hoge produktie en
importen bedreigen
champignonteelt
15
Door veranderde teeltmethoden stijgt de produktie van champignons
in ons land sinds medio vorig jaar sterk. Met name de champignons
bestemd voor verwerking door de industrie.
Daarbij doet zich de vraag voor of er voor het produkt voldoende af
zetmogelijkheden zijn. Zodanig, dat de prijs van champignons niet on
der al te grote druk komt te staan en de rentabiliteit van de bedrijven
niet al te zeer in gevaar komt. Een rol van betekenis hierbij spelen niet
alleen de produktieverwachtingen en afzetmogelijkheden in andere
EEG-landen, maar zeker ook de recent in EEG-verband versoepelde re
geling ten aanzien van import van champignonconserven uit derde
landen zoals China en Korea.
weg het merendeel verenigd in de
Coöperatieve Nederlandse Champig-
nonkwekersvereniging (CNC), waarin
gezamenlijke activiteiten worden ont
plooid met betrekking tot de grondstof-
fenvoorziening (compost, dekaarde,
etc.). Voorts beschikt de sector over een
eigen consulentschap, een proefstation
en een onderwijscentrum in Horst.
Om wat de omvang betreft een vergelij
king te trekken met de groenteteelt on
der glas: het aantal telers en de produk-
tiewaarde (circa f 125 miljoen) is onge
veer een tiende van die van de glas-
groenteteeltsector.
L
Produktie-ontwikkeling
De teelt in ons land is voor een groot
deel geconcentreerd in het zuiden van
het land: Limburg 42 Noord-Brabant
30 en Gelderland (voornamelijk bene
den de Waal) 20
De resterende 8 is vrijwel geheel te
vinden in de drie westelijke provincies
met enkele kleine concentraties rond
Yerseke en Hoorn. De produktie van
champignons is gegroeid van 300 ton in
1950 naar 3000 ton in 1960 en 30 000
ton in 1970. In de grafiek zijn de ontwik
kelingen sinds 1970 weergegeven. Hier
bij zijn de gegevens betreffende het
aantal telers en de teeltoppervlakte ont
leend aan de meitellingen van het CBS.
De produktiegegevens komen van het
Produktschap voor Groenten en Fruit.
De inkrimping van de teelt vanaf 1973 is
een gevolg van het feit, dat de prijzen
van champignons daalden door toene
mende concurrentie van de Aziatische
landen. Door de slechte financiële resul
taten haakten toen ook vele telers af.
Nadat in de tweede helft van 1975 in
EEG-verband effectieve maatregelen
werden genomen ter beteugeling van
de import uit derde landen, verbeterden
de prijzen en ontstond in 1977 een
nieuw keerpunt. Daarbij kwamen sterk
verbeterde teelttechnieken die leidden
tot een sterke produktievergroting. De
nieuwe teelttechnieken, die sinds het
midden van het vorig jaar op uitgebrei
dere schaal worden toegepast, stuwen
de produktie verder in opwaartse rich
ting.
Veranderde teelttechnieken
De nieuwe teelttechnieken, welke lei
den tot kostprijsverlaging en verbete
ring van de concurrentiepositie, bestaan
uit toepassing van doorgroeide compost
(gepasteuriseerd en waarin de sporen
reeds aanwezig zijn) en het machinaal
oogsten van de champignons. Gebruik-
In de wereld
Ons land is na de Verenigde Staten,
Frankrijk en Taiwan de grootste produ
cent van champignons ter wereld. De
belangrijkste exporteurs zijn Taiwan,
Frankrijk, Nederland, Zuid-Korea en Chi
na. Met Frankrijk zitten wij dichtbij het
grootste importland West-Duitsland. De
genoemde Aziatische landen exporteren
naar de Verenigde Staten en Canada,
beide importlanden van betekenis, maar
bovendien naar onze afzetmarkt West-
Duitsland. Andere dan de genoemde
landen zijn tot nu toe van ondergeschik
te betekenis voor de wereldhandel.
Een bijzondere plaats in het geheel
In het geheel van de groenteteelt neemt
de champignonteelt in ons land een bij
zondere plaats in. De teelt van champig
nons vindt op geheel andere wijze
plaats dan de andere groenten. Niet bui
ten in de open grond of onder glas,
maar in speciaal voor de champignon
teelt ingerichte cellen. Dat champig
nons tot de groenten worden gerekend,
doet eigenlijk wat vreemd aan. Ze mis
sen bladgroen en kunnen daardoor in
donkere ruimten groeien. De voedings-
A. J. Neuteboom
Studiedienst
bodem van het rijk der lagere planten,
waartoe de champignon (paddestoel)
behoort, bestaat uit organisch materiaal
dat door hogere (groene) planten is ge
maakt.
De teelt in ons land, die zich aanvanke
lijk beperkte tot de grotten van Zuid-
Limburg, is vanaf 1950, toen in Mook,
Horst en Kerkdriel de eerste champig
nonhuizen (cellen) werden gebouwd,
goed op gang gekomen.
De thans circa 840 telers zijn voor verre-