Wijnbouw in EG-verband markt door o.a. valutaproblemen. De vele kleine boeren die jarenlang aan voorname lijk Duitse firma's hadden geleverd hebben zich toen onderling verbonden. Deze coö peratie, de SICAVA (Société d'interét col- lectif agricole du vignoble auxerrois) ver zorgt ook de vinificatie en de verkoop. regionale a.o.c. wijnen is de positie van de coöperatie sterk. In 1983 behaalde men hiermee een omzet van 20 miljoen francs. De boer wordt naar rato van hoeveelheid en kwaliteit van zijn oogst betaald. Later ontvangt hij eventueel nog een aandeel van het verkoopresultaat. Concluderend kun- De Cöte d'Or Sedert 1919 bestaat hier de 'Cooperative des Grands Vins Roses' die, zoals de naam al aangeeft, gespecialiseerd is in het ma ken van rose wijnen, iets uitzonderlijks in deze streek. De coöperatie van 'Sainte- Marie-la-Blanche' heeft een andere uit zonderlijke specialisatie, nl. tafelwijn en druivesap. Het meest opvallend is de 'So ciété coopérative vinicole: Les Caves des Hautes-Cötes'. Deze coöperatie is niet al leen de grootste van de streek, maar zij on derscheidt zich tevens door de ligging van de wijngaarden op de heuvels en niet in het vruchtbare dal zelf. Naast de 120 leden-wijnboeren kent de coöperatie ook gewone aandeelhouders. Er geldt een afzetplicht. Indien de coöpera tie verlies zou maken, wordt dit verdiscon teerd in lagere prijzen voor de aangeboden oogst. De coöperatie heeft vijftien mensen in vaste dienst. De leden brengen hun oogst naar het ter rein van de coöperatie. Deze wordt daar gewogen en tevens wordt het suikergehal te bepaald, hetgeen een indicatie is voorde kwaliteit. Experts van de coöperatie bepa len welke oogsten zullen worden samen gevoegd om gevinifieerd te worden. Na het persen wordt het sap naar gistkuipen ge pompt. Men bezit zo'n 20 gistkuipen elk met een inhoud van 20 000 liter. Het vinifi- catieproces kan dan beginnen. In totaal maakt men 27 verschillende appellations, variërend van een gewone a.o.c. wijn van 25 francs per fles tot premier cru wijnen van 80 tot 140 francs per fles. Vooral in de nen we stellen dat de coöperatie een dui delijke, zij het geen dominante, plaats in neemt in dit centrale district van de Bour gogne. De Chalonnais en de Maconnais In de Chalonnais zijn 4 coöperaties, in de Maconnais 1 6. Te zamen hebben zij 2600 leden en een capaciteit van 350 000 hec toliter. De coöperatieve beweging dateert hier uit 1 925. De coöperaties hebben zich verenigd in een overkoepelende organisa tie, de 'Union des Cooperatives' te Char- nay-les-Macon. Dit systeem verloopt naar wens. Men heeft het grootste deel van de markt in handen en levert ook een uitge breid pakket aan dienstverlening. Niet al leen vinificatie en verkoop maar ook botte len en metereologische berichtgeving be horen hiertoe. De Beaujolais Ook in deze streek spelen coöperaties een belangrijke rol. Zeven coöperaties zijn ont staan tussen 1929 en 1 934, een vergelijk bare periode met de Maconnais. Elf andere ontstonden in de jaren tussen 1954 en 1961. Het produktieaandeel van de 18 coöperaties komt ongeveer neer op 30% van de totale produktie in deze streek, die ongeveer 300 000 hectoliter bedraagt. Tien coöperaties hebben gezamenlijk een overkoepelende organisatie opgericht, nl. de 'Producteurs-Distributeurs des Vins de Beaujolais'. Zij proberen zo o.a. het tradi tionele distributiepatroon te doorbreken door niet meer alles aan de tussenhandela ren in de regio aan te bieden, maar direct de handelaren in binnen- en buitenland te bereiken. Afsluitend nog enige opmerkingen over de toekomst van de wijnmarkt en de rol van op houten vaten gelegd om in alle rust te rijpen het coöperatiewezen daarin. Niettegen staande het feit dat de EG reeds sinds 1 ja nuari 1958 officieel bestaat, gold pas sinds 1970 de doelstelling van een ge meenschappelijke wijnmarkt. Deze had hoofdzakelijk een integratie van de Franse en Italiaanse markten tot doel. Samen heb ben deze landen momenteel het grootste deel van de markt in handen. Vooral de kleinere boeren die mindere kwaliteitswij nen, met name tafelwijnen, produceren, zijn door de marktvergroting nogal eens in de problemen geraakt. Coöperatieve orga nisaties zagen door hun grotere veerkracht hun zaken nog wel enigszins floreren. De komst in de EG van Spanje en ook Portu gal, per 1 januari 1 986, wordt met zorg te- gemoetgezien. Ernstige meningsverschil len tussen de wijnproducerende landen vormden geruime tijd een breekpunt bij de toetredingsonderhandelingen. Er is im mers reeds sprake van een structureel overschot op de wijnmarkt. Door het vast stellen van een gecompliceerd landenquo- tumsysteem, heeft men ten langen leste toch een consensus weten te bereiken. In de toekomst zal de markt zich echter nog sterker richten naar kwaliteit gekoppeld aan een lage prijs. Alleen marktpartijen die hieraan tegemoet kunnen komen, zullen zich op den duur weten te handhaven. Naar verwacht mag worden zullen de coö peraties in de wijnbouw echter in staat zijn, niet in de laatste plaats vanwege hun spe cifieke structuur, ook in de nog heftiger concurrentieverhoudingen van de nabije toekomst het hoofd boven water te hou den.

Rabobank Bronnenarchief

blad 'Rabobank' | 1985 | | pagina 13