Een aantal evenementen willen we toch
wel even met name noemen. Dit jaar
bijvoorbeeld viert het toeristmenu zijn
tiende verjaardag. Verder vond er de
uitreiking plaats van de gouden ijslepel,
de zilveren koksmuts en het zilveren
koksmes. De schuimende finale van de
biertapwedstrijden en de nationale
cocktaillongdrinkwedstrijd zijn
eveneens een bijzondere attractie.
De horecasector bestaat uit een enorme
diversiteit van bedrijven. Dit blijkt reeds
uit de term horeca. Dit is een
samentrekking van de eerste letters van
hotel, restaurant en café. Hiermee is de
De Horeca is in zijn
enorme geschakeerdheid
haast ongrijpbaar:
vandaar eik jaar de
Horecava in de
reusachtige RAI-hal.
Tussen deze foto's doet
het alledaagse van een
bruin café en een
broodjeswinkel
vertrouwd aan.
gehele groep nog maar net aangeduid.
Het bedrijfsschap horeca onderscheidt
namenlijk een kleine 50 verschillende
soorten bedrijven binnen deze sector
van het economische leven:
van hotel tot pension, van klassiek
restaurant tot automatiek, van café tot
kantine. Hiermee zijn we er nog niet,
want een café is weer iets anders dan
een bruin café, een bistro is geen
restaurant in de klassieke betekenis
maar is ook geen café enz.
Het logiesbedrijf heeft veel problemen
met de stijgende lonen. Het blijkt dat
schaalvergroting en moderne
bedrijfsvoering in een nieuw of grondig
vernieuwd pand het antwoord op de
loonstijging is. De Golden Tulip keten,
een 30-tal gerenommeerde hotels
verenigd in een soort vrijwillig
filiaalbedrijf, doet het bijvoorbeeld goed.
Het aantal hotelbedrijven neemt echter
af. Het zijn vooral de ouderwetse
bedrijven van vóór of vlak na de 2e
wereldoorlog, welke of in het geheel
niet of slechts met te hoge
investeringen aan de huidige eisen aan
te passen blijken te zijn.
Café
De cafés en bars groeien nog wel in
aantal, maar de verwachting is, dat
vooral onder invloed van concurrerende
afzetkanalen, zoals met name de
clubhuizen, deze groei zal verminderen.
Aan het verschijnsel
'paracommercialisme', waarmee de
horeca door de activiteiten van
clubhuizen en dergelijke te maken krijgt,
wordt van de kant van de horeca van
alles gedaan. Men erkent er echter wel
dat het verschijnsel van blijvende aard
zal zijn, maar men hoopt de excessen uit
te kunnen bannen. Een pilsje in de
kantine van het sportcomplex drinken
na het sporten is het probleem niet,
maar wel de bruiloft en de andere
partijen. De buurtcafés zullen het er nog
moeilijker door krijgen. Hetzelfde geldt
voor de discozaken.
Restaurant
Hoewel de Nederlanders, vergeleken
met de andere Europeanen, huismussen
zijn, neemt het buitenshuis eten toe.
Het bekende pakje brood wordt hier
natuurlijk niet toe gerekend, alhoewel
dit langzamerhand minder wordt. De
bestedingen via de institutionele markt,
zoals bedrijfskantines, scholen,
ziekenhuizen, tehuizen, nemen toe en
bedragen zo ongeveer twee miljard
gulden. De horeca neemt echter een
veel groter deel van het eten
buitenshuis voor haar rekening.