Innovatie in de levensmiddelen
detailhandel
Krachten bundelen in verscentra
De Vershof in Huizen (NH) bundelt de krachten van vier ondernemers.
Als gevolg van de snelle opkomst van de supermarkt is de gespecialiseer
de levensmiddelendetailhandel in het defensief gedrongen. De super
markt zit vaak op de beste lokatiesheeft een breed assortiment en maakt
het de consument mogelijk om op een efficiënte wijze zijn boodschappen
te doen. Naar verwachting zal de positie van de (internationale) super
marktketens als gevolg van '1992' nog verder versterkt worden. Naast de
algemene supermarkten beschikken deze ketens bovendien over dochter
organisaties die zich richten op bijzondere produkt- en marktsegmenten.
De positie van de zelfstandige levensmiddelenspeciaalzaak wordt zo
doende steeds kwetsbaarder. Als gevolg hiervan zijn veel zelfstandigen
op zoek naar formules om hun positie te behouden en zo mogelijk te ver
sterken. Een voorbeeld hiervan is de samenwerking in verscentra. De
verscentra combineren de voordelen van de speciaalzaak met die van de
supermarkt. In dit artikel wordt speciaal aandacht besteed aan deze vorm
van samenwerking.
et aandeel van de zelfstan
dige detailhandel in de afzet
van de versprodukten ver
schilt sterk per produkt.
Voor veel produkten is de
supermarkt het belangrijkste
afzetkanaal geworden. De
tabel geeft een indruk van
de marktaandelen van de belangrijkste
distributievormen in de levensmidde
lendetailhandel. Omdat de bestedingen
aan voedingsmiddelen vrijwel stabiel
zijn, betekent een daling van het markt
aandeel hier meestal ook een omzet
daling.
Verswinkels en Vershoven
De consumenten hebben een steeds
grotere belangstelling voor verse voe
dingsmiddelen. De detailhandel speelt
hier onder andere op in door het creë
ren van verscentra. Hiervoor bestaan er
verschillende formules. Een ervan is de
zogenaamde verswinkel. Een aantal
groothandelaren in kaas en/of vlees zet
ketens op van verswinkels, die als fili
aal of op franchisebasis worden geëx
ploiteerd. Meestal zijn deze opgezet
vanuit één branche - bijvoorbeeld een
kaasgroothandel - waarbij naast het
hoofdprodukt ook andere versproduk
ten in het assortiment opgenomen wor
den. De verswinkels hebben in het al
gemeen een bedrijfsvloeroppervlakte
van zo'n 100 m2.
Ook de grootwinkelbedrijven richten
verswinkels in, al dan niet in de super
markt zelf.
Een andere formule is die van de Vers
hoven waarbinnen verschillende onder
nemers samenwerken. Vershoven zijn
een initiatief van enkele branche-orga
nisaties. Bestaande zelfstandige winke
liers besluiten binnen deze formule hun
winkels te integreren in een Vershof.
De verkoopoppervlakte bedraagt mini
maal 300 m2. Iedere ondernemer be
houdt in principe zijn eigen kassa. Per
Vershof kan worden bepaald welke
specialismen worden opgenomen. Zo
kunnen naast vlees, brood en banket,
kaas, groenten en fruit, b.v. ook bloe
men en planten en/of vis deel uit ma
ken van de Vershof. De eerste Vershof
werd in het najaar van 1987 geopend.
Dit jaar zijn nog zes Vershoven geo
pend, terwijl er wordt gewerkt aan nog
zeven projecten.
Ing. A. M. A. Heijbroek
Bedrijfstakonderzoek