16 consumptie stimuleren voorzichtig uitbreiden steun in de rug financieringsmogelijkheden pluimveehouderij marktdeskundigen naarstig wordt gezocht naar mogelijkheden om in internationaal verband te komen tot een betere regulering van vraag en aanbod van pluimveehouderijprodukten. Af en toe komt men ook met voorstellen. Nog zeer onlangs werden door de Sectie Pluimvee en Eieren van het C.O.P.A., de organisatie waarin de E.E.G.-producenten zijn vertegenwoordigd, mogelijkheden aangegeven om de eierafzet naar landen buiten de E.E.G. te vergroten. Dit zou moeten gebeuren door het verlenen van extra restituties bij uitvoer. De C.O.P.A.- Sectie is voorts van mening dat er in het kader van het wereldvoedselprogramma ruimte is voor eiprodukten. De voorgestelde maatregelen vragen echter de steun van de E.E.G.-autoriteiten in Brussel. Daar zou men ook iets moeten doen aan de eier-importen uit Oostbloklanden die bijzonder storend op het prijspeil in de E.E.G. werken. Het is van uitermate groot belang, dat zonder ophouden krachtig propaganda wordt gemaakt voor produkten van de pluimveehouderij. Het pluimveevleesverbruik per hoofd van de bevolking is de laatste jaren, niet alleen in Nederland, maar in de gehele E.E.G. vrijwel constant gebleven. Het eierverbruik is dalend. In Nederland al sedert 1969 in sterke mate; in de gehele E.E.G. voor het eerst in 1972, zij het in veel mindere mate. Meer propaganda voor het verbruik van pluimvee en eieren, desnoods met gelden uit het Europees Oriëntatie- en Garantiefonds, kan consumptie-stimulerend werken. Het is nuttig de consument voortdurend te doen kennisnemen van bestaande en nieuwe mogelijkheden op het terrein van gebruik en toebereiding van pluimveehouderijprodukten. Er zijn in de wereld meer dan duizend verschillende manieren om eieren te bereiden. Het gros van de consumenten kent er nog geen tien! De afzet van pluimveevlees in de vorm van delen, bereidingen en conserven biedt nog tal van perspectieven. Kip- en kalkoenrollades, schnitzels, frikandellen en kroketten zijn zeer in trek. Verwerking van pluimveevlees met andere vleessoorten levert eveneens goede kansen om de consumptie op te voeren. Smaakproeven in de Verenigde Staten hebben bewezen dat aan de malsere kippeworst de voorkeur wordt gegeven boven andere worstsoorten. Doordat op de structureel niet-aangepaste bedrijven de produktie wordt gestaakt, kunnen de uiterst rationeel werkende ondernemers hier en daar tot voorzichtige uitbreidingen overgaan. De inkomsten per dier worden steeds kleiner en een hoger reëel inkomen kan dientengevolge uitsluitend worden bereikt door vergroting van de bedrijfsomvang. Daarbij Een machtige steun in de rug van de pluimveehouders is de zeer veelomvattende, uiterst doeltreffend georganiseerde dienstverlening van de coöperaties. Goede voorlichting, uitstekende diergeneeskundige begeleiding via o.a. de Stichting PLUVA te Amersfoort, fabricage en leverantie van pluimveemengvoeders van hoge kwaliteit, scherpe controle op de samenstelling van deze voeders door het CLO-Instituut De Schothorst, de leverantie van hoogwaardig diermateriaal en een aan de eisen des tijds aangepast pakket voor de bouw en de inrichting van pluimveestallen, dat zijn sterke pijlers waarop de pluimveehouder met vertrouwen kan bouwen. Daarnaast kan hij nog gebruik maken van de mogelijkheden die de coöperaties hem bieden met betrekking tot de afzet van eieren en slachtgevogelte. Goede, doorzichtige integratieregelingen garanderen hem een grote mate van zekerheid voor meer dan één produktiecyclus. Van bijzonder groot belang is - en dat geldt in deze tijd van snelle ontwikkelingen meer dan ooit - dat de ondernemer vertrouwen kan stellen in degenen met wie hij voor de levering van zijn benodigdheden, voor de afzet van zijn produkten en voor de financiering van zijn zakelijke activiteiten in zee gaat. Voor hem, die de juiste keus maakt en die zich een goed ondernemer toont, zal ook in de toekomst een goed bestaan als pluimveehouder zijn weggelegd. Kalkoen: meer en meer in de smaak moet natuurlijk wel goed rekening worden gehouden met de financiële mogelijkheden, de arbeidsreserve, eigenlijk met de structuur van het gehele bedrijf. Voor ieder bedrijf zullen de mogelijkheden weer anders zijn. Het is zaak goed uit te zoeken, wat wél en wat niet realiseerbaar is. Vast staat, dat onder de huidige omstandigheden de produktie op onze normale landbouwbedrijven nog altijd de beste perspectieven biedt. Grote, op industriële schaal werkende, gespecialiseerde mammoetbedrijven hebben in onze pluimveehouderij nog steeds geen vast voet verkregen. Toch komt ook de gewone pluimveehouder bij uitbreiding van zijn bedrijf voor hoge investeringen te staan. Er is veel geld nodig, niet alleen voor het nieuwe gebouw zelf, maar ook voor de inrichting ervan. En ook dan is hij er nog niet, want er moet diermateriaal worden aangekocht en al heel spoedig worden de eerste voerrekeningen gepresenteerd. Gelukkig kan de pluimveehouder met grond en gebouwen als zekerheid via de bank een hypothecaire lening of een krediet verkrijgen. Zelfs kunnen, indien de zekerheid niet in voldoende mate aanwezig is, door het Borgstellingsfonds voor de Landbouw in vele gevallen via het berijfsleven kredieten beschikbaar worden gesteld voor de aankoop van diermateriaal. De coöperaties beschikken voor dit zelfde doel over een speciale vennootschap, de B.V. Maatschappij Pluimvee Ontwikkeling MAPLO, gevestigd te Deventer. Deze vennootschap staat borg voor door de Rabobanken te verstrekken kredieten ten behoeve van de aankoop van leghennen, vermeerderingsdieren, voeder, enz.

Rabobank Bronnenarchief

blad 'Rabobank' | 1973 | | pagina 18