Landbouw-economisch
nieuws
Het lijkt ons interessant eens even te duiken
in de recente geschiedenis van de slachtvee-
en rundvleesmarkt en enige aandacht te
schenken aan de factoren en achtergronden,
welke voor een goed deel verklaren waarom
het prijspeil in deze sector zo zeer gefluctu
eerd heeft. Daaruit zal ook naar voren ko
men hoe belangrijk het weer is en hoezeer
hetgeen in één deel van de wereld geschiedt
samenhangt met wat elders gebeurt.
In het midden van 1962 was in Nederland de
inzinking van de slachtveeprijzen reeds be
gonnen; meer dan een jaar lang zouden de
prijzen abnormaal laag blijven. De belangrijk
ste factor in deze was het weer in Argentinië:
in dit grote vlees-exportland werden de fok
kerij- en wetweiderijgebieden door een ern
stige droogte getroffen. De boeren moesten
grote aantallen vee veel groter dan in nor
male jaren naar de markt brengen. Het ge
volg daarvan was dat Argentinië met bijzon
der grote hoeveelheden rundvlees op de we
reldmarkt kwam. Terzelfdertijd dwongen de
weersomstandigheden ook vele boeren in
Engeland, Nederland en diverse andere West-
europese landen tot een extra-uitstoot van
runderen.
Dit leidde tot een prijsinstorting in ons land,
in Engeland en nagenoeg geheel West-Euro
pa. De garantieprijsregeling kostte de Brit
se schatkist, omdat de slachtveeprijzen ge
kelderd waren en dus de toeslag aanmerke
lijk hoger werd, honderden miljoenen guldens
meer dan geraamd was. Daarom wilde de Brit
se regering dat de belangrijkste vlees-ex-
portlanden afspraken met Engeland zouden
aangaan, waarbij ze zich zouden verplichten
niet meer dan bepaalde hoeveelheden op de
Britse markt te brengen. Deze poging mis
lukte, vooral omdat Australië en ook Nieuw-
Zeeland de zekerheid van ongelimiteerde toe
gang tot deze markt niet wilden opgeven.
Intussen waren de Argentijnse vleesexpor
ten, tengevolge van een nieuwe periode van
droogte, nog veel groter geworden: de uit
voer naar Engeland werd nog verder opge
voerd (wellicht ook als een soort van voor
zorg voor het geval de Britse importen ge-
contingenteerd zouden worden). Maar onder
zware pressie van Engeland zegde Argentinië
toe in de tweede helft van 1963 zijn vleesex
port naar Engeland enigermate te beperken.
Vooral sedert 1961 was de invoer van rund
vlees in de Verenigde Staten snel opgelo
pen, met name vanuit Australië en Nieuw-
Zeeland. Toen de prijzen in Engeland en op
het Europese continent in 1962 en begin
1963 zeer laag waren, was het voor genoem
de landen extra aantrekkelijk veel vlees naar
de U.S.A. te exporteren. In dit land werd van
uit veehouderijkringen steeds sterker aange
drongen op beperking van de importen, en
wel door middel van een invoer-contingen-
2053