dukten. Wel liggen de gemiddelde door de
veehouders in de E.E.G.-landen gemaakte
prijzen voor melk niet zo heel ver uit el
kaar; deze prijzen bewogen zich in 1961,
ruw-weg genomen, tussen 26 en 30 cent
per kg. Maar er zijn diverse zeer grote
moeilijkheden. De op de boerderij gewon
nen melk heeft het karakter van een grond
stof, die voor tal van bestemmingen kan
worden aangewend: voor consumptiemelk,
boter, kaas, condens, enz. Beziet men de
zuivelpolitiek en de marktprijzen van de
verschillende produkten in de zes landen,
dan blijkt dat er dienaangaande buitenge
woon grote verschillen bestaan. Daar komt
nog bij - en daarin zit het kernpunt van de
moeilijkheden - dat alle E.E.G.-landen
worstelen met de grote omvang van de
melkproduktie en de snelle toeneming van
de melkplas. Wel is het mogelijk, en de Eu
ropese Commissie streeft in die richting,
om het zuivelprobleem wat te verlichten
door een zekere stimulering van de rund-
vlees-produktie. Maar de mogelijkheden op
dit terrein zijn beperkt.
Rundvee in de wereld
Nu we het toch hebben over de rundvee
houderij, welke rundvlees en melk levert,
is het misschien interessant enige cijfers te
vermelden over de omvang van de rund
veestapel in de wereld. Deze ontleenden
we aan Landbouw Wereldnieuws (van 19
mei jl.). Men moet de nodige voorzichtig
heid met deze gegevens betrachten: voor
vele landen en gebieden zijn de cijfers niet
meer dan globale ramingen; de cijfers be
treffen melkvee en slachtvee, soms ook
trekvee (zoals buffels), enz.
Het aantal stuks rundvee ligt in de wereld
sedert 1960 boven de 1 miljard; dit betekent
1 stuks rundvee per 3 mensen (dat zegt ove
rigens niet veel).
Rundveestapel (in miljoenen stuks)
gemiddeld
(raming)
gebied
1951 _55
1960
1962
Noord en
Centraal Ameril
ca 130
142
.48
Zuid-Amerika
i4'
162
169
West-Europa
73
81
85
Oost-Europa
3°
3
33
Rusland
57
74
82
Azië
356
376
3 75
Afrika
103
118
119
Oceanië
2 1
23
24
Bij een vergelijking met de cijters van rond
1953 (gemiddelde van 1951- 55) blijkt dat
de grootste stijging heeft plaats gevonden
in Rusland (44%)); daarna komen Z.-Ame
rika (20%), West-Europa (16%), Ocea-
nië (15%), Noord-Amerika en Afrika
14°/o)Achteraan komen Oost Europa
(io°/o) en Azië (5%).
Als we alleen letten op de aantallen, dan
zijn er in de wereld zes zeer grote veeteelt-
landen, namelijk
India rond 2 10 miljoen st.
U.S.A. rond 100 miljoen st.
Rusland rond 82 miljoen st.
Brazilië rond 75 miljoen st.
Chin. Volksrepubliek rond 65 miljoen st.
Argentinië rond 45 miljoen st.
1109