Nederlandse Van oudsher heeft de Rabobank een bijzonder goede relatie met de champignonsector. Een keer in de twee jaar worden er op de CVV (Coöperatie Venlose Veiling) te Grubbenvorst de Champignondagen gehouden. Deze beurs vindt ook in 1986 plaats en wel van 28 tot en met 30 mei. De Rabobankorganisatie is met een stand tijdens de ze Champignondagen aanwezig. Bij deze geiegenheid wordt de 'Vi sie op champignonteelt' uitgebracht. In deze visie worden de ont wikkelingen zoals die hebben plaatsgevonden nader belicht. Ook worden verwachtingen uitgesproken over de toekomstige ontwikke lingen in de champignonindustrie. In dit artikel wordt een aantal hoofdpunten uit de 'Visie op champignonteelt' in beknopte vorm weergegeven. De laatste jaren vertoont de champignonteelt, een nog jonge bedrijfstak in de Nederlandse tuinbouw, een spectaculaire ontwikkeling. Vanaf 1950, toen deze teelt uit de mergelgrotten in Zuid- Limburg tevoorschijn kwam, is men begonnen champignons te kweken in speciaal hiervoor gebouwde teeltruimten. De sector heeft zich sinds die tijd ontwikkeld tot een bedrijfstak met moderne, geavanceerde en efficiënte produktiemethoden. Van een moeilijk beheersbare produktiewijze ging de teelt van champignons over in een volledig gestuurd produktieproces, waar de produktiviteit een hoog niveau heeft bereikt. Teeltomvang neemt toe e champignonteelt geschiedt op gespecialiseerde bedrij ven die voornamelijk in ge- - - zinsverband worden uitgeoe- fend. De teelt vindt plaats op compost die voor het groot ste gedeelte bereid wordt uit strorijke paardemest met eni ge toevoegingen. Naar teelttechniek kan een drietal systemen worden onder scheiden, namelijk de teelt met verse, geënte of doorgroeide compost. Met name de teelt met doorgroeide compost heeft sedert het eind van de jaren 70 een sterke ontwikkeling doorgemaakt. Het gebruik van deze compost brengt de teeltduur terug van 12 weken (bij verse compost) tot 9 weken of korter. Gebruik van speciale rassen en mecha nisering kan verdere verkorting van de teeltduur opleveren. In plaats van ruim 4 teelten per jaar (bij verse compost) kan men zodoende komen van 5 tot wel 8 teelten per jaar. Op zeer bescheiden schaal vindt de teelt van champignons plaats op basis van geënte - niet door groeide - compost waarbij de teeltduur circa 10 weken bedraagt. Ook het zoge naamde bijvoeden het toevoegen van speciale eiwitrijke produkten aan door groeide compost - wordt in ruime ma- Ir. H. M. J. Keulen Bedrijfstakonderzoek te toegepast en heeft een duidelijk pro- duktieverhogend effect. De geproduceerde champignons wor den ondergebracht in drie sorterings klassen. Klasse I, de hoogste kwaliteit, omvat de gesloten champignons. De gevliesde champignons, die op het punt staan open te breken, en de open cham pignons vormen respectievelijk klasse II en III. Met name in de hogere kwaliteits klassen tracht men op de langere ter mijn te komen tot het produceren van grotere champignons. Het aantal bedrijven in 1970 bedroeg 1003. Tot 1974 nam het aantal bedrij ven geleidelijk toe. Doordat de prijzen van champignons vanaf 1973 daalden door de toenemende concurrentie van de Aziatische landen nam het aantal be drijven af. Nadat in de tweede helft van 1975 in EG-verband maatregelen wer den genomen ter beteugeling van de im port uit derde landen, verbeterden de prijzen en diende zich in 1977 een nieuw keerpunt aan. Sinds die tijd is het beteelde areaal jaar lijks toegenomen. Vanaf 1981 begon ook het aantal bedrijven weer te stijgen. Zoals de tabel op de volgende pagina laat zien is bovendien de gemiddelde bedrijfsgrootte sinds 1970 bijna ver dubbeld.

Rabobank Bronnenarchief

blad 'Rabobank' | 1986 | | pagina 16