Minder rundvlees,
maar betere
kwaliteit
heffing is de melkveestapel in de EG
fors ingekrompen. Bovendien loopt het
aantal melkkoeien nog ieder jaar terug
door de produktiviteitstoename: minder
koeien produceren dezelfde hoeveel
heid melk. Door die beperking van de
De superheffing heeft in ons land voor een
veranderende kijk op het houden van
vleesvee gezorgd. De melkkoeienstapel is in
Nederland en in de rest van de EG verkleind.
De capaciteit die hierdoor op de bedrijven
vrijkwam, is gedeeltelijk gebruikt voor het
aanhouden van vleesvee. De kwaliteit van het
rundvleesaanbod is meegegroeid met het
toegenomen aandeel van vleesvee in de
Nederlandse rundveestapel. Naar
verwachting zal deze tendens zich
voortzetten, wordt geconcludeerd in het
onlangs verschenen Rabobank-rapport 'Visie
op Rundvleesproduktie'.
Het rapport 'Visie op
Rundvleesproduktie'
werd gepresenteerd
tijdens de Nationale
Rundveemanifestatie
in Utrecht.
ir. M.J.J. Titulaer
Bedrijfstakonderzoek
De vormen van rundvleesproduktie
verschillen nogal sterk binnen de Euro
pese Gemeenschap. In de wat minder
produktieve en dunbevolkte gebieden
vindt men gespecialiseerde vleesvee
houderij op basis van een extensieve
bedrijfsvoering. Zo kent Frankrijk de
grootste zoogkoeienstapel. Uit dit land
komt dan ook een aantal zeer bekende
vleesveerassen, die we tegenwoordig
ook in Nederland kennen. Ondanks de
gespecialiseerde vleeshouderij in som
mige landen van de EG is -hoewel niet
zo sterk als in Nederland- de rund
vleesproduktie over het algemeen in
hoge mate gekoppeld aan de melkvee
houderij.
Door de instelling van de super-
melkveestapel is de produktie van
rundvlees eveneens verminderd. De
toename van de vleesveestapel was
namelijk niet genoeg om de afname
van de melkveestapel te compense
ren.
Wel zorgde de inkrimping van de
melkveestapel als gevolg van de kor
tingen op het melkquotum in 1984 en
1987 tijdelijk voor een extra aanbod op
de markten, waardoor de prijzen zak
ten. Sinds 1987 is de produktie van
rundvlees in de EG werkelijk terugge
lopen. Op dit moment schommelt die
produktie rond een niveau dat voldoen
de is om in de eigen behoefte te voor
zien. De interventievoorraden van de
EG, de 'vleesberg', namen als gevolg
daarvan af. Een en ander leidde se
dertdien tot een voorzichtig prijsher
stel.
De ontwikkeling van de rundvee
houderij in de EG had tot gevolg dat de
beschikbaarheid van kalveren vermin
derde, waardoor de prijzen voor nuch
tere kalveren opliepen. Omdat -onder
meer als gevolg van de superheffing-
na 1987 ook de melkpoederprijzen
stegen, daalde de rentabiliteit van de
kalvermesterij. Door afname van de
veestapel is het ruwvoer echter goed
koper geworden. Deze gunstige ruw-
voersituatie, de vrijgekomen stalruimte
en de hoge prijzen voor nuchtere kal
veren maakten het aanhouden van
vleesvee interessant.
De gemakkelijkste weg om met
vleesvee te beginnen is de kruising
van een vleesstier met de minst pro
duktieve melkkoeien van het bedrijf.
Met deze kruislingdieren wordt geen
beslag op nieuw vermogen gelegd,
wat wel het geval is bij de aankoop van
duur raszuiver vleesvee. De kruisling-
stierkalveren zijn beter geschikt voor de
stierenmesterij dan de zuivere melk-
rassen. Hierdoor is het aanbod van ge
schikte kalveren voor de stierenhou-