16
consumptie stimuleren
voorzichtig uitbreiden
steun in de rug
financieringsmogelijkheden
pluimveehouderij
marktdeskundigen naarstig wordt gezocht
naar mogelijkheden om in internationaal
verband te komen tot een betere
regulering van vraag en aanbod van
pluimveehouderijprodukten. Af en toe
komt men ook met voorstellen. Nog zeer
onlangs werden door de Sectie Pluimvee
en Eieren van het C.O.P.A., de organisatie
waarin de E.E.G.-producenten zijn
vertegenwoordigd, mogelijkheden
aangegeven om de eierafzet naar landen
buiten de E.E.G. te vergroten. Dit zou
moeten gebeuren door het verlenen van
extra restituties bij uitvoer. De C.O.P.A.-
Sectie is voorts van mening dat er in het
kader van het wereldvoedselprogramma
ruimte is voor eiprodukten. De
voorgestelde maatregelen vragen echter
de steun van de E.E.G.-autoriteiten in
Brussel. Daar zou men ook iets moeten
doen aan de eier-importen uit
Oostbloklanden die bijzonder storend op
het prijspeil in de E.E.G. werken.
Het is van uitermate groot belang, dat
zonder ophouden krachtig propaganda
wordt gemaakt voor produkten van de
pluimveehouderij. Het
pluimveevleesverbruik per hoofd van de
bevolking is de laatste jaren, niet alleen in
Nederland, maar in de gehele E.E.G.
vrijwel constant gebleven. Het
eierverbruik is dalend. In Nederland al
sedert 1969 in sterke mate; in de gehele
E.E.G. voor het eerst in 1972, zij het in
veel mindere mate. Meer propaganda voor
het verbruik van pluimvee en eieren,
desnoods met gelden uit het Europees
Oriëntatie- en Garantiefonds, kan
consumptie-stimulerend werken. Het is
nuttig de consument voortdurend te doen
kennisnemen van bestaande en nieuwe
mogelijkheden op het terrein van gebruik
en toebereiding van
pluimveehouderijprodukten. Er zijn in de
wereld meer dan duizend verschillende
manieren om eieren te bereiden. Het gros
van de consumenten kent er nog geen
tien! De afzet van pluimveevlees in de
vorm van delen, bereidingen en conserven
biedt nog tal van perspectieven. Kip- en
kalkoenrollades, schnitzels, frikandellen
en kroketten zijn zeer in trek. Verwerking
van pluimveevlees met andere
vleessoorten levert eveneens goede kansen
om de consumptie op te voeren.
Smaakproeven in de Verenigde Staten
hebben bewezen dat aan de malsere
kippeworst de voorkeur wordt gegeven
boven andere worstsoorten.
Doordat op de structureel niet-aangepaste
bedrijven de produktie wordt gestaakt,
kunnen de uiterst rationeel werkende
ondernemers hier en daar tot voorzichtige
uitbreidingen overgaan. De inkomsten per
dier worden steeds kleiner en een hoger
reëel inkomen kan dientengevolge
uitsluitend worden bereikt door
vergroting van de bedrijfsomvang. Daarbij
Een machtige steun in de rug van de
pluimveehouders is de zeer
veelomvattende, uiterst doeltreffend
georganiseerde dienstverlening van de
coöperaties. Goede voorlichting,
uitstekende diergeneeskundige begeleiding
via o.a. de Stichting PLUVA te
Amersfoort, fabricage en leverantie van
pluimveemengvoeders van hoge kwaliteit,
scherpe controle op de samenstelling van
deze voeders door het CLO-Instituut De
Schothorst, de leverantie van hoogwaardig
diermateriaal en een aan de eisen des tijds
aangepast pakket voor de bouw en de
inrichting van pluimveestallen, dat zijn
sterke pijlers waarop de pluimveehouder
met vertrouwen kan bouwen.
Daarnaast kan hij nog gebruik maken van
de mogelijkheden die de coöperaties hem
bieden met betrekking tot de afzet van
eieren en slachtgevogelte. Goede,
doorzichtige integratieregelingen
garanderen hem een grote mate van
zekerheid voor meer dan één
produktiecyclus. Van bijzonder groot
belang is - en dat geldt in deze tijd van
snelle ontwikkelingen meer dan ooit -
dat de ondernemer vertrouwen kan
stellen in degenen met wie hij voor de
levering van zijn benodigdheden, voor de
afzet van zijn produkten en voor de
financiering van zijn zakelijke activiteiten
in zee gaat. Voor hem, die de juiste keus
maakt en die zich een goed ondernemer
toont, zal ook in de toekomst een goed
bestaan als pluimveehouder zijn
weggelegd.
Kalkoen:
meer en meer in
de smaak
moet natuurlijk wel goed rekening
worden gehouden met de financiële
mogelijkheden, de arbeidsreserve,
eigenlijk met de structuur van het gehele
bedrijf. Voor ieder bedrijf zullen de
mogelijkheden weer anders zijn. Het is
zaak goed uit te zoeken, wat wél en wat
niet realiseerbaar is.
Vast staat, dat onder de huidige
omstandigheden de produktie op onze
normale landbouwbedrijven nog altijd de
beste perspectieven biedt. Grote, op
industriële schaal werkende,
gespecialiseerde mammoetbedrijven
hebben in onze pluimveehouderij nog
steeds geen vast voet verkregen.
Toch komt ook de gewone
pluimveehouder bij uitbreiding van zijn
bedrijf voor hoge investeringen te staan.
Er is veel geld nodig, niet alleen voor het
nieuwe gebouw zelf, maar ook voor de
inrichting ervan. En ook dan is hij er nog
niet, want er moet diermateriaal worden
aangekocht en al heel spoedig worden de
eerste voerrekeningen gepresenteerd.
Gelukkig kan de pluimveehouder met
grond en gebouwen als zekerheid via de
bank een hypothecaire lening of een
krediet verkrijgen. Zelfs kunnen, indien
de zekerheid niet in voldoende mate
aanwezig is, door het Borgstellingsfonds
voor de Landbouw in vele gevallen via
het berijfsleven kredieten beschikbaar
worden gesteld voor de aankoop van
diermateriaal.
De coöperaties beschikken voor dit zelfde
doel over een speciale vennootschap, de
B.V. Maatschappij Pluimvee Ontwikkeling
MAPLO, gevestigd te Deventer. Deze
vennootschap staat borg voor door de
Rabobanken te verstrekken kredieten ten
behoeve van de aankoop van leghennen,
vermeerderingsdieren, voeder, enz.