r- Vollegrondsgroenteteelt toont toenemend onderscheid tussen intensieve en extensieve bedrijven r-dj De vollegrondsgroenteteelt is de teelt van groenten in de volle (open) grond, dat wil zeggen niet in kassen. Liefst 16000 bedrijven afkomstig uit alle agrarische sectoren houden zich in meer of mindere mate bezig met deze teelt van groenten. Door een aantal bedrijven worden ook groenten in de vollegrond op contract geteeld voor de groenteverwerkende industrie. De totale produktiewaarde van vollegrondsgroenten - zaaiuien blijven in dit artikel buiten beschouwing daar deze als akkerbouwprodukt kunnen worden gezien - bedroeg in 1984 naar schatting f 800 miljoen, hetgeen ongeveer 10% van de totale produktiewaarde van de Nederlandse tuinbouw be tekent. rr 1 Bedrijfstypen 1 Wi" X* +S' r.-fi >,-?r lobaal kan men bij de teelt van vollegrondsgroenten een viertal gewasgroepen onderscheiden. Deze groepen, waarmee in 1 984 een areaal werd beteeld van 48 500 hectares, zijn achtereen- De peulgewassen (onder andere dop erwten, stamsperziebonen, stokbonen. tuinbonen, kapucijners) die dit jaar bijna 30% van het totale areaal voor hun re kening nemen. De wortel-, bol- en knolgewassen (on der andere winterpeen, bos- en was- peen, knolselderij, zilveruien, poot- en plantuien) met ruim 30% van het areaal. De koolgewassen (bewaarkool, spruitkool, bloemkool) met ruim 20% van het areaal. De blad-, stengel- en vruchtgroenten (onder andere spinazie, prei, andijvie, augurken) met bijna 20 van het totale areaal. Van het totale in gebruik zijnde areaal wordt slechts een kleine 1 7 000 hectares (35%) beteeld door zogenaamde gespe cialiseerde vollegrondsgroente-tuinbouw-

Rabobank Bronnenarchief

blad 'Rabobank' | 1985 | | pagina 13