bereid meer geld uit te
geven voor kwaliteit en dus ook voor
kwaliteitsvlees. Het introduceren van
merkvlees is een manier om op de
vraag naar kwaliteit in te spelen. De
ontwikkeling van merkvlees vergt ech
ter een lange en moeilijke weg.
Vervolg op pagina 27
kalveren
stieren
koeien/stieren gld per 100 kg
9,5-
9
8,5
8
7,5
7
6,5
6
5,5-
5^
nuchtere
koeien gld. per stuk
700
600
500
400
300
200
Bron: Produktschap van vee en vlees
1983 1984 1985 1986 1987
jH—0
1988 1989 1990
100