hoge produktie en importen bedreigen champignonteelt 15 Door veranderde teeltmethoden stijgt de produktie van champignons in ons land sinds medio vorig jaar sterk. Met name de champignons bestemd voor verwerking door de industrie. Daarbij doet zich de vraag voor of er voor het produkt voldoende af zetmogelijkheden zijn. Zodanig, dat de prijs van champignons niet on der al te grote druk komt te staan en de rentabiliteit van de bedrijven niet al te zeer in gevaar komt. Een rol van betekenis hierbij spelen niet alleen de produktieverwachtingen en afzetmogelijkheden in andere EEG-landen, maar zeker ook de recent in EEG-verband versoepelde re geling ten aanzien van import van champignonconserven uit derde landen zoals China en Korea. weg het merendeel verenigd in de Coöperatieve Nederlandse Champig- nonkwekersvereniging (CNC), waarin gezamenlijke activiteiten worden ont plooid met betrekking tot de grondstof- fenvoorziening (compost, dekaarde, etc.). Voorts beschikt de sector over een eigen consulentschap, een proefstation en een onderwijscentrum in Horst. Om wat de omvang betreft een vergelij king te trekken met de groenteteelt on der glas: het aantal telers en de produk- tiewaarde (circa f 125 miljoen) is onge veer een tiende van die van de glas- groenteteeltsector. L Produktie-ontwikkeling De teelt in ons land is voor een groot deel geconcentreerd in het zuiden van het land: Limburg 42 Noord-Brabant 30 en Gelderland (voornamelijk bene den de Waal) 20 De resterende 8 is vrijwel geheel te vinden in de drie westelijke provincies met enkele kleine concentraties rond Yerseke en Hoorn. De produktie van champignons is gegroeid van 300 ton in 1950 naar 3000 ton in 1960 en 30 000 ton in 1970. In de grafiek zijn de ontwik kelingen sinds 1970 weergegeven. Hier bij zijn de gegevens betreffende het aantal telers en de teeltoppervlakte ont leend aan de meitellingen van het CBS. De produktiegegevens komen van het Produktschap voor Groenten en Fruit. De inkrimping van de teelt vanaf 1973 is een gevolg van het feit, dat de prijzen van champignons daalden door toene mende concurrentie van de Aziatische landen. Door de slechte financiële resul taten haakten toen ook vele telers af. Nadat in de tweede helft van 1975 in EEG-verband effectieve maatregelen werden genomen ter beteugeling van de import uit derde landen, verbeterden de prijzen en ontstond in 1977 een nieuw keerpunt. Daarbij kwamen sterk verbeterde teelttechnieken die leidden tot een sterke produktievergroting. De nieuwe teelttechnieken, die sinds het midden van het vorig jaar op uitgebrei dere schaal worden toegepast, stuwen de produktie verder in opwaartse rich ting. Veranderde teelttechnieken De nieuwe teelttechnieken, welke lei den tot kostprijsverlaging en verbete ring van de concurrentiepositie, bestaan uit toepassing van doorgroeide compost (gepasteuriseerd en waarin de sporen reeds aanwezig zijn) en het machinaal oogsten van de champignons. Gebruik- In de wereld Ons land is na de Verenigde Staten, Frankrijk en Taiwan de grootste produ cent van champignons ter wereld. De belangrijkste exporteurs zijn Taiwan, Frankrijk, Nederland, Zuid-Korea en Chi na. Met Frankrijk zitten wij dichtbij het grootste importland West-Duitsland. De genoemde Aziatische landen exporteren naar de Verenigde Staten en Canada, beide importlanden van betekenis, maar bovendien naar onze afzetmarkt West- Duitsland. Andere dan de genoemde landen zijn tot nu toe van ondergeschik te betekenis voor de wereldhandel. Een bijzondere plaats in het geheel In het geheel van de groenteteelt neemt de champignonteelt in ons land een bij zondere plaats in. De teelt van champig nons vindt op geheel andere wijze plaats dan de andere groenten. Niet bui ten in de open grond of onder glas, maar in speciaal voor de champignon teelt ingerichte cellen. Dat champig nons tot de groenten worden gerekend, doet eigenlijk wat vreemd aan. Ze mis sen bladgroen en kunnen daardoor in donkere ruimten groeien. De voedings- A. J. Neuteboom Studiedienst bodem van het rijk der lagere planten, waartoe de champignon (paddestoel) behoort, bestaat uit organisch materiaal dat door hogere (groene) planten is ge maakt. De teelt in ons land, die zich aanvanke lijk beperkte tot de grotten van Zuid- Limburg, is vanaf 1950, toen in Mook, Horst en Kerkdriel de eerste champig nonhuizen (cellen) werden gebouwd, goed op gang gekomen. De thans circa 840 telers zijn voor verre-

Rabobank Bronnenarchief

blad 'Rabobank' | 1980 | | pagina 15