Gezamenlijke actie nodig
Groente- en fruitverwerkende industrie
Het aantal bedrijven dat zich in
ons land bezig houdt met het
verduurzamen van groenten en
fruit neemt voortdurend af.
Anno 1987 zijn er zo'n 60
bedrijven (met meer dan 10
werknemers) actief in deze
markt tegen nog 86 in 1984.
In het algemeen verkeert deze
industrie onder andere door
een te kleinschalige opzet in
een moeilijke positie. Er is
sprake van overcapaciteit, de
concurrentie is hevig en de
winstmarges staan onder druk.
Gemeenschappelijke
belangenbehartiging
bijvoorbeeld op het gebied van
exportpromotie vindt niet
plaats.
Groenten: vooral champignons
meer dan in 1984 (340 000 ton). De
hoeveelheid verwerkte groenten is se
dert de jaren zestig voortdurend toege
nomen. Doordat er in die periode een
teeltverschuiving heeft plaatsgevonden
e verwerkende industrie
waar in totaal ruim 6 500
personen werkzaam zijn, ge
bruikt diverse methoden om
groenten en fruit te conser
veren. Steriliseren/pasteuri
seren is veruit de meest ge
bruikte wijze van verduurza
men. Voor fruit geldt dit zeker; bijn?
80% wordt op deze wijze verwerkt,
waarbij appelmoes het belangrijkste
produkt is. Daarnaast wordt er in steeds
toenemende mate groenten en fruit
diepgevroren. De voornaamste andere
verwerkingswijzen zijn inleggen, zouten
en drogen. De bedrijven kopen hun
grondstoffen via verschillende kanalen
in. In 1985 werd 72% van de verwerkte
groenten ingekocht via teelten op con
tractbasis. Zo'n 22% is afkomstig van
de veiling; dit betreft voornamelijk spe
cifieke produkten (o.a. koolsoorten). De
overige groenten werden geïmporteerd.
Wat het fruit betreft werd in 1985 42%
op de veiling gekocht, zo'n 18% komt
van de contractteelt en 40% wordt in
gevoerd.
In 1985 werden meer verse groenten
verwerkt dan ooit tevoren. De verwer-
kende industrie nam maar liefst
426 000 ton verse groenten af, 25%
van kleinschalige teelt op tuinbouwbe
drijven naar grootschalige teelt op sterk
gemechaniseerde akkerbouwbedrijven,
kwam de grondstofprijs voor de in
dustrie op een concurrerend niveau ten
opzichte van de buitenlandse industrie.
Veel verwerkte groenten in 1985 waren
Tabel 1
Industriële verwerking
van groenten (x 1000 ton vers)
1982
1983
1984
1985
Methode:
gesteriliseerd
175,5
145,6
153,6
193,5
diepgevroren
94,4
69,5
81,7
93,9
ingelegd
48,5
28,1
25,4
42,5
gezouten
42,0
31,0
39,2
39,7
gedroogd
31,2
36,2
29,3
36,7
anders
15,8
26,4
10,5
19,6
Totaal
407,5
336,6
339,7
425,9
Herkomst:
Binnenland
382,7
314,0
317,5
396,5
- via veiling
69,6
69,4
74,7
88,9
- anders
313,1
244,6
242,8
307,6
Buitenland
24,7
22,7
22,2
29,4
Bron: Produktschap voor Groenten en Fruit.