Veelsoortige kwaliteit De coöperatie in de Bourgogne Regionale differentiatie tussen de 9 en 14%, wordt ze op houten vaten gelegd om te rijpen. Allerlei troebele delen kunnen nu bezinken. Voorkomen moet worden, dat de wijn door aanraking met de lucht oxideert. Elke wijnmeester heeft hierbij zijn eigen methode, van suiker toevoegen tot de keuze van een bepaalde temperatuur. Hierdoor houdt het wonder van de wijn nog altijd het raadsel in zich. De Bourgogne onderscheidt zich van de overige wijngebieden door de geringe om vang van de wijngaard. De grootste ver snippering treft men in de Cöte d'Or aan. De wijn afkomstig van de kleine wijngaar den is echter van zeer hoge kwaliteit. In de Beaujolais treft men grotere wijngaarden aan, die een wijn opleveren van een matige tot redelijke kwaliteit. De kwaliteit is zeer moeilijk eenduidig te bepalen omdat zij af hankelijk is van factoren als: druiveras, grondsoort, vinificatie en niet te vergeten het weer! Deze combinatie levert in de Cöte d'Or de mooiste en ook de beroemdste wij nen op. De omvang van de wijnproduktie is elk jaar weer onzeker. Tekenend is bijvoor beeld dat in de Cöte d'Or in de periode 1 950-1980 50% van de jaarcijfers onder het gemiddelde ligt. De toekenning van een kwaliteit aan de wijn in de vorm van 'appellations' ge schiedt binnen een door de overheid aan gebracht wettelijk kader. De maximum op brengst per hectare is voor deze kwalitei ten vastgelegd. De rangschikking van slechte naar goede kwaliteit is als volgt: vin de table (tafelwijn) vin de pays (landwijn) v.d.q.s. (vin délimité qualité supérieur) a.o.c. (appellation origine contrölé, bijvoorbeeld 'Bourgogne') a.o.c. (met toevoeging van de streek, bijvoorbeeld 'Cötes de Beaune villages') a.o.c. (met de naam van de gemeente toegevoegd: Volnay) a.o.c. (premier cru met toevoeging wijngaard 'Volnay, Le-clos-de-chênes') a.o.c. (grand cru met toevoeging wijngaard 'Chablis, les Clos') Gaat het bij de eerste kwaliteit vaak om wijn van f 2,50 per liter, bij appellations met gemeenteaanduiding liggen de prijzen vaak tussen de f 20,- en f 30,- per fles. Voor een grand cru zijn prijzen van boven de honderd gulden geen uitzondering. Coöperatieve samenwerking in de wijn bouw heeft talrijke voordelen. Over het al gemeen is het nauwelijks lonend om van kleine wijngaarden elke keer een heel Drs. R. C. W. v. d. Voort Universiteit van Amsterdam/Faculteit der Economische Wetenschappen Drs. B. J. Koopman Universiteit van Amsterdam/Faculteit der Economische Wetenschappen eigen wijn te maken. Door lage opbreng sten en verspreid liggende gronden is van schaalvoordelen geen sprake. Om deze toch te verkrijgen, zoekt men het in geza menlijke vinificatieprocessen, die ook ge zien de investering in de benodigde appa ratuur veel rendabeler zijn. Daarbij komt dat kennis en opslagcapaciteit ook lang niet altijd in voldoende mate aanwezig zijn. De verkoop aan bijvoorbeeld de eigen coö peratie is veel gemakkelijker en levert ook onmiddellijk geld op. Men hoeft niet te wachten tot men van de zelf geproduceer de wijn iets heeft verkocht. Gemeenschap pelijk gebruik van de oogstapparatuur en andere benodigdheden, alswel onderlinge financiële bijstand brengen zeer duidelijke voordelen met zich mee. Daarnaast treden vaak nog prijsvoordelen op doordat een grote coöperatie behalve schaalvoordelen nu eenmaal over een betere marktpositie beschikt. Toch treffen we in de Bourgogne ook grote belemmeringen aan. Een groot aantal klei ne wijngaarden vindt bestaansrecht in de unieke kwaliteit. Om deze echter te berei ken moet de boer het gehele vinificatiepro- ces zelf ter hand nemen. Maar omdat voor deze wijnsoorten weinig afzetproblemen bestaan, is er minder aanleiding om tot sa menwerking over te gaan. Dit verklaart dan ook waarom de Cöte d'Or slechts 5 coöpe raties kent terwijl een streek als de Macon- nais erdoor wordt gedomineerd. Per regio zal nu bekeken worden wat eraan coöperaties bestaat. We trekken hierbij wederom van noord naar zuid. De Chablis Uit dit gebied komen de beroemde witte Chablis wijnen. Het is een gebied waar de laatste decennia veel veranderd is. Er is veel nieuw land in produktie genomen en dientengevolge is de opbrengst ook sterk vergroot. In het algemeen is hier geen mo nocultuur aanwezig maar heeft de wijn bouwer zijn activiteiten wat gespreid. Het aantal hectaren per boer is hier dan ook wat groter. Sedert 1935 bestaat er in dit gebied een grote coöperatie, 'La Chablisienne', die on geveer een vijfde deel van de produktie in de Chablis voor haar rekening neemt. Bijna 50% van alle wijnboeren is lid van deze coöperatie. De coöperatie verzorgt behalve de vinificatie ook de verkoop. Het minder bekende gebied van het depar tement Yonne, de Auxerrois is ook een coöperatie rijk. Deze bestaat echter pas sinds 1971 en heeft als voornaamste ont staansgrond het wegvallen van de Duitse

Rabobank Bronnenarchief

blad 'Rabobank' | 1985 | | pagina 12