:xI
k
Mn
I®?
fcwfe
de afgelopen jaren voortdurend uit in
verband met de fors groeiende omzet.
De produktie ging een toenemend aan
tal variëteiten salades omvatten. Dit
was mogelijk door een vergroting van de
know-how van het produkt, marktver
kenning en professionele research. Het
geheel van de activiteiten werd door de
heer Schreur sterk planmatig aangepakt
en in nauwe samenwerking met het per
soneel en externe adviseurs uitgevoerd.
Het veelvuldig overleg met eigen men
sen, commissarissen, accountant, ban
kier, architect etc. komt voort uit de op
vattingen van de heer Schreur over het
ondernemerschap. De heer Schreur
heeft de volgende visie ontwikkeld:
medewerkers van het bedrijf. De zo ge
groeide plannen worden daarna zorgvul
dig besproken met externe deskundigen.
Na enkele jaren werd een stadium be
reikt waarin een oplossing moest wor
den gevonden voor een meer duurzame
regeling van de huisvestingsproblemen,
vergroting van de produktiecapaciteit,
verbetering van de hygiëne, opslagcapa
citeit enz. In 1973 kwam er daarom een
bouwteam (samengesteld uit interne en
externe deelnemers). Het uitgangspunt
was een gebouw te stichten van 1 200
m2. De enorme expansie van Johma Sa
lades maakte het al in de ontwerpfase
noodzakelijk de oorspronkelijke plannen
Links: de heer J. J. Schreur voor zijn
nieuwe bedrijf.
Midden: de fabriek te Losser werd offi
cieel in gebruik gesteld door de staats
secretaris van Economische Zaken, drs.
H azekamp.
Rechts en volgende bladzijde: 'Bij het
vervaardigen van een kwaiiteitsprodukt
slaagt niet de persoon, maar het team'.
'Bij een sterkte-zwakte analyse dient de
ondernemer zichzelf kritisch te bezien.
Voor de zwakke punten moet zowel in
tern als extern een kwalitatief goede op
lossing gevonden worden.
In de praktijk heeft de heer Schreur dit
duidelijk gestalte gegeven door gestruc
tureerd overleg met zijn staf en door
taakstellende delegatie. Bij het aantrek
ken van medewerkers wordt daarom
scherp gelet op:
a de specifieke kwaliteiten van de kan
didaten;
b de inpasbaarheid van betrokkene in
het team van Johma medewerkers.
Kwaliteit en teamwork
Het alert reageren op de mogelijkheden
in het marktsegment van Johma Sala
des is te verklaren uit de visie van de
heer Schreur en de vruchtbare wissel
werking en samenwerking met de staf-
drastisch te herzien. Uiteindelijk is het
ontwerp uitgegroeid tot een gebouw
van 3 000 m2 met een inhoud van
20 000 m3. Er zijn in dit gebouw veel
ervaringen verwerkt. Daardoor kan ge
stalte worden gegeven aan een om
vangrijk eisenpakket waarvan enkele
zijn:
i - hygiëne en bacteriologische
zuiverheid,
- goede routing en automatisering,
- openheid voor excursies,
- prettig werkbare sfeer,
- ruimte voor expansie
Johma (120 personeelsleden) verwacht
voor 1977 een omzet van f20 miljoen.
Het assortiment bestaat uit ca. 45 soor
ten salades (waaronder calorie-arm),
warme en koude sauzen, kruidenboters
en diverse Hongaarse produkten.
De omzet is ten opzichte van 1973 ver
viervoudigd. Momenteel maakt Johma
niet alleen miljoenen kilogrammen sala
des en sauzen voor de grootverbruikers,
maar ook miljoenen eenheden consu
mentenverpakking. De verwachting voor
1980 is, dat de afzet ten opzichte van
het huidig niveau wederom zal verdub
belen. Voor deze explosieve groei zijn
enkele factoren te noemen:
a kwaiiteitsprodukt
De heer Schreur zegt hiervan 'Bij het
vervaardigen van een kwaiiteitsprodukt
slaagt niet de persoon, maar het team.'
b produktontwikkeling
Eén van de stafmedewerkers is de ook
internationaal bekende culinaire specia
list Jan Hoogeveen. Via smaakpanels
worden nieuwe recepturen beoordeeld
terwijl ook op verzoek van afnemers
nieuwe recepten worden ontwikkeld.
c verkoop en distributie
Het commerciële beleid van Johma is
gericht op het verkrijgen van een goed
samenspel met een gediversificeerde af
nemersgroep en een gedegen kennis
van haar wensen en eisen. Hierdoor is
het mogelijk om met het flexibele pro-
duktie-apparaat tijdig te reageren op
deze wensen.
De brede afnemerskring van Johma is in
3 hoofdgroepen onder te brengen:
a de horeca-sector, via een grossiersnet
of direct aan hotelketens, vliegtuigmaat
schappijen, etc.
b de winkelsector, zoals supermarkt
organisaties, slagers, slagersorganisa
ties, diverse inkoopcombinaties, etc.
c de industriële sector.
Ander leef- en bestedingspatroon
schept nieuwe markten
Bezien wij het gebeuren in de voedings-
en genotmiddelenindustrie, waarin Joh
ma Salades zo duidelijk een eigen plaats
heeft verworven, dan valt een opmerke
lijke ontwikkeling op.
De consumptie van voedingsmiddelen is
in de eerste plaats afhankelijk van het
aantal monden dat gevuld moet worden
en het inkomen dat beschikbaar is om
die monden te vullen. De Nederlandse
bevolking nam toe van ruim 10 miljoen
zielen in 1950 tot ca. 1314 miljoen in
1974. De laatste jaren manifesteert zich
een vertraging van de groei als gevolg
van het teruglopend aantal geboorten.
De consumptieve bestedingen van ge
zinshuishoudingen stegen (in lopende
prijzen) in dezelfde periode van 13 mil-