x 1000 ton 2000 1500 1000 500 - - - - ■M Figuur 1De Nederlandse export van aardappelprodukten (1978-1988) 1978 1979 1980 1981 1982 1983 1984 1985 1986 1987 1988 totaal voorgebakken snacks andere produkten gedroogd EG-landen rond de Middellandse Zee, Griekenland, Italië, Spanje en Portugal is de consumptie van aardappelpro dukten veel kleiner. De verwachting is dat de consumptie van met name frites in deze landen nog flink kan toenemen. Produktie De verwerking van aardappelen tot aardappelconsumptieprodukten is de laatste jaren sterk toegenomen. Figuur 1 laat zien dat de verwerking van aard appelen sinds 1978 meer dan verdub- beid is. In 1988 werden ongeveer 1,7 miljoen ton aardappelen verwerkt tot 0,8 miljoen ton produkten. Een grote terugval in de verwerking wordt in 1984 waargenomen. Deze afname hangt di rect samen met de grondstofschaarste door de slechte aardappelopbrengst als gevolg van de weersomstandighe den in 1983. Een zeer groot deel van de aardappe len wordt tot frites verwerkt. De groep voorgebakken produkten vormt 90% van de geproduceerde aardappelpro- Bron: Produktschap voor aardappelen dukten. De grote groei in de verwerking is eveneens voornamelijk toe te schrij ven aan de groep voorgebakken pro dukten. De produktie hiervan is de af gelopen tien jaar met 215% toegeno men. Dit betekent een trendmatige stij ging van bijna 12,5% per jaar. In de andere produktgroepen vallen slechts geringe verschuivingen waar te nemen. Er is in de laatste jaren een lichte toename van de verwerking tot gedroogde produkten waar te nemen. Deze worden gefabriceerd als bijpro- dukten van de fritesindustrie. De ver werking van aardappelen in de snack industrie lijkt na een vrij stabiele pe riode de laatste jaren iets aan te trek ken. Nederland is in Europa verreweg de grootste verwerker van aardappe len. Het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en België houden zich ook be zig met de produktie van aardappelpro dukten. In de overige landen vindt nage noeg geen aardappelverwerking plaats. In Nederland worden relatief meer aardappelen tot frites verwerkt. In Duitsland en Frankrijk worden de aard appelen voor een belangrijk deel (circa 40%) in de droogindustrie verwerkt. In het Verenigd Koninkrijk worden voorna melijk voorgebakken produkten (46%) en snacks (43%) geproduceerd. Tabel 1. Aantal fabrikanten per grootte-klasse 1970 1980 1988 aantal ver aantal ver aantal ver produktie fabri werking fabri werking fabri werking kanten 10001 kanten I000t kanten 1000t tot 1 000 t 16 10 4 4 2 3 1 1 000- 10 000 t 20 57 23 10 37 5 5 18 1 10 000- 25 000 t 8 130 52 6 90 12 2 36 2 25 000- 50 000 t 2 53 21 4 151 20 7 246 14 50 000- 100 000 t 2 151 20 4 230 13 meer dan 100 000 t 2 326 43 6 1192 70 Totaal 46 250 100 28 757 100 27 1723 100 minder dan 0,5% Bron: Produktschap voor aardappelen Vereniging voor de aardappelverwerkende indus trie (Vavi). De cijfers in de tabellen en grafieken hebben uitsluitend betrekking op industrieel verwerkte aardappelen. Van de ambachte lijke verwerking in friteskramen, kokswarenbedrijven en dergelijke zijn geen statistische gegevens bekend.

Rabobank Bronnenarchief

blad 'Rabobank' | 1989 | | pagina 17