Automatisering en j biotechnologie Milieu vraagt aandacht Uitbouw in samenwerking Mechanisch oogsten van kwaliteitsklasse III champignons voor de conserven - industrie. komens op de verschillende bedrijven. De lage opbrengstprijzen, die in de eerste maanden van 1986 vooralsnog geen verbetering te zien hebben gege ven, hebben de rentabiliteit van de be drijven duidelijk onder druk gezet. Het onderzoek, dat voor belangrijke im pulsen zorgt in de champignonteelt, wordt uitgevoerd door het Proefstation voor de Champignoncultuur te Horst in samenwerking met diverse andere insti tuten. Onder meer automatisering van de celklimaatbeheersing en van re gistratie en verwerking van opbrengst- gegevens is op het proefstation ontwik keld. Daarnaast vindt onderzoek plaats naar de chemische samenstelling van composten, de voedingsbehoefte van champignons en nieuwe teeltmetho den. De veredeling van rassen krijgt alle aandacht. Door geavanceerde verede- lingsmethoden, waarbij gebruik ge maakt wordt van protoplastenfusie- technieken, tracht men onder andere in het reageerbuisstadium kruisingspro- dukten te onderscheiden van beide ou ders. De biotechnologie draagt aldus ook in de champignonteelt bij tot een stroomversnelling in de ontwikkeling van de sector. In toenemende mate is daarnaast spra ke van mechanisatie. Zo kan het vullen van de teeltbedden en het oogsten van de champignons mechanisch geschie den. Het mechanisch oogsten brengt echter met zich mee dat alleen cham pignons van kwaliteitsklasse III (laagste categorie) worden geoogst. Daarom wordt getracht een plukrobot te ontwik kelen die in staat is ook champignons te oogsten van klasse I en II. Verwacht wordt dat dit vooralsnog de nodige tijd zal vergen. Een eventuele robotisering zou de arbeidsproduktiviteit bij de oogst van de betere kwaliteit-champignons belangrijk kunnen doen toenemen. Voor het verkrijgen van de benodigde vergunningen bij nieuwbouw of uitbrei ding van een champignonbedrijf is het door de toegenomen wettelijke ver eisten ten aanzien van het milieu van belang dat voor een aantal problemen op korte termijn een oplossing wordt gevonden. Zo zal het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen moeten worden teruggedrongen. De teelt in houten bedden, die ontsmet moeten worden, zal daardoor geheel plaats ma ken voor de teelt in metalen bedden. Ook de afvoer van het verontreinigde af valwater en het ontstaan van ammoniak bij het aanmaken van de compost ver eist nadere studie. Doordat er veel mest in de grondstoffen verwerkt wordt, heeft de champignonteelt overigens ook een duidelijk positief effect op het milieu. Bij de ontwikkelingen zoals die zich ma nifesteren in de champignonsector speelt de nauwe samenwerking tussen onderzoek, onderwijs en voorlichting een belangrijke stimulerende rol. Ook de sterke coöperatieve geest in de sector, verwezenlijkt in de vele activiteiten van de Coöperatieve Nederlandse Champig- nonkwekersvereniging, draagt in be langrijke mate bij aan de ontwikkeling van de champignonteelt. De Neder landse champignoncultuur zal hierdoor in de komende jaren kunnen blijven groeien. Aantal bedrijven en areaal zul len toenemen. Dit geldt ook voor de schaalvergroting en de produktiviteit. Optimale beheersing van de celklima ten, door middel van computergestuur de systemen, toepassing van moderne biotechnologie en eventueel op lange termijn de inzet van robots zullen hier aan hun bijdrage leveren. Ten behoeve van de prijsvorming is ver groting van de afzetmogelijkheden voor het snelgroeiende aanbod essentieel. Met behulp van een doelgerichte pro motie zal de export van zowel verse als geconserveerde champignons kunnen groeien; daarbij zal evenwel kwaliteit voorop dienen te staan. Daartoe zal de afzet van de champignons door de kwe kers beter gecoördineerd moeten wor den. Met name moet getracht worden de verkoop aan conserveerders (op con tract) en de leveranties aan de handel buiten de veiling om beter te bundelen. Ook in de toekomst zal een goede theo retische en praktische scholing van de ondernemer van groot belang blijven. Voor een efficiënte bedrijfsvoering is be heersing van de sturingsinstrumenten (kg-opbrengst, kwaliteit en arbeids kosten) een belangrijke voorwaarde. Naast de opbrengstprijzen zal de renta biliteit in belangrijke mate door deze fac toren bepaald worden. De sterke internationale concurrentie positie die de Nederlandse champignon sector inneemt, zal in de toekomst ver der kunnen worden uitgebouwd. De mogelijkheden zijn er. Verdergaande sa menwerking in de gehele bedrijfskolom dient daarbij voorop te staan. Gezien de coöperatieve geest die de bedrijfstak ademt, lijkt deze doelstelling zeer wel haalbaar. Een coöperatieve geest waar mee ook de Rabobank zich nauw ver want voelt.

Rabobank Bronnenarchief

blad 'Rabobank' | 1986 | | pagina 19