x 1000 ton
2000
1500
1000
500
-
-
-
-
■M
Figuur 1De Nederlandse export van aardappelprodukten (1978-1988)
1978 1979 1980 1981 1982 1983 1984 1985 1986 1987 1988
totaal voorgebakken
snacks andere produkten gedroogd
EG-landen rond de Middellandse Zee,
Griekenland, Italië, Spanje en Portugal
is de consumptie van aardappelpro
dukten veel kleiner. De verwachting is
dat de consumptie van met name frites
in deze landen nog flink kan toenemen.
Produktie
De verwerking van aardappelen tot
aardappelconsumptieprodukten is de
laatste jaren sterk toegenomen. Figuur
1 laat zien dat de verwerking van aard
appelen sinds 1978 meer dan verdub-
beid is. In 1988 werden ongeveer 1,7
miljoen ton aardappelen verwerkt tot
0,8 miljoen ton produkten. Een grote
terugval in de verwerking wordt in 1984
waargenomen. Deze afname hangt di
rect samen met de grondstofschaarste
door de slechte aardappelopbrengst
als gevolg van de weersomstandighe
den in 1983.
Een zeer groot deel van de aardappe
len wordt tot frites verwerkt. De groep
voorgebakken produkten vormt 90%
van de geproduceerde aardappelpro-
Bron: Produktschap voor aardappelen
dukten. De grote groei in de verwerking
is eveneens voornamelijk toe te schrij
ven aan de groep voorgebakken pro
dukten. De produktie hiervan is de af
gelopen tien jaar met 215% toegeno
men. Dit betekent een trendmatige stij
ging van bijna 12,5% per jaar.
In de andere produktgroepen vallen
slechts geringe verschuivingen waar te
nemen. Er is in de laatste jaren een
lichte toename van de verwerking tot
gedroogde produkten waar te nemen.
Deze worden gefabriceerd als bijpro-
dukten van de fritesindustrie. De ver
werking van aardappelen in de snack
industrie lijkt na een vrij stabiele pe
riode de laatste jaren iets aan te trek
ken. Nederland is in Europa verreweg
de grootste verwerker van aardappe
len. Het Verenigd Koninkrijk, Duitsland,
Frankrijk en België houden zich ook be
zig met de produktie van aardappelpro
dukten. In de overige landen vindt nage
noeg geen aardappelverwerking plaats.
In Nederland worden relatief meer
aardappelen tot frites verwerkt. In
Duitsland en Frankrijk worden de aard
appelen voor een belangrijk deel (circa
40%) in de droogindustrie verwerkt. In
het Verenigd Koninkrijk worden voorna
melijk voorgebakken produkten (46%)
en snacks (43%) geproduceerd.
Tabel 1. Aantal fabrikanten per grootte-klasse
1970 1980 1988
aantal
ver
aantal
ver
aantal
ver
produktie
fabri
werking
fabri
werking
fabri
werking
kanten
10001
kanten
I000t
kanten
1000t
tot 1 000
t
16
10
4
4
2
3
1
1 000- 10 000
t
20
57
23
10
37
5
5
18
1
10 000- 25 000
t
8
130
52
6
90
12
2
36
2
25 000- 50 000
t
2
53
21
4
151
20
7
246
14
50 000- 100 000
t
2
151
20
4
230
13
meer dan 100 000
t
2
326
43
6
1192
70
Totaal
46
250
100
28
757
100
27
1723
100
minder dan 0,5%
Bron: Produktschap voor aardappelen Vereniging voor de aardappelverwerkende indus
trie (Vavi).
De cijfers in de tabellen en grafieken hebben uitsluitend betrekking op industrieel verwerkte aardappelen. Van de ambachte
lijke verwerking in friteskramen, kokswarenbedrijven en dergelijke zijn geen statistische gegevens bekend.