r-
Vollegrondsgroenteteelt
toont toenemend
onderscheid tussen
intensieve en extensieve
bedrijven
r-dj
De vollegrondsgroenteteelt
is de teelt van groenten in
de volle (open) grond, dat
wil zeggen niet in kassen.
Liefst 16000 bedrijven
afkomstig uit alle
agrarische sectoren houden
zich in meer of mindere
mate bezig met deze teelt
van groenten. Door een
aantal bedrijven worden
ook groenten in de
vollegrond op contract
geteeld voor de
groenteverwerkende
industrie. De totale
produktiewaarde van
vollegrondsgroenten -
zaaiuien blijven in dit
artikel buiten beschouwing
daar deze als
akkerbouwprodukt kunnen
worden gezien - bedroeg in
1984 naar schatting f 800
miljoen, hetgeen ongeveer
10% van de totale
produktiewaarde van de
Nederlandse tuinbouw be
tekent.
rr
1
Bedrijfstypen
1 Wi"
X*
+S'
r.-fi >,-?r
lobaal kan men bij de teelt van
vollegrondsgroenten een viertal
gewasgroepen onderscheiden.
Deze groepen, waarmee in 1 984
een areaal werd beteeld van
48 500 hectares, zijn achtereen-
De peulgewassen (onder andere dop
erwten, stamsperziebonen, stokbonen.
tuinbonen, kapucijners) die dit jaar bijna
30% van het totale areaal voor hun re
kening nemen.
De wortel-, bol- en knolgewassen (on
der andere winterpeen, bos- en was-
peen, knolselderij, zilveruien, poot- en
plantuien) met ruim 30% van het
areaal.
De koolgewassen (bewaarkool,
spruitkool, bloemkool) met ruim 20%
van het areaal.
De blad-, stengel- en vruchtgroenten
(onder andere spinazie, prei, andijvie,
augurken) met bijna 20 van het totale
areaal.
Van het totale in gebruik zijnde areaal
wordt slechts een kleine 1 7 000 hectares
(35%) beteeld door zogenaamde gespe
cialiseerde vollegrondsgroente-tuinbouw-