toekomst van de
slijtersbranche
Het eerste negatieve keerpunt vormde
de afschaffing van het vergunningsys
teem, gevolgd door het verschijnsel van
het wit gedistilleerd en het loslaten van
de verticale prijsbinding.
In kranten en tijdschriften
verschijnen regelmatig
hoogst alarmerende be
richten over de slijters.
Men zou bijna het idee
krijgen dat hét met deze
bedrijfstak afgelopen zou
zijn. Beziet men de ont
wikkelingen van het aan
tal verkoopplaatsen tot
1976 dan lijkt het alle
maal nogal mee te vallen.
Sinds twee jaar is daar
echter verandering in ge
komen en treedt een ver
snelling op in het aantal
bedrijfssluitingen.
Vergeleken met de daling
van het aantal verkoop
plaatsen in het levens
middelenkanaal waar de
zelfde verschijnselen
voorkwamen, zelfbedie
ning en discounting, gaat
het nog tamelijk rustig.
Of dat zo blijft is een
groot vraagteken. Globa
le berekeningen wijzen
uit dat een groot aantal
slijters in de nabije toe
komst de deuren zal
moeten sluiten. Waar het
eerder genoemde levens
middelenkanaal 25 jaar
over deed zal hier in de
komende 5 jaar zijn be
slag krijgen. Met deze
problematiek geconfron
teerd en met het naderen
van de maand oktober,
de wijnmaand, wilden we
met de hulp van deskun
digen uit de branche eens
nagaan, hoe de toekomst
eruitziet.
Hiervoor zijn onderne
mers van vier bedrijven
benaderd. De heren M.
Hoozemans en G. J. Ph.
Boonekamp, respectieve
lijk president-directeur en
directeur van de Inkoop
combinatie Delcave BV
te Delft en de heer G. N.
van Splunter, directeur
van het Coöperatief Wijn-
kopersgilde te Heerde.
Ook hebben we nog ge
sproken met de heren W.
G. J. Copier, lid van het
Wijnkopersgilde, en A.
M. van Zuijlen, lid van
Delvace.
Positieve ontwikkelingen voor de
slijtersbranche
Er is in ons land een duidelijk groeiende
belangstelling te constateren voor wijn.
Wijn is lang een drank geweest die bui
ten het bereik lag van de gemiddelde
Nederlander. Dat kan men nog steeds
waarnemen bij de taal die wordt gebe
zigd. Het lijkt erop dat men een nieuwe
taal moet leren, om de wijn naar beho
ren te kunnen genieten: neus, bouquet,
afdronk, dakpannenrood, op dronk zijn,
enz. zijn geheel nieuwe begrippen.
En ook nieuwe gewoonten: bij wijnproe
verijen hoort men de deskundigen met
slurpende geluiden proeven en daarna
de wijn uitspuwen I
Dit soort gebruiken geeft het wijnge
bruik een speciaal aureool, het staat op
een ander plan.
In zuidelijker landen gaat men er minder
hoogdravend mee om. De wijn hoort
daar tot het dagelijkse menu. In Frank
rijk drinkt men per hoofd meer wijn dan
wij bier. De groeiende belangstelling
voor wijn kan dan ook voor een deel
verklaard worden door de toegenomen
trek van de vakantiegangers naar het
zuiden. Ook de kennismaking met de
buitenlandse keuken vindt zijn weerslag
in het wijngebruik.
Verder heeft met name Albert Heijn veel
bijgedragen tot de popularisering van de
wijn. De toename van het verbruik be
draagt afgelopen twee jaar 7 per jaar.
Maar niet alleen het wijnverbruik neemt
toe: we mogen niet vergeten, dat ook
andere alcoholica een toenemende be
langstelling ten deel valt, het bierge
bruik stijgt met zo'n vier liter per jaar
(5 het gedistilleerd stijgt jaarlijks
met 2,5
Negatieve ontwikkelingen
Er is een aantal oorzaken aan te wijzen
die ertoe hebben bijgedragen, dat de
slijtersbranche in korte tijd zo in het on
gerede raakte. De heer Copier, lid van
het Wijnkopersgilde, gaf als zijn mening
dat in de bedrijfstak te lang is vastge
houden aan een te grote brutowinst
marge waardoor de weg voor nieuwe,
J. M. Meienhorst
Drs. J. C.van Egmond
goedkopere winkeltypes werd gepla
veid.
Dit laatste bracht een forse klap toe aan
de zelfstandige slijter.
Gedistilleerd is of liever gezegd was de
kurk waarop de slijter dreef, niet alleen
uit een oogpunt van rentabiliteit, maar
vooral omdat gedistilleerd de binnenko
mer is voor andere produkten. Door
deze ontwikkelingen is de omzet in ver
gelijking met de kosten veel te weinig
gestegen.
Een gemiddeld bedrijf in 1972 met een
omzet van f400 000, behaalde toen
een economisch resultaat van
f 13 000,-.
In 1975 was bij een omzet van
f700 000,- het economisch resultaat
gedaald tot 0. Momenteel is een omzet
van ten minste f 1 000 000, noodzake
lijk om niet in de min te belanden.
Een economisch resultaat van nul bete
kent voor de ondernemer, dat hij geen
beloning ontvangt voor specifieke on
dernemerswerkzaamheden en risico's
en tevens dat er niet of nauwelijks gere
serveerd kan worden voor toekomstige
investeringen.
Met deze feiten in het achterhoofd wil-