0 j- r De gespecialiseerde vollegronds groentebedrijven Toenemende concentratie 10 -10 i -20 4- lesparingen Broccoli ontwikkelde zich van een uitzonderlijke delicatesse tot een breed ge waardeerde groente. een deel van het areaal vollegronds- groenten geteeld. Als gevolg van de toenemende specialisatie binnen de agrarische sektor hebben veel bedrij ven in de loop der jaren de volle- grondsgroenten afgestoten. Sinds 1976 is het aantal 'overige' bedrijven met vollegrondsgroenten afgenomen van 13 700 tot 8 300. Het totale areaal binnen deze groep bleef gelijk, waaruit blijkt dat de overgebleven bedrijven zich meer op deze teelt hebben toege legd door een verdubbeling van het ge middelde areaal. Het aantal hoofdberoepsbedrijven met vollegrondsgroenten is in die periode constant gebleven, evenals het beteel- de areaal bij deze bedrijven. teelt zal voorlopig nog van belang blij ven. Voor akkerbouwbedrijven betreft het in feite geen neventeelt, maar een verdere intensivering van het teeltplan. Bovendien levert het een bijdrage aan de vruchtwisseling. De teelt op de vollegrondsgroentebe- Er zijn - getuige bovenstaande tabel - duidelijke verschillen in de bedrijfs structuur tussen gespecialiseerde vol- legrondsgroentebedrijven en de volle- grondsgroenteteelt op akkerbouwbe drijven. Van de vollegrondsgroentebedrijven is de gemiddelde bedrijfsgrootte (4 ha) al tien jaar nauwelijks gestegen. Klaarblij kelijk heeft deze bedrijfstak niet meege- Rentabiliteit vollegrondsgroentebedrijven f 1.000 60 t ondernemersinkomen vollegronds vollegrondsgroente groentebedrijven op akkerbouwbedrijven saldo per ha (f) 10 000-20 000 1 000-8 000 aantal arbeidskrachten per ha 0,28 0,04 areaal vollegr. groenten (ha) 4,1 4,5 Bron: PAGV, LEI, CBS. drijven onderscheidt zich in veel op zichten van de akkerbouwmatige cultu res. Het teeltplan is intensief. De belangrijkste teelten zijn: kool, prei, augurken, bladgroenten, aardbeien en asperges. Van de bladgroenten zijn de kropsla, ijsbergsla, andijvie en spinazie van belang. De produkten kennen een hoog saldo en een grote arbeidsinzet per ha. De vollegrondsgroentebedrijven zetten hun produkten grotendeels af via de veiling. De veilingen of de onder nemers zelf leveren in veel gevallen nog een toegevoegde waarde door de produkten te sorteren, te verpakken en/of te koelen. Voor de dagverse pro dukten is de veiling als afzetkanaal bij na onmisbaar. In feite hebben de verse vollegrondsgroenten een grotere relatie met glasgroenten dan met akkerbouw matige produkten. Bij de akkerbouwbedrijven is het areaal vollegrondsgroenten relatief groot. Het zijn dan ook vooral de grotere akker bouwbedrijven die de vollegronds groenten in hun teeltplan hebben opge nomen. De produkten worden direct geleverd aan de conservenindustrie of aan de groothandel; eventuele over schotten worden soms via de tuin bouwveiling verkocht. De teelt van vollegrondsgroenten blijkt zich steeds meer te gaan concentreren bij akkerbouwbedrijven en gespeciali seerde vollegrondsgroentebedrijven. In geval sprake is van een neventeelt bij de 'overige' bedrijven, wordt daaraan meer aandacht besteed. Deze neven- 75 76 Bron: LEI

Rabobank Bronnenarchief

blad 'Rabobank' | 1989 | | pagina 21