Fruit: vooral appelmoes
Financiële positie
worteltjes, spinazie, sperziebonen, wit-
tekool, doperwten, augurken en rode
kool. Champignons worden echter ver
uit het meest verwerkt.
In 1985 werd in totaal 336,8 miljoen
gesteriliseerde groenten geproduceerd
tegen 276,7 miljoen in 1984. Hiervan
had 100 miljoen liter betrekking op
champignons. Circa een derde van de
totale produktie van groenteconserven
werd in glas verpakt.
Het binnenlandse verbruik per hoofd
van de verwerkte groenten is in de loop
der jaren beperkt toegenomen, zij het
dat 1985 een wat sterkere stijging ver
toonde. Het verbruik lag in dat jaar op
circa 10 liter per inwoner (1984: 9,1 li
ter). Het jaar 1986 kende een hoogte
punt in de verkoop van groenteconser
ven, vanwege de ramp met de kerncen
trale te Tsjernobyl. Doordat de consu
menten zich in 1986 (tijdelijk) massaal
afkeerden van verse groenten, kon de
levensmiddelendetailhandel de vraag
naar groenteconserven en diepvries
groenten nauwelijks bijbenen.
Bijna 70% van de geproduceerde
groentenconserven gaat naar het bui
tenland. In totaal werd in 1986 225 mil
joen liter uitgevoerd, 7% meer dan in
1985; de import groeide met 22% tot
57,9 miljoen liter. Van de totale produk
tie van groenten- en fruitconserven
wordt circa twee derde geëxporteerd.
De uitvoer van groenteconserven (vnl.
champignons) met een waarde van
f 615 miljoen was in 1985 voor meer
dan 70% gericht op West-Duitsland;
België en Luxemburg namen 10% af. Bij
de invoer (f 228 miljoen, vooral toma
tenpuree en champignons), spelen Bel
gië/Luxemburg (66%) en Italië (15%) de
voornaamste rol.
Nederland ondervindt op de buitenland
se markten een sterke concurrentie.
Vooral Frankrijk is op de exportmarkten
bedreigend voor de Nederlandse pro-
dukten.
Veruit de belangrijkste activiteit bij de
fruitverwerking is het produceren van
appelmoes. In 1985 werd, mede door
de grote appeloogst in het seizoen
Ir. H. M. J. Keulen
Bedrijfstakonderzoek
1984/85 en het relatief grote aanbod
van industrie-appelen, 94,2 miljoen liter
appelmoes geproduceerd tegen 72,7
miljoen in 1984. Ook werden meer pe
ren en zwarte bessen verwerkt. Neder
land importeert beduidend meer ver
werkt fruit dan het exporteert. In 1985
werd voor f 492 miljoen ingevoerd en
voor f 344 miljoen uitgevoerd. Bijna
40% van de import betreft fruitconser
ven en 30% betreft gedroogd fruit.
Uiteraard zijn er belangrijke verschillen
tussen de bedrijven die groenten en
fruit verwerken. Voornaamste oorzaak
is het soort produkt dat wordt verwerkt
en de wijze waarop dit wordt verduur-
Tabel 2
Industriële verwerking van fruit (x 1000 ton)
1982 1983 1984 1985
Produkt:
moes, puree*)
75,1
83,7
70,4
89,0
diepgevroren
13,0
9,1
11,9
10,1
op sap, siroop
10,0
9,4
10,1
8,9
appel/perenstroop
4,9
3,5
4,2
5,5
pulp en jam
1,8
1,4
2,6
3,3
sappen, dranken
1,4
3,0
2,3
1,0
overige
0,3
1,2
0,7
1,6
Totaal
106,6
111,3
102,1
119,4
Herkomst:
Binnenland 70,3
- via veiling 43,1
- anders 27,2
Buitenland 36,3
vrijwel uitsluitend appelmoes
Bron: Produktschap voor Groenten en Fruit
77.2 61,6 70,7
48.3 41,9 49,7
28,9 19,7 21,0
34,1 40,5 48,6