Slachtkuikenproduktie
blijft mogelijk
op het gemengde bedrijf
Enkele dagen geleden verscheen het ver
slag van de Studiegroep Pluimveehoude
rij over het onderwerp: „De produktie
van slachtgevogelte".
Het verslag vermeldt, dat de produktie van
slachtgevogelte snel is toegenomen. In de
periode 1957 tot 1961 verdubbelde de jaar-
produktie. Doordat nieuwe technische mo
gelijkheden beschikbaar kwamen werd de
produktie in grotere eenheden mogelijk.
Middelgroot bedrijf heeft kansen
De opbrengstprijzen daalden in de laatste
jaren. Hierdoor wordt het moeilijk om
kuikens in eenheden van 1.000 tot 1.500
stuks op te fokken. De opbrengstprijs ligt
dan ver beneden de kostprijs. Bij derge
lijke kleine eenheden zijn er weinig moge
lijkheden voor kostprijsverlaging omdat
het bedrijf niet gemechaniseerd kan wor
den.
Bij eenheden van 5.000 kunnen verschil
lende arbeidsbesparende maatregelen wor
den genomen, zodat de kostprijs maar wei
nig hoger is dan die van een gespecialiseerd
slachtkuikenbedrijf met minstens 20.000
dieren.
Weliswaar zou een gespecialiseerd slacht
kuikenbedrijf misschien een iets lagere
kostprijs kunnen bereiken dan een ge
mengd landbouwbedrijf met 5.000 tot
10.000 dieren. Een moeilijkheid voor ge
specialiseerde bedrijven blijft echter de on
gelijkmatige verdeling van de arbeid over
de tijd en het grote prijsrisico.
Op gemengde bedrijven kunnen arbeids-
toppen veel gemakkelijker worden opge
vangen, terwijl prijsschommelingen er re
latief een minder grote invloed hebben.
Doelmatig ingerichte gemengde bedrijven,
met eenheden van minstens 5.000 slacht-
kuikens en een goede bedrijfsvoering, zul
len de concurrentie tegen gespecialiseerde
slachtkuikenbedrijven wel op kunnen ne
men.
Zowel in Nederland als in andere landen is
de produktie van slachtgevogelte belang
rijk toegenomen. De consumptie per hoofd
van de bevolking is eveneens gestegen.
Toch is in Nederland de consumptie in
vergelijking met andere landen nog steeds
laag. Er blijkt bij het slachtgevogelte een
dalende tendens aanwezig te zijn in de prij
zen die de boer krijgt.
Er komt steeds meer vraag naar het pan
klare produkt. De wijze van verwerking op
de slachterijen beïnvloedt de kwaliteit van
het eindprodukt in sterke mate. De gehele
verwerking zou nog meer dan tot nu ge
richt moeten worden op het verkrijgen van
een eindprodukt van goede kwaliteit.
1592