Warm lopen voor Europa
Europa wordt bediend vanuit het distributiecentrum in Venlo.
gen. Paprika's komen ingevroren en
wel uit Joegoslavië en Hongarije.
We propageren 'vers' en dat wil zeggen
dat de produkten binnen 3 tot 5 uur
vanaf het land, geheel verwerkt zijn
tot hoogwaardige diepvriesprodukten,
waarin de voedingsstoffen en vitaminen
volledig bewaard blijven. Er komen
conserveringsmiddelen noch kleurstof
fen aan te pas. Wij hebben met al onze
leverancier-telers, dat zijn er in Neder
land ruim 300, contracten afgesloten,
die erin voorzien dat wij de limiet van 3
tot 5 uur verwerking ruimschoots kun
nen halen. Alle oogstpercelen staan bij
ons in de computers; de transporten
van de telers naar onze fabriek in
Broekhuizenvorst worden nauwkeurig
gepland en in kaart gebracht. Het gaat
om een gebied hier rondomheen van
50 a 60 kilometer. Een staf van specia
le mensen begeleidt die voor het eind-
produkt zo belangrijke fase; zij weten
van uur tot uur wat er op ons af komt.'
Kwaliteit en logistiek zijn onaantastbare
uitgangspunten bij ODC De grensfor-
maliteiten zijn al een poosje geen pro
bleem meer. ODC heeft het wachten
aan de grenzen in eigen huis opgelost;
alles staat perfect in de computer en
het pakket 'papier' is al geregeld voor
de wagen de slagboom nadert. Eén
stempel is voldoende om de reis snel
voort te kunnen zetten. Ook de diep
vriestechniek zelf heeft geen geheimen,
maar het is de wijze waarop het trans
port, de opslag en overslag wordt geor
ganiseerd, die doorslaggevend is voor
het behoud van de kwaliteit en dus voor
de goede naam. 'Dat geldt natuurlijk
sterk voor Europa want met goed gere
geld transport ben je wel een heel eind,
maar wat er verder met je produkt ge
beurt, behoor je ook te weten', legt de
heer Hulsen uit. 'Vanuit Venlo, waar we
in ons eigen distributiecentrum de tran
sporten samenstellen, gaat onze kwali
teit op reis; op weg naar de groothan
delsbedrijven. Die reis houden we over
al zelf in de gaten.'
De heer Voorhuis loopt vanuit zijn posi
tie van directeur van Kleiberg Beheer
eigenlijk al vele jaren warm voor een
verenigd Europa. Overtuigd van de
hoge kwaliteit van zijn diepvriesprodukt,
weet hij maar al te goed dat diezelfde
kwaliteit alleen maar in stand kan wor
den gehouden door een goede samen
werking met de afnemers. Voorhuis
daarover: 'Het is een stokpaardje van
me: afnemers zijn ook partners in busi
ness. Zij kunnen ons produkt maken en
breken. Bij dat laatste hebben ze geen
belang, dus zijn goede overlegstructu
ren noodzakelijk. Daarom huldig ik het
standpunt dat we ons in het buitenland
moeten inkopen. In het binnenland is
alles gemakkelijk te bereizen. In Euro
pa wordt dat toch even anders en moet
je vertrouwen op het netwerk dat je zelf
dient op te bouwen. Een ieder die er
van doordrongen raakt hoe uniek het
produkt is - verse spruiten in juli op een
terrasje aan de Boulevard van Cannes
- zet zich zonder meer in voor het be
houd van die toch kwetsbare kwaliteit.
We hebben onlangs een belangrijk
partnership verworven in een Engels
bedrijf en ook daar gaan we nu heel
hard aan de gang. We hebben in
Broekhuizenvorst capaciteit voldoende
om Europa nog dichterbij te halen. Het
blijft daarbij om het assortiment
draaien. 'Vier seizoenen vers' is de
rode draad die niet alleen door onze re
clamecampagnes loopt maar die ook
ons hele denken en doen beheerst. Het
assortiment is van januari tot en met
december absoluut compleet. Het
maakt niet uit in welke maand u de ver
se asperges op tafel wilt zetten en waar
ook in Europa: u zult het verschil met
een asperge die zo van het land komt,
niet merken. Diepvries is gewoon een
heel goede, gezonde, licht verteerbare,
keukenvriendelijke en smakelijke toe
komst voor Europa en vér daarbuiten.
Maar dat is diepvries-muziek die later
dan '92 zal klinken. Voorlopig richten
we onze extra aandacht op zuidelijk
Europa: Spanje, Portugal en Frankrijk.'
De heren Voorhuis en Hulsen verwach
ten dat ze zo rond 1995 kunnen bogen
op een hecht circuit van afnemers die
door samenwerking de ODC-produkten
grenzeloos smakelijk op tafel zullen
brengen bij miljoenen consumenten,
die het de gewoonste zaak van de we
reld zullen vinden dat het doperwtje of
het spruitje uit Nederland slechts drie
uur nodig had om maandenlang vers te
blijven, vier seizoenen lang, in heel Eu
ropa.