Italië
Kwaliteit en ontwerp
maakten de Italiaanse
design tot een begrip.
fysische omstandigheden aldaar. Eind
vorige eeuw is het thans produktiefste
landbouwgebied, de Po-Delta, ontgon
nen en van een enorm irrigatienetwerk
voorzien. De bodem is bovendien zeer
voedingrijk, waardoor hoogwaardige
produktie mogelijk is.
Het klimaat in de Po-vlakte biedt
goede mogelijkheden voor de land
bouw, met name voor graangewassen
als tarwe en maïs. De regio's Emilia-
Romagna en Venetië produceren sa
men dan ook bijna de helft van de Itali
aanse graanproduktie. Ook zijn er in
de warme, natte streek tussen Turijn
en Milaan grote rijstvelden. De inten
sieve veeteelt is er vooral om de grote
steden te voorzien van melk en vlees.
In Zuid-ltalië worden vooral groen-
Granen
- tarwe
Rijst
Suikerbieten
Plantaardige olieprodukten
- olijfolie
Groente en fruit
Wijn en most
Melk
Vleesprodukten
- rund
- varken
- slachtpluimvee
ten en fruit, plantaardige olieprodukten
en druiven verbouwd. Het eiland Sicilië
is goed voor 15% van de totale fruit
en groenteproduktie. Verder is hier
veel extensieve veeteelt in de bergach
tige streken, waar de fysische omstan
digheden geen plantaardige verbouw
toelaten. Het mediterrane klimaat drukt
heel duidelijk zijn stempel op het bo-
demgebruik in het zuiden. Vandaar dat
het traditionele gewas van de mediter
rane landbouw steeds wintertarwe ge
weest is. Dit in combinatie met gewas
sen als olijfbomen, wijnranken en ci-
trusbomen, die met hun langere wor
tels de droge periode kunnen overle
ven.
Tabel 1 geeft aan dat in Italië de na
druk vooral ligt op groente en fruit en
Italië
Nederland
9,9
1,2
6,3
0,9
1,2
0,0
2,1
2,2
6,4
0,1
4,2
0,0
24,6
12,7
7,9
0,0
11,6
26,1
23,5
34,1
9.6
9,5
5,4
16,1
5,2
4,0
op de vleesprodukten (nummer zes in
de wereld met 2,6%), terwijl in Neder
land naast de vleesprodukten vooral
melk wordt geproduceerd. De mediter
rane produkten, inclusief de zomer- en
wintergranen, komen in Italië natuurlijk
meer voor dan in Nederland.
Een ander opmerkelijk verschil tus
sen de Nederlandse en Italiaanse
landbouw betreft het aantal hectaren
landbouwgrond per bedrijf. Zowel in de
pré-Alpen als in de Apenijnen in het
zuiden komen veel kleine gezinsbe
drijfjes voor. Deze kleinschaligheid
werkt belemmerend voor de moderni
sering van het produktieproces en
vormt een belangrijke verklaring voor
het verschil in produktiviteit. Ook is er
veel grootgrondbezit in Italië.
Samenvattend kunnen we stellen
dat Italië in vergelijking met de rest van
de EG een grote agrarische sector
kent. Toch moet geconstateerd worden
dat het efficiencyniveau laag is, zeker
ten opzichte van de andere lidstaten.
Vooral het zuiden is hier debet aan. In
vergelijking met de concurrerende lan
den als Spanje en Marokko zijn bij
voorbeeld de produktiekosten van ci
trusvruchten hoger.
Miracolo economico
De Italiaanse industriële sector
werd lange tijd gedomineerd door de
'lichte industrie', die ook nu nog een
belangrijke plaats inneemt. Het gebrek
aan energie is de belangrijkste achter
liggende oorzaak van het feit dat de
Tabel 1 Aandeel produkten (in in produktiewaarde landbouw
drs. T. Berenst
Internationaal
Onderzoek
G.A.J. van Kollenburg
Internationaal
Onderzoek
10 Rabobank 5/90