-
Rond de voet van de oude kerk in het
Noordhollandse Huizen is een gezelli
ge verzameling winkels gegroepeerd.
Bedrijven met klinkende namen heb
ben daar hun stek gevonden: Albert
Heijn, Jamin. Etos. Hema, om er maar
een paar te noemen. Nauwelijks plaats
voor een plaatselijke groenteboer, een
zelfstandige slager, een warme bakker
en een kaasspecialist. Althans, dat zou
je geneigd zijn te denken tussen het
'geweld' van het grootwinkelbedrijf.
Toch zijn die ondernemers er wel
degelijk en ze boeken er zelfs een
bedrijfsresultaat dat ver boven het
branche-gemiddelde ligt. Hun geheim:
de Vershof-formule.
Kees Kromhout: excellente start in de
Vershof
In maart 1987 is op initiatief van een
van de plaatselijke slagers het plan
opgevat om te zamen met enkele col
lega's een gemeenschappelijke win
kelvestiging op te zetten. Vier winkels
bij elkaar onder één dak, met een as
sortiment voedingsmiddelen dat 'vers'
en 'kwaliteit' als grootste gemene de
ler had. De trend naar gemaksvoeding
- halfbereide en gebruiksklare maal
tijdingrediënten - begon zich af te teke
nen. 'Door samen te werken met on
dernemers die voedingsmiddelen op
de markt brengen die in een soortgelij
ke behoefte voorzien kun je je geza
menlijk veel duidelijker dan als eenling
profileren', zo was zijn gedachten-
gang.
Direct nadat in september 1987 'De
Vershof' geopend was, bleek het con
cept succesvol. Door de relatief lage
weer worden goedgemaakt uit de ex
ploitatie.
Verder moeten de partners beschikken
over een goede vakbekwaamheid en
solvabiliteit en de mentaliteit om samen
te kunnen werken. De kwaliteit van de
produkten van alle partners moet zeer
hoog zijn. Ook aan het personeel wor
den eisen gesteld. Als het produkt van
een van de partners tegen blijkt te val
len, kan dit een negatieve uitstraling
hebben op het hele verscentrum.
Perspectief
Het ligt in de lijn der verwachting, dat
het aantal verscentra zal toenemen. Zij
spelen namelijk in op de behoeften van
i kosten, de A-lokatie, en de gemeen
schappelijke uitstraling, liggen de re
sultaten boven de - al hooggespannen
- verwachtingen.
j 'Wij zijn net een grote familie', een ge
luid dat uit verschillende monden komt,
als je praat met de vier ondernemers.
Je kunt erin beluisteren, dat ze op één
lijn zitten in denken en doen. Dat is
niet alleen de succesfactor bij uitstek,
het is ook voorwaarde om vier onder-
nemers in één Vershof onder dak te
brengen en te houden.
'We spreken elkaar regelmatig over
zaken die ons allen betreffen, zoals
het beheer en gebruik van de gemeen
schappelijke ruimte, onze promotie en
het assortiment, zegt vers-groenteman
Jan Kruimer, die op grond van anciën
niteit vaak als woordvoerder optreedt.
'Een voorbeeld: steeds meer gaan de
slager en ik ons begeven op het ge
bied van geheel of gedeeltelijk voorbe
reide maaltijden. Verkoop ik de zelfge
maakte hutspot, of levert hij dat? Een
vraag waar je het samen eens over
moet worden.
(t|
Wim Koeiewijn: vlees verkoop ik hier
niet per kilo
Kruimer is uitgesproken tevreden met
de gang van zaken. Omdat hij voor- j
dien een 'normale' eigen zaak had,
kan hij goed vergelijken: 'Zo'n 30% ho
gere omzet en een aanmerkelijk bete
re bruto winstmarge', vertrouwt hij ons j
toe.
Zijn positieve ervaringen worden ge
deeld door bakker Jan Rebel, Kees
Kromhout, die binnen- en buitenlandse
de consument aan gemaksvoeding van
een hoge kwaliteit en een wisselende
samenstelling. Daarbij zijn verschillen
de vormen mogelijk. De combinatie van
zelfstandige ondernemers uit verschil
lende versbranches is een interessante
vorm van samenwerking. Naar de con
sument toe lijkt dit goede mogelijkhe
den te bieden. Ook van de zijde van de
ondernemers bestaat veel belangstel
ling.
Het succes van de verscentra is echter
afhankelijk van een groot aantal facto
ren. De formule is nog niet uitgekristalli
seerd, met als gevolg dat bij ieder vers
centrum de voorbereiding erg lang
duurt. Het is niet altijd eenvoudig om
kazen en noten verkoopt, en Wim
Koeiewijn, die zojuist de slagerij van
de initiatiefnemer van De Vershof
l heeft overgenomen. Kromhout en
Koeiewijn zijn hun ondernemerschap
in De Vershof gestart.
Jan Rebel: vers en kwaliteit zijn onze
kenmerken.
'Wij richten ons op een ander soort be
hoeften, dan de andere winkels in de
buurt', zegt Koeiewijn. 'Vlees verkoop
ik hier niet per kilo, dat doet de super
markt al. Ik verkoop speciale soorten
in aangepaste hoeveelheden, vaak al
klaargemaakt om zo in de pan te doen.
Wij willen in De Vershof trendsetter
zijn op het gebied van de gemaksvoe
ding.
De vier ondernemers vormen een
hecht team, naar buiten toe bijna een
eenheid. 'Akkoord, je levert een stukje
identiteit in', zegt de groenteman. 'Ik
ben niet meer 'Kruimer, groenten en
fruit' maar 'de groenteboer van De
Vershof'. Daar staat tegenover dat ik
onder de gemeenschappelijke vlag
meer omzet draai en een beter be
drijfsresultaat behaal. En daar is het
me uiteindelijk wel om te doen.
Om de samenwerking onder de colle
ga's te formaliseren hebben de Vers-
hof-ondernemers een doelstellings
overeenkomst en een samenwerkings
overeenkomst opgesteld, die zij bij de
notaris hebben gedeponeerd, inclusief
de sanctiebepalingen. Gelukkig zijn
sancties niet nodig geweest en gelet
op het eensgezinde streven lijkt het
ook onwaarschijnlijk dat dat binnen af
zienbare tijd nodig wordt.
een aantal goede winkeliers bijeen te
krijgen, die bereid zijn om een deel van
hun zelfstandigheid prijs te geven. Als
in de aanvangsfase één ondernemer
afhaakt, komt het hele project in ge
vaar. Het samenwerkingsproject vraagt
hoge investeringen. De ondernemers-
vorm, de doelgroep, de lokatie en het
kosten- en opbrengstenniveau wijken af
van de bestaande situatie. Dit vraagt
een andere mentaliteit en een andere
bedrijfsvoering.
De vershof is een interessante formule;
geen oplossing voor zwakke bedrijven,
maar een mogelijkheid voor sterke be
drijven om hun positie verder te verbe
teren.