Slachtkuikenproduktie blijft mogelijk op het gemengde bedrijf Enkele dagen geleden verscheen het ver slag van de Studiegroep Pluimveehoude rij over het onderwerp: „De produktie van slachtgevogelte". Het verslag vermeldt, dat de produktie van slachtgevogelte snel is toegenomen. In de periode 1957 tot 1961 verdubbelde de jaar- produktie. Doordat nieuwe technische mo gelijkheden beschikbaar kwamen werd de produktie in grotere eenheden mogelijk. Middelgroot bedrijf heeft kansen De opbrengstprijzen daalden in de laatste jaren. Hierdoor wordt het moeilijk om kuikens in eenheden van 1.000 tot 1.500 stuks op te fokken. De opbrengstprijs ligt dan ver beneden de kostprijs. Bij derge lijke kleine eenheden zijn er weinig moge lijkheden voor kostprijsverlaging omdat het bedrijf niet gemechaniseerd kan wor den. Bij eenheden van 5.000 kunnen verschil lende arbeidsbesparende maatregelen wor den genomen, zodat de kostprijs maar wei nig hoger is dan die van een gespecialiseerd slachtkuikenbedrijf met minstens 20.000 dieren. Weliswaar zou een gespecialiseerd slacht kuikenbedrijf misschien een iets lagere kostprijs kunnen bereiken dan een ge mengd landbouwbedrijf met 5.000 tot 10.000 dieren. Een moeilijkheid voor ge specialiseerde bedrijven blijft echter de on gelijkmatige verdeling van de arbeid over de tijd en het grote prijsrisico. Op gemengde bedrijven kunnen arbeids- toppen veel gemakkelijker worden opge vangen, terwijl prijsschommelingen er re latief een minder grote invloed hebben. Doelmatig ingerichte gemengde bedrijven, met eenheden van minstens 5.000 slacht- kuikens en een goede bedrijfsvoering, zul len de concurrentie tegen gespecialiseerde slachtkuikenbedrijven wel op kunnen ne men. Zowel in Nederland als in andere landen is de produktie van slachtgevogelte belang rijk toegenomen. De consumptie per hoofd van de bevolking is eveneens gestegen. Toch is in Nederland de consumptie in vergelijking met andere landen nog steeds laag. Er blijkt bij het slachtgevogelte een dalende tendens aanwezig te zijn in de prij zen die de boer krijgt. Er komt steeds meer vraag naar het pan klare produkt. De wijze van verwerking op de slachterijen beïnvloedt de kwaliteit van het eindprodukt in sterke mate. De gehele verwerking zou nog meer dan tot nu ge richt moeten worden op het verkrijgen van een eindprodukt van goede kwaliteit. 1592

Rabobank Bronnenarchief

blad 'Maandelijkse Mededelingen' (CCB) | 1963 | | pagina 18