Fruit: vooral appelmoes Financiële positie worteltjes, spinazie, sperziebonen, wit- tekool, doperwten, augurken en rode kool. Champignons worden echter ver uit het meest verwerkt. In 1985 werd in totaal 336,8 miljoen gesteriliseerde groenten geproduceerd tegen 276,7 miljoen in 1984. Hiervan had 100 miljoen liter betrekking op champignons. Circa een derde van de totale produktie van groenteconserven werd in glas verpakt. Het binnenlandse verbruik per hoofd van de verwerkte groenten is in de loop der jaren beperkt toegenomen, zij het dat 1985 een wat sterkere stijging ver toonde. Het verbruik lag in dat jaar op circa 10 liter per inwoner (1984: 9,1 li ter). Het jaar 1986 kende een hoogte punt in de verkoop van groenteconser ven, vanwege de ramp met de kerncen trale te Tsjernobyl. Doordat de consu menten zich in 1986 (tijdelijk) massaal afkeerden van verse groenten, kon de levensmiddelendetailhandel de vraag naar groenteconserven en diepvries groenten nauwelijks bijbenen. Bijna 70% van de geproduceerde groentenconserven gaat naar het bui tenland. In totaal werd in 1986 225 mil joen liter uitgevoerd, 7% meer dan in 1985; de import groeide met 22% tot 57,9 miljoen liter. Van de totale produk tie van groenten- en fruitconserven wordt circa twee derde geëxporteerd. De uitvoer van groenteconserven (vnl. champignons) met een waarde van f 615 miljoen was in 1985 voor meer dan 70% gericht op West-Duitsland; België en Luxemburg namen 10% af. Bij de invoer (f 228 miljoen, vooral toma tenpuree en champignons), spelen Bel gië/Luxemburg (66%) en Italië (15%) de voornaamste rol. Nederland ondervindt op de buitenland se markten een sterke concurrentie. Vooral Frankrijk is op de exportmarkten bedreigend voor de Nederlandse pro- dukten. Veruit de belangrijkste activiteit bij de fruitverwerking is het produceren van appelmoes. In 1985 werd, mede door de grote appeloogst in het seizoen Ir. H. M. J. Keulen Bedrijfstakonderzoek 1984/85 en het relatief grote aanbod van industrie-appelen, 94,2 miljoen liter appelmoes geproduceerd tegen 72,7 miljoen in 1984. Ook werden meer pe ren en zwarte bessen verwerkt. Neder land importeert beduidend meer ver werkt fruit dan het exporteert. In 1985 werd voor f 492 miljoen ingevoerd en voor f 344 miljoen uitgevoerd. Bijna 40% van de import betreft fruitconser ven en 30% betreft gedroogd fruit. Uiteraard zijn er belangrijke verschillen tussen de bedrijven die groenten en fruit verwerken. Voornaamste oorzaak is het soort produkt dat wordt verwerkt en de wijze waarop dit wordt verduur- Tabel 2 Industriële verwerking van fruit (x 1000 ton) 1982 1983 1984 1985 Produkt: moes, puree*) 75,1 83,7 70,4 89,0 diepgevroren 13,0 9,1 11,9 10,1 op sap, siroop 10,0 9,4 10,1 8,9 appel/perenstroop 4,9 3,5 4,2 5,5 pulp en jam 1,8 1,4 2,6 3,3 sappen, dranken 1,4 3,0 2,3 1,0 overige 0,3 1,2 0,7 1,6 Totaal 106,6 111,3 102,1 119,4 Herkomst: Binnenland 70,3 - via veiling 43,1 - anders 27,2 Buitenland 36,3 vrijwel uitsluitend appelmoes Bron: Produktschap voor Groenten en Fruit 77.2 61,6 70,7 48.3 41,9 49,7 28,9 19,7 21,0 34,1 40,5 48,6

Rabobank Bronnenarchief

blad 'Rabobank' | 1987 | | pagina 9