Wijnbouw in EG-verband
markt door o.a. valutaproblemen. De vele
kleine boeren die jarenlang aan voorname
lijk Duitse firma's hadden geleverd hebben
zich toen onderling verbonden. Deze coö
peratie, de SICAVA (Société d'interét col-
lectif agricole du vignoble auxerrois) ver
zorgt ook de vinificatie en de verkoop.
regionale a.o.c. wijnen is de positie van de
coöperatie sterk. In 1983 behaalde men
hiermee een omzet van 20 miljoen francs.
De boer wordt naar rato van hoeveelheid
en kwaliteit van zijn oogst betaald. Later
ontvangt hij eventueel nog een aandeel van
het verkoopresultaat. Concluderend kun-
De Cöte d'Or
Sedert 1919 bestaat hier de 'Cooperative
des Grands Vins Roses' die, zoals de naam
al aangeeft, gespecialiseerd is in het ma
ken van rose wijnen, iets uitzonderlijks in
deze streek. De coöperatie van 'Sainte-
Marie-la-Blanche' heeft een andere uit
zonderlijke specialisatie, nl. tafelwijn en
druivesap. Het meest opvallend is de 'So
ciété coopérative vinicole: Les Caves des
Hautes-Cötes'. Deze coöperatie is niet al
leen de grootste van de streek, maar zij on
derscheidt zich tevens door de ligging van
de wijngaarden op de heuvels en niet in het
vruchtbare dal zelf.
Naast de 120 leden-wijnboeren kent de
coöperatie ook gewone aandeelhouders.
Er geldt een afzetplicht. Indien de coöpera
tie verlies zou maken, wordt dit verdiscon
teerd in lagere prijzen voor de aangeboden
oogst. De coöperatie heeft vijftien mensen
in vaste dienst.
De leden brengen hun oogst naar het ter
rein van de coöperatie. Deze wordt daar
gewogen en tevens wordt het suikergehal
te bepaald, hetgeen een indicatie is voorde
kwaliteit. Experts van de coöperatie bepa
len welke oogsten zullen worden samen
gevoegd om gevinifieerd te worden. Na het
persen wordt het sap naar gistkuipen ge
pompt. Men bezit zo'n 20 gistkuipen elk
met een inhoud van 20 000 liter. Het vinifi-
catieproces kan dan beginnen. In totaal
maakt men 27 verschillende appellations,
variërend van een gewone a.o.c. wijn van
25 francs per fles tot premier cru wijnen
van 80 tot 140 francs per fles. Vooral in de
nen we stellen dat de coöperatie een dui
delijke, zij het geen dominante, plaats in
neemt in dit centrale district van de Bour
gogne.
De Chalonnais en de Maconnais
In de Chalonnais zijn 4 coöperaties, in de
Maconnais 1 6. Te zamen hebben zij 2600
leden en een capaciteit van 350 000 hec
toliter. De coöperatieve beweging dateert
hier uit 1 925. De coöperaties hebben zich
verenigd in een overkoepelende organisa
tie, de 'Union des Cooperatives' te Char-
nay-les-Macon. Dit systeem verloopt naar
wens. Men heeft het grootste deel van de
markt in handen en levert ook een uitge
breid pakket aan dienstverlening. Niet al
leen vinificatie en verkoop maar ook botte
len en metereologische berichtgeving be
horen hiertoe.
De Beaujolais
Ook in deze streek spelen coöperaties een
belangrijke rol. Zeven coöperaties zijn ont
staan tussen 1929 en 1 934, een vergelijk
bare periode met de Maconnais. Elf andere
ontstonden in de jaren tussen 1954 en
1961. Het produktieaandeel van de 18
coöperaties komt ongeveer neer op 30%
van de totale produktie in deze streek, die
ongeveer 300 000 hectoliter bedraagt.
Tien coöperaties hebben gezamenlijk een
overkoepelende organisatie opgericht, nl.
de 'Producteurs-Distributeurs des Vins de
Beaujolais'. Zij proberen zo o.a. het tradi
tionele distributiepatroon te doorbreken
door niet meer alles aan de tussenhandela
ren in de regio aan te bieden, maar direct
de handelaren in binnen- en buitenland te
bereiken.
Afsluitend nog enige opmerkingen over de
toekomst van de wijnmarkt en de rol van
op houten vaten gelegd
om in alle rust
te rijpen
het coöperatiewezen daarin. Niettegen
staande het feit dat de EG reeds sinds 1 ja
nuari 1958 officieel bestaat, gold pas
sinds 1970 de doelstelling van een ge
meenschappelijke wijnmarkt. Deze had
hoofdzakelijk een integratie van de Franse
en Italiaanse markten tot doel. Samen heb
ben deze landen momenteel het grootste
deel van de markt in handen. Vooral de
kleinere boeren die mindere kwaliteitswij
nen, met name tafelwijnen, produceren,
zijn door de marktvergroting nogal eens in
de problemen geraakt. Coöperatieve orga
nisaties zagen door hun grotere veerkracht
hun zaken nog wel enigszins floreren. De
komst in de EG van Spanje en ook Portu
gal, per 1 januari 1 986, wordt met zorg te-
gemoetgezien. Ernstige meningsverschil
len tussen de wijnproducerende landen
vormden geruime tijd een breekpunt bij de
toetredingsonderhandelingen. Er is im
mers reeds sprake van een structureel
overschot op de wijnmarkt. Door het vast
stellen van een gecompliceerd landenquo-
tumsysteem, heeft men ten langen leste
toch een consensus weten te bereiken.
In de toekomst zal de markt zich echter nog
sterker richten naar kwaliteit gekoppeld
aan een lage prijs. Alleen marktpartijen die
hieraan tegemoet kunnen komen, zullen
zich op den duur weten te handhaven.
Naar verwacht mag worden zullen de coö
peraties in de wijnbouw echter in staat zijn,
niet in de laatste plaats vanwege hun spe
cifieke structuur, ook in de nog heftiger
concurrentieverhoudingen van de nabije
toekomst het hoofd boven water te hou
den.