Minder rundvlees, maar betere kwaliteit heffing is de melkveestapel in de EG fors ingekrompen. Bovendien loopt het aantal melkkoeien nog ieder jaar terug door de produktiviteitstoename: minder koeien produceren dezelfde hoeveel heid melk. Door die beperking van de De superheffing heeft in ons land voor een veranderende kijk op het houden van vleesvee gezorgd. De melkkoeienstapel is in Nederland en in de rest van de EG verkleind. De capaciteit die hierdoor op de bedrijven vrijkwam, is gedeeltelijk gebruikt voor het aanhouden van vleesvee. De kwaliteit van het rundvleesaanbod is meegegroeid met het toegenomen aandeel van vleesvee in de Nederlandse rundveestapel. Naar verwachting zal deze tendens zich voortzetten, wordt geconcludeerd in het onlangs verschenen Rabobank-rapport 'Visie op Rundvleesproduktie'. Het rapport 'Visie op Rundvleesproduktie' werd gepresenteerd tijdens de Nationale Rundveemanifestatie in Utrecht. ir. M.J.J. Titulaer Bedrijfstakonderzoek De vormen van rundvleesproduktie verschillen nogal sterk binnen de Euro pese Gemeenschap. In de wat minder produktieve en dunbevolkte gebieden vindt men gespecialiseerde vleesvee houderij op basis van een extensieve bedrijfsvoering. Zo kent Frankrijk de grootste zoogkoeienstapel. Uit dit land komt dan ook een aantal zeer bekende vleesveerassen, die we tegenwoordig ook in Nederland kennen. Ondanks de gespecialiseerde vleeshouderij in som mige landen van de EG is -hoewel niet zo sterk als in Nederland- de rund vleesproduktie over het algemeen in hoge mate gekoppeld aan de melkvee houderij. Door de instelling van de super- melkveestapel is de produktie van rundvlees eveneens verminderd. De toename van de vleesveestapel was namelijk niet genoeg om de afname van de melkveestapel te compense ren. Wel zorgde de inkrimping van de melkveestapel als gevolg van de kor tingen op het melkquotum in 1984 en 1987 tijdelijk voor een extra aanbod op de markten, waardoor de prijzen zak ten. Sinds 1987 is de produktie van rundvlees in de EG werkelijk terugge lopen. Op dit moment schommelt die produktie rond een niveau dat voldoen de is om in de eigen behoefte te voor zien. De interventievoorraden van de EG, de 'vleesberg', namen als gevolg daarvan af. Een en ander leidde se dertdien tot een voorzichtig prijsher stel. De ontwikkeling van de rundvee houderij in de EG had tot gevolg dat de beschikbaarheid van kalveren vermin derde, waardoor de prijzen voor nuch tere kalveren opliepen. Omdat -onder meer als gevolg van de superheffing- na 1987 ook de melkpoederprijzen stegen, daalde de rentabiliteit van de kalvermesterij. Door afname van de veestapel is het ruwvoer echter goed koper geworden. Deze gunstige ruw- voersituatie, de vrijgekomen stalruimte en de hoge prijzen voor nuchtere kal veren maakten het aanhouden van vleesvee interessant. De gemakkelijkste weg om met vleesvee te beginnen is de kruising van een vleesstier met de minst pro duktieve melkkoeien van het bedrijf. Met deze kruislingdieren wordt geen beslag op nieuw vermogen gelegd, wat wel het geval is bij de aankoop van duur raszuiver vleesvee. De kruisling- stierkalveren zijn beter geschikt voor de stierenmesterij dan de zuivere melk- rassen. Hierdoor is het aanbod van ge schikte kalveren voor de stierenhou-

Rabobank Bronnenarchief

blad 'Rabobank' | 1990 | | pagina 16