r£
:5
ifa
De speciaalzaak
Bij dit winkeltype dient de specialist er
voor alles voor te zorgen dat zijn vak
kennis op peil is en blijft.
Het vinologendiploma is zeer gewenst.
De speciaalzaak richt zich op een ander
marktsegment dan de discounter.
Aan de ene kant van de markt zien we
de kruidenier opdoemen. Hier gaat het
om de eenvoudige wijnen met een rui
mere aftrek. Aan de andere kant vinden
we de gesloten wijnhuizen.
Hiertussen moet de gespecialiseerde
slijter zijn koers uitzetten, aldus de heer
Van Splunter.
Van het levensmiddelenkanaal onder
vindt hij minder moeilijkheden omdat de
slijter over het algemeen goedkoper kan
inkopen, betere waar heeft (uitgebreider
assortiment) en een grotere deskundig
heid.
De gesloten wijnhuizen zijn eigenlijk
een hoofdstuk apart. Slechts een zeer
beperkt gedeelte van het marktpoten
tieel betrekt hiervan zijn wijn.
Onze specialist heeft meer mogelijkhe
den om een goede relatie aan te kno
pen, want is het niet zo dat ieder uur,
ieder gezelschap, iedere gelegenheid een
eigen drankje vraagt? De goede slijter
kan hierop inspelen.
Dit is echter de ideale situatie; niet alle
slijters buiten dit voldoende uit.
Een goed voorbeeld in dit verband is het
inhaken van de zelfstandige slijter op
het weer.
De afgelopen zomer kon de zelfstandige
slijter zijn assortiment er gemakkelijk op
afstemmen, hij kon als het ware van de
ene op de andere dag een ander artikel
pousseren, te denken valt bijvoorbeeld
aan Berenburg en andere dranken, die
de kou 'verjagen'.
Dit in tegenstelling tot het grootfiliaal
bedrijf dat vastzit aan een lang van te
voren geplande campagne.
Ook oriënteert de slijter zich te weinig
bij zijn collega's, naar de mening van de
heer Van Splunter. Het zonder meer
overnemen van de ideëen van anderen
hoeft natuurlijk niet, maar het kan je ook
op eigen ideëen brengen.
Veel slijters beschikken over te weinig
verkoopoppervlakte om een voldoende
diep assortiment te kunnen voeren. Om
dit op te vangen kan men het magazijn
bij de winkel trekken of bij een winkel
woonhuis het woongedeelte bij de win
kei voegen.
Voor adviezen over inrichting, outillage
en assortiment kan hij onder andere te
recht bij zijn inkoopvereniging.
Wat kan een slijter zelf doen
De Nederlander is de grootste rosége-
bruiker ter wereld, maar het merkwaar
dige is, dat het uitsluitend rosé d'Anjou
is.
Waarom er geen Portugese of rosé's uit
de Midi worden gedronken zal samen
hangen met de onbekendheid. Terwijl
zich daaronder zeer goede en betaalba
re rosé's bevinden.
Bij de witte wijn treden er wel wijzigin
gen op bij het gebruik, een verschuiving
van de iets zoete Duitse wijnen naar
drogere witte Loire en Elzas-wijnen.
Het verbruik van losse wijn uit het vat
neemt niet meer toe in de steden, maar
wel op het platteland, De organisatie
van het Coöperatieve Wijnkopersgilde
neemt een eerste plaats in met de ver
koop uit het vat. De belangrijkste eis,
die men moet stellen aan verkoop uit
het vat is een hoge omzetsnelheid. Bijna
even belangrijk is daarnaast dat men
zeer hygiënisch te werk moet gaan. De
het vakantiebezoek aan het buitenland
debet aan veranderde levensgewoon
ten.
Adviezen
Wij hebben ook de mening gevraagd
van de heer Copier te Ouderkerk aan de
Amstel, lid van het Wijnkopersgilde, en
aan de heer Van Zuijlen te Loosduinen,
lid van Delcave, hoe zij de situatie be
oordelen en wat een slijter in de huidige
situatie zou kunnen of zou moeten
doen.
Naar de mening van de heer Copier
werd er te lang vastgehouden aan een
te grote brutowinstmarge, waardoor
niet alleen een goed inkomen verdiend
Ir*" 1/
De kelders van het Wijnkopersgilde te Meerde.
verkoop van losse wijn moet duidelijk
gepousseerd worden anders is het re
sultaat zonder meer negatief.
Voor deze vorm van verkoop zijn met
name vanwege het hoge alcoholpercen
tage de sherry, port en vermouth ge
schikt.
Een nieuwigheidje bij de wijn uit de fust
is dat men de wegstromende wijn uit
het vat niet met lucht laat aanvullen
maar uitsluitend met stikstof. Hiermee
voorkomt men dat de bacteriën, die de
wijnen in azijn om kunnen zetten, hun
werk verrichten. Deze hebben daarvoor
immers zuurstof nodig.
De stijging in het verbruik van de wijnen
kan enerzijds verklaard worden door
een toename van de welvaart en ander
zijds doordat het grootwinkel/grootfili
aalbedrijf populair geprijsde wijnen in
zijn assortiment opgenomen heeft.
Het is nu niet meer zo dat slechts 5
van de bevolking wijn drinkt. De nivelle
ringstendens zet zich ook hier door.
Denk bijvoorbeeld ook maar eens aan
een produkt als whisky, in het verleden
een typisch drankje voor de 'upper ten'
en nu gedronken door ieder.
Verder is, zoals wij reeds opmerkten,
kon worden, maar waardoor voor dis
countbedrijven een enorme groeimoge
lijkheid wordt gecreëerd. Dit komt des
te harder aan omdat gedistilleerd altijd
al de 'binnenkomer' bij de slijter is ge
weest.
In de nabije toekomst zal de concurren
tiestrijd zich gaan afspelen op het ter
rein van de wijn. Ten minste als er weer
een bodemprijs in het gedistilleerd
komt. Het is dan niet meer zinvol om dit
onderdeel van het assortiment tot lok
artikel te verheffen.
Hun adviezen aan collega's zijn de vol
gende:
Verbouw regelmatig, zorg voor
aanpassing aan de bestaande inzich
ten, zorg voor het modern, up-to-date
houden van het bedrijf.
- Durf aan de cliënten te vragen wat
zij verwachten van een slijtersbedrijf.
- Offer nooit de kwaliteit op aan de
kwantiteit, men moet gerust een stuk
je omzet durven inleveren bij speciali
satie.
- Houdt contact met collega's in het
vak, hoe lossen zij de problemen op,
dit kan zeer verhelderend werken.