0 j- r
De gespecialiseerde vollegronds
groentebedrijven
Toenemende concentratie
10
-10 i
-20 4-
lesparingen
Broccoli ontwikkelde zich van een uitzonderlijke delicatesse tot een breed ge
waardeerde groente.
een deel van het areaal vollegronds-
groenten geteeld. Als gevolg van de
toenemende specialisatie binnen de
agrarische sektor hebben veel bedrij
ven in de loop der jaren de volle-
grondsgroenten afgestoten. Sinds
1976 is het aantal 'overige' bedrijven
met vollegrondsgroenten afgenomen
van 13 700 tot 8 300. Het totale areaal
binnen deze groep bleef gelijk, waaruit
blijkt dat de overgebleven bedrijven
zich meer op deze teelt hebben toege
legd door een verdubbeling van het ge
middelde areaal.
Het aantal hoofdberoepsbedrijven met
vollegrondsgroenten is in die periode
constant gebleven, evenals het beteel-
de areaal bij deze bedrijven.
teelt zal voorlopig nog van belang blij
ven. Voor akkerbouwbedrijven betreft
het in feite geen neventeelt, maar een
verdere intensivering van het teeltplan.
Bovendien levert het een bijdrage aan
de vruchtwisseling.
De teelt op de vollegrondsgroentebe-
Er zijn - getuige bovenstaande tabel -
duidelijke verschillen in de bedrijfs
structuur tussen gespecialiseerde vol-
legrondsgroentebedrijven en de volle-
grondsgroenteteelt op akkerbouwbe
drijven.
Van de vollegrondsgroentebedrijven is
de gemiddelde bedrijfsgrootte (4 ha) al
tien jaar nauwelijks gestegen. Klaarblij
kelijk heeft deze bedrijfstak niet meege-
Rentabiliteit vollegrondsgroentebedrijven
f 1.000
60 t
ondernemersinkomen
vollegronds vollegrondsgroente
groentebedrijven op akkerbouwbedrijven
saldo per ha (f) 10 000-20 000 1 000-8 000
aantal arbeidskrachten per ha 0,28 0,04
areaal vollegr. groenten (ha) 4,1 4,5
Bron: PAGV, LEI, CBS.
drijven onderscheidt zich in veel op
zichten van de akkerbouwmatige cultu
res. Het teeltplan is intensief.
De belangrijkste teelten zijn: kool, prei,
augurken, bladgroenten, aardbeien en
asperges. Van de bladgroenten zijn de
kropsla, ijsbergsla, andijvie en spinazie
van belang. De produkten kennen een
hoog saldo en een grote arbeidsinzet
per ha. De vollegrondsgroentebedrijven
zetten hun produkten grotendeels af
via de veiling. De veilingen of de onder
nemers zelf leveren in veel gevallen
nog een toegevoegde waarde door de
produkten te sorteren, te verpakken
en/of te koelen. Voor de dagverse pro
dukten is de veiling als afzetkanaal bij
na onmisbaar. In feite hebben de verse
vollegrondsgroenten een grotere relatie
met glasgroenten dan met akkerbouw
matige produkten.
Bij de akkerbouwbedrijven is het areaal
vollegrondsgroenten relatief groot. Het
zijn dan ook vooral de grotere akker
bouwbedrijven die de vollegronds
groenten in hun teeltplan hebben opge
nomen. De produkten worden direct
geleverd aan de conservenindustrie of
aan de groothandel; eventuele over
schotten worden soms via de tuin
bouwveiling verkocht.
De teelt van vollegrondsgroenten blijkt
zich steeds meer te gaan concentreren
bij akkerbouwbedrijven en gespeciali
seerde vollegrondsgroentebedrijven. In
geval sprake is van een neventeelt bij
de 'overige' bedrijven, wordt daaraan
meer aandacht besteed. Deze neven-
75 76
Bron: LEI