Maar in 1860 ziet men al dat 99 procent van alle Friese kazen uit afgeroomde melk bestond. In Friesland schonk men aan de kaasbereiding niet zoveel aandacht; de kwaliteit van deze kazen lag dan ook aanmerkelijk lager dan die van de Flollandse kaas. Bekend is evenwel de Friese kruidkaas, waarin kruiderijen als ko mijn, karwei of anijszaad waren verwerkt. Ook de Friese nagelkaas, waarin hele kruidnagelen worden verwerkt, is een delicatesse. Schapekaas Naast de kaas van koeiemelk kennen wij de kaas van schapemelk, waarvan het berei- dingsprocedé veel en veel ouder is. De schape kaas werd gemaakt van volle melk. De keuren verboden het maken van kaas van afgeroomde melk. Schapeboter werd dientengevolge zeer weinig geproduceerd en was alleen bestemd voor eigen gebruik. In de negentiende eeuw ging de bereiding van schapekaas hard achter uit, omdat men zich bij de fokkerij veel meer ging toeleggen op de wol- en vleesproduktie, waardoor de melkopbrengst daalde. In opdracht van de Koninklijke Handelmaat schappij van het Boeke en Huidekoper nv heeft dr. J. M. G. van der Poel een boek ge schreven over 'Honderd jaar Landbouwme chanisatie in Nederland'Dr. Van der Poel kreeg deze opdracht In verband met het hon derdjarig jubileum, dat de vennootschap in kwestie eind vorig jaar heeft gevierd. Het bovenstaande stuk over de kaasbereiding is grotendeels uit het hoofdstuk 'kaas' aan dit boek ontleend. De wrongel werd met kleine beetjes tegelijk in de vorm gedaan en ondertussen klein gemaakt met de vin gers, wat met knetteren of knetteren werd aangeduid.

Rabobank Bronnenarchief

blad 'de boerenleenbank' (CCB) | 1969 | | pagina 24