Italië Kwaliteit en ontwerp maakten de Italiaanse design tot een begrip. fysische omstandigheden aldaar. Eind vorige eeuw is het thans produktiefste landbouwgebied, de Po-Delta, ontgon nen en van een enorm irrigatienetwerk voorzien. De bodem is bovendien zeer voedingrijk, waardoor hoogwaardige produktie mogelijk is. Het klimaat in de Po-vlakte biedt goede mogelijkheden voor de land bouw, met name voor graangewassen als tarwe en maïs. De regio's Emilia- Romagna en Venetië produceren sa men dan ook bijna de helft van de Itali aanse graanproduktie. Ook zijn er in de warme, natte streek tussen Turijn en Milaan grote rijstvelden. De inten sieve veeteelt is er vooral om de grote steden te voorzien van melk en vlees. In Zuid-ltalië worden vooral groen- Granen - tarwe Rijst Suikerbieten Plantaardige olieprodukten - olijfolie Groente en fruit Wijn en most Melk Vleesprodukten - rund - varken - slachtpluimvee ten en fruit, plantaardige olieprodukten en druiven verbouwd. Het eiland Sicilië is goed voor 15% van de totale fruit en groenteproduktie. Verder is hier veel extensieve veeteelt in de bergach tige streken, waar de fysische omstan digheden geen plantaardige verbouw toelaten. Het mediterrane klimaat drukt heel duidelijk zijn stempel op het bo- demgebruik in het zuiden. Vandaar dat het traditionele gewas van de mediter rane landbouw steeds wintertarwe ge weest is. Dit in combinatie met gewas sen als olijfbomen, wijnranken en ci- trusbomen, die met hun langere wor tels de droge periode kunnen overle ven. Tabel 1 geeft aan dat in Italië de na druk vooral ligt op groente en fruit en Italië Nederland 9,9 1,2 6,3 0,9 1,2 0,0 2,1 2,2 6,4 0,1 4,2 0,0 24,6 12,7 7,9 0,0 11,6 26,1 23,5 34,1 9.6 9,5 5,4 16,1 5,2 4,0 op de vleesprodukten (nummer zes in de wereld met 2,6%), terwijl in Neder land naast de vleesprodukten vooral melk wordt geproduceerd. De mediter rane produkten, inclusief de zomer- en wintergranen, komen in Italië natuurlijk meer voor dan in Nederland. Een ander opmerkelijk verschil tus sen de Nederlandse en Italiaanse landbouw betreft het aantal hectaren landbouwgrond per bedrijf. Zowel in de pré-Alpen als in de Apenijnen in het zuiden komen veel kleine gezinsbe drijfjes voor. Deze kleinschaligheid werkt belemmerend voor de moderni sering van het produktieproces en vormt een belangrijke verklaring voor het verschil in produktiviteit. Ook is er veel grootgrondbezit in Italië. Samenvattend kunnen we stellen dat Italië in vergelijking met de rest van de EG een grote agrarische sector kent. Toch moet geconstateerd worden dat het efficiencyniveau laag is, zeker ten opzichte van de andere lidstaten. Vooral het zuiden is hier debet aan. In vergelijking met de concurrerende lan den als Spanje en Marokko zijn bij voorbeeld de produktiekosten van ci trusvruchten hoger. Miracolo economico De Italiaanse industriële sector werd lange tijd gedomineerd door de 'lichte industrie', die ook nu nog een belangrijke plaats inneemt. Het gebrek aan energie is de belangrijkste achter liggende oorzaak van het feit dat de Tabel 1 Aandeel produkten (in in produktiewaarde landbouw drs. T. Berenst Internationaal Onderzoek G.A.J. van Kollenburg Internationaal Onderzoek 10 Rabobank 5/90

Rabobank Bronnenarchief

blad 'Rabobank' | 1990 | | pagina 10