Randvoorwaarden
Jan Kruimer: 30% hogere omzet.
De Vershoven zijn een initiatief van de
Vereniging voor Slagerij Reclame De
Keurslager (VSR). Naast de VSR ne
men nog drie partners deel in het pro
ject:
- de Stichting Echte Bakkersgilde;
- de Stichting de Echte Groenteman;
- de franchise-organisatie Ster-Kaas.
Bovendien is medewerking toegezegd
door een aantal leveranciers van instal
laties voor winkelinrichting.
Voordelen voor ondernemer en
consument
De voordelen van een verscentrum zijn
duidelijk. Door een combinatie van ver
schillende verswinkels ontstaat een
commerciële 'zuigkracht', daar de con
sument op één adres al zijn verse le
vensmiddelen kan kopen. De cliënten
van één winkelier zullen al snel beslui
ten de andere verswaren in het zelfde
pand bij diens collega's te gaan afne
men. De ervaringen van de deelnemen
de ondernemers wijzen inderdaad op
een stijgende omzet.
Door het voeren van specialismen en
een hoge kwaliteit moet men zich profi
leren ten opzichte van de supermark
ten, die overigens met vergelijkbare
ontwikkelingen bezig zijn. De winkels
richten zich op cliënten die hoge eisen
stellen aan de kwaliteit en het assorti
ment; ze spelen snel in op nieuwe ont
wikkelingen, zoals met rauwkost-sala-
des en half klaargemaakte maaltijden
voor de magnetron.
Het is denkbaar dat de individuele deel
nemer over minder ruimte behoeft te
beschikken dan normaal, daar speciali
satie een afslanking van het assorti
ment kan betekenen. Voor
branchevreemde produkten kan men
veelal verwijzen naar de collega's. De
ondernemers kunnen zich duidelijker
als specialist naar de consument profi
leren, samen meer aan reclame doen
en meer adviezen inhuren.
Door de samenwerking wordt boven
dien de kans groter, dat de vershof voor
de betere lokaties in nieuwe winkelcen
tra in aanmerking komt. Bovendien kan
als gevolg van de samenwerking de in
richting relatief goedkoper zijn en kun
nen de voorzieningen voor het perso
neel gezamenlijk gebruikt worden. Sa
menwerking heeft zodoende een duide
lijk synergie-effect tot gevolg; het totaal
is sterker dat de som van de afzonder
lijke delen.
Goede afspraken zijn nodig
Op zichzelf lijkt een samenwerking tus
sen levensmiddelenspeciaalzaken een
succesvolle formule. Daar staat tegen
over, dat de zelfstandigheid van de on
dernemer wordt beperkt. Het is niet al
tijd eenvoudig om zelfstandige onder
nemers op één lijn te krijgen. In de
praktijk blijkt een goede voorbereiding
noodzakelijk om teleurstellingen te
voorkomen. Een verscentrum is geen
vrijblijvende formule die men makkelijk
weer kan verlaten. In de voorberei-
Marktaandelen in de levensmiddelendetailhandel
speciaalzaken
supermarkt/
rijdende winkel
overige
vlees en vleeswaren
52
43
5
brood
49
41
10
koek en banket
44
51
5
aardappelen, groenten
en fruit
20
50
30
melk en melkprodukten
1
90
9
kaas
11
73
16
Bron: EIM 1988
dingsfase moeten alle mogelijke pro
blemen worden doorgesproken en dui
delijke afspraken worden gemaakt. Een
vijftal punten is daarbij van bijzonder
belang.
1. Assortiment
Een zelfstandige ondernemer kan
zelf zijn assortiment vaststellen; in
een samenwerkingsverband zijn
hierover goede afspraken nodig.
Wie verkoopt b.v. saucijzenbroodjes;
de bakker of de slager? Veel kaas
winkels verkopen ook stokbrood en
zo zijn er tal van produkten die een
bron van problemen kunnen opleve
ren. Met betrekking tot het bestaan
de assortiment is dit nog te overzien,
maar het aantal produktinnovaties
neemt nog steeds toe, zodat ook
voor de toekomst afspraken ge
maakt moeten worden.
2. Presentatie
Het verscentrum zal één huisstijl
moeten voeren, zowel in de reclame
als in de winkelinrichting.
3. Huisvesting
De verdeling van de beschikbare
ruimte moet geregeld worden, even
als de plaats van de individuele win
kels.
4. Financiële verplichtingen
Wie wordt de eigenaar of de hoofd
huurder van het pand en hoe moe
ten de gezamenlijke kosten omge
slagen worden?
5. Bestuur en inspraak
Punten van gezamenlijk belang
moeten regelmatig besproken wor
den. Dit kan ook betrekking hebben
op het functioneren van een van de
deelnemers.
Vooral in de voorbereidingsfase is het
van belang om externe adviseurs of
een projectleider aan te trekken. In
deze fase is de selectie van de part
ners van doorslaggevend belang. Ver
volgens moeten de afspraken op een
heldere wijze vastgelegd worden, bij
voorbeeld in de statuten van een ver
eniging.
Het is denkbaar dat de formule voor
Vershoven in de nabije toekomst ver
der wordt uitgewerkt, bijvoorbeeld in de
richting van een franchise-organisatie.
Dit zal in de praktijk leiden tot duidelij
ker lijnen naar de aspirant deelnemers,
zowel in de bedrijfsvoering als in de fi
nanciering.
Afgezien van het maken van goede af
spraken, is er ook nog een aantal rand
voorwaarden waaraan een verscen
trum moet voldoen. Zo moet het be
schikken over een zeer goede lokatie
met voldoende parkeergelegenheid. De
formule mikt op een koopkrachtig pu
bliek, dat er zijn dagelijkse boodschap
pen komt doen. De eisen aan de loka
tie zijn zodoende hoger dan die van de
oorspronkelijke partners. Dit heeft tot
gevolg, dat de investeringen veel hoger
zijn dan men gewend was. De onder
nemers moeten derhalve het vertrou
wen hebben, dat de hogere kosten