Gezamenlijke actie nodig Groente- en fruitverwerkende industrie Het aantal bedrijven dat zich in ons land bezig houdt met het verduurzamen van groenten en fruit neemt voortdurend af. Anno 1987 zijn er zo'n 60 bedrijven (met meer dan 10 werknemers) actief in deze markt tegen nog 86 in 1984. In het algemeen verkeert deze industrie onder andere door een te kleinschalige opzet in een moeilijke positie. Er is sprake van overcapaciteit, de concurrentie is hevig en de winstmarges staan onder druk. Gemeenschappelijke belangenbehartiging bijvoorbeeld op het gebied van exportpromotie vindt niet plaats. Groenten: vooral champignons meer dan in 1984 (340 000 ton). De hoeveelheid verwerkte groenten is se dert de jaren zestig voortdurend toege nomen. Doordat er in die periode een teeltverschuiving heeft plaatsgevonden e verwerkende industrie waar in totaal ruim 6 500 personen werkzaam zijn, ge bruikt diverse methoden om groenten en fruit te conser veren. Steriliseren/pasteuri seren is veruit de meest ge bruikte wijze van verduurza men. Voor fruit geldt dit zeker; bijn? 80% wordt op deze wijze verwerkt, waarbij appelmoes het belangrijkste produkt is. Daarnaast wordt er in steeds toenemende mate groenten en fruit diepgevroren. De voornaamste andere verwerkingswijzen zijn inleggen, zouten en drogen. De bedrijven kopen hun grondstoffen via verschillende kanalen in. In 1985 werd 72% van de verwerkte groenten ingekocht via teelten op con tractbasis. Zo'n 22% is afkomstig van de veiling; dit betreft voornamelijk spe cifieke produkten (o.a. koolsoorten). De overige groenten werden geïmporteerd. Wat het fruit betreft werd in 1985 42% op de veiling gekocht, zo'n 18% komt van de contractteelt en 40% wordt in gevoerd. In 1985 werden meer verse groenten verwerkt dan ooit tevoren. De verwer- kende industrie nam maar liefst 426 000 ton verse groenten af, 25% van kleinschalige teelt op tuinbouwbe drijven naar grootschalige teelt op sterk gemechaniseerde akkerbouwbedrijven, kwam de grondstofprijs voor de in dustrie op een concurrerend niveau ten opzichte van de buitenlandse industrie. Veel verwerkte groenten in 1985 waren Tabel 1 Industriële verwerking van groenten (x 1000 ton vers) 1982 1983 1984 1985 Methode: gesteriliseerd 175,5 145,6 153,6 193,5 diepgevroren 94,4 69,5 81,7 93,9 ingelegd 48,5 28,1 25,4 42,5 gezouten 42,0 31,0 39,2 39,7 gedroogd 31,2 36,2 29,3 36,7 anders 15,8 26,4 10,5 19,6 Totaal 407,5 336,6 339,7 425,9 Herkomst: Binnenland 382,7 314,0 317,5 396,5 - via veiling 69,6 69,4 74,7 88,9 - anders 313,1 244,6 242,8 307,6 Buitenland 24,7 22,7 22,2 29,4 Bron: Produktschap voor Groenten en Fruit.

Rabobank Bronnenarchief

blad 'Rabobank' | 1987 | | pagina 8