Nederlandse
Van oudsher heeft de Rabobank een bijzonder goede relatie met de
champignonsector. Een keer in de twee jaar worden er op de CVV
(Coöperatie Venlose Veiling) te Grubbenvorst de Champignondagen
gehouden. Deze beurs vindt ook in 1986 plaats en wel van 28 tot
en met 30 mei. De Rabobankorganisatie is met een stand tijdens de
ze Champignondagen aanwezig. Bij deze geiegenheid wordt de 'Vi
sie op champignonteelt' uitgebracht. In deze visie worden de ont
wikkelingen zoals die hebben plaatsgevonden nader belicht. Ook
worden verwachtingen uitgesproken over de toekomstige ontwikke
lingen in de champignonindustrie. In dit artikel wordt een aantal
hoofdpunten uit de 'Visie op champignonteelt' in beknopte vorm
weergegeven.
De laatste jaren vertoont de
champignonteelt, een nog
jonge bedrijfstak in de
Nederlandse tuinbouw, een
spectaculaire ontwikkeling.
Vanaf 1950, toen deze teelt uit
de mergelgrotten in Zuid-
Limburg tevoorschijn kwam, is
men begonnen champignons te
kweken in speciaal hiervoor
gebouwde teeltruimten. De
sector heeft zich sinds die tijd
ontwikkeld tot een bedrijfstak
met moderne, geavanceerde en
efficiënte produktiemethoden.
Van een moeilijk beheersbare
produktiewijze ging de teelt
van champignons over in een
volledig gestuurd
produktieproces, waar de
produktiviteit een hoog niveau
heeft bereikt.
Teeltomvang neemt toe
e champignonteelt geschiedt
op gespecialiseerde bedrij
ven die voornamelijk in ge-
- - zinsverband worden uitgeoe-
fend. De teelt vindt plaats op
compost die voor het groot
ste gedeelte bereid wordt uit
strorijke paardemest met eni
ge toevoegingen. Naar teelttechniek
kan een drietal systemen worden onder
scheiden, namelijk de teelt met verse,
geënte of doorgroeide compost. Met
name de teelt met doorgroeide compost
heeft sedert het eind van de jaren 70
een sterke ontwikkeling doorgemaakt.
Het gebruik van deze compost brengt
de teeltduur terug van 12 weken (bij
verse compost) tot 9 weken of korter.
Gebruik van speciale rassen en mecha
nisering kan verdere verkorting van de
teeltduur opleveren. In plaats van ruim 4
teelten per jaar (bij verse compost) kan
men zodoende komen van 5 tot wel 8
teelten per jaar. Op zeer bescheiden
schaal vindt de teelt van champignons
plaats op basis van geënte - niet door
groeide - compost waarbij de teeltduur
circa 10 weken bedraagt. Ook het zoge
naamde bijvoeden het toevoegen van
speciale eiwitrijke produkten aan door
groeide compost - wordt in ruime ma-
Ir. H. M. J. Keulen
Bedrijfstakonderzoek
te toegepast en heeft een duidelijk pro-
duktieverhogend effect.
De geproduceerde champignons wor
den ondergebracht in drie sorterings
klassen. Klasse I, de hoogste kwaliteit,
omvat de gesloten champignons. De
gevliesde champignons, die op het punt
staan open te breken, en de open cham
pignons vormen respectievelijk klasse II
en III. Met name in de hogere kwaliteits
klassen tracht men op de langere ter
mijn te komen tot het produceren van
grotere champignons.
Het aantal bedrijven in 1970 bedroeg
1003. Tot 1974 nam het aantal bedrij
ven geleidelijk toe. Doordat de prijzen
van champignons vanaf 1973 daalden
door de toenemende concurrentie van
de Aziatische landen nam het aantal be
drijven af. Nadat in de tweede helft van
1975 in EG-verband maatregelen wer
den genomen ter beteugeling van de im
port uit derde landen, verbeterden de
prijzen en diende zich in 1977 een
nieuw keerpunt aan.
Sinds die tijd is het beteelde areaal jaar
lijks toegenomen. Vanaf 1981 begon
ook het aantal bedrijven weer te stijgen.
Zoals de tabel op de volgende pagina
laat zien is bovendien de gemiddelde
bedrijfsgrootte sinds 1970 bijna ver
dubbeld.