De Japanse landbouw
in het defensief
12
De Japanse agrarische sector
wordt gekenmerkt door een zeer
grote versnippering van landbouw-
percelen. Typerend hiervoor zijn
de kleine rijstveldjes midden in de
miljoenenstad Tokio. Daarnaast
vindt er een sterke vergrijzing
onder de boerenbevolking plaats
en neemt de druk in binnen- en
buitenland toe om de landbouw
sector te liberaliseren en meer
open te stellen voor goedkopere
agrarische importprodukten. Er zal
dan ook een periode van belang
rijke veranderingen aanbreken
voor de altijd zo beschermde
Japanse landbouwsector.
e Japanse agrarische sector
is verhoudingsgewijs van be
scheiden omvang. Japan is
negen maal zo groot als
Nederland, maar slechts
15% van het land is geschikt
als landbouwgrond. De hoe
veelheid landbouwgrond per
inwoner bedraagt slechts 0,05 hectare,
een zevende van het gemiddelde in de
Europese Gemeenschap. Het aandeel
van de agrarische sector in het bruto
nationaal produkt bedraagt 3%. Dertig
jaar geleden was dit aandeel nog groter
dan 20%.
Aan het einde van de Tweede Wereld
oorlog bezat een kleine groep groot
grondbezitters ongeveer de helft van de
cultuurgrond, die in kleine percelen aan
de boeren werd verpacht. Tijdens de
Amerikaanse bezetting werd in het ka
der van de landhervormingen het ei
gendom van de landbouwgrond over
gedragen aan de boeren, met als ge
volg dat er momenteel nog zeer veel
kleine landbouwbedrijven bestaan. On
geveer de helft van de boerderijen
heeft minder dan 1 hectare grond. Het
gemiddelde areaal in Japan is tien keer
zo klein als in Europa.
Omdat de boerenbedrijven zo klein en
de opbrengsten beperkt zijn, hebben
veel boeren nog een bijbaantje buiten
de landbouw. Van het totale aantal boe
ren van 20 miljoen hebben er slechts 6
Drs. E. P. Boelens
Internationaal
Onderzoek