len aan de grens amper door op de ncder-
landse markt.
La ndbou w-economisch
nieuws
I Iet is een herhaaldelijk naar voren gebracht
en soms ook een zeer duidelijk verschijnsel,
dat op de internationale markten de prijzen
van vele agrarische produkten grote schom
melingen te zien geven. In diverse gevallen
werken deze prijsfluctuaties volledig door
op de nederlandse markt. Dit is b.v. het ge
val geweest ten aanzien van slachtpluimvee
(najaar 1961) en eieren (voorjaar 1962),
toen de nederlandse pluimveehouders ge
noegen moesten nemen met bijzonder lage
prijzen. Daarentegen zijn in de laatste
maanden de prijzen van groenten en aard
appelen aan de hoge kant geweest, dit voor
al ten gevolge van het langdurige koude
weer. Bij de varkens zijn de afzetmogelijk
heden voor Nederland sedert het begin van
dit jaar aanmerkelijk ongunstiger gewor
den, maar mede door het beleid van het
Produktschap voor Vee en Vlees zijn de
marktprijzen in ons land op een bepaald,
niet hoog niveau min of meer gestabili
seerd. Bij andere produkten zoals granen
en suiker werken de prijsschommelingen op
de wereldmarkt ten gevolge van maatrege-
1070
Maar nu terug naar de prijsnoteringen op
de wereldmarkt, waaruit duidelijk blijkt dat
deze vaak op korte termijn aan grote ver
anderingen onderhevig zijn. Zo bewogen
in de seizoenen 1960/61 en 1961/62 de
tarweprijzen aan de beurs van Chicago
(USA) zich tussen 29,55 cn f 24,69; een
verschil dus van bijna 5,- per 100 kg. De
export-subsidie, welke de Amerikaanse re
gering geeft, liep in deze periode ook ver
uiteen, namelijk van 9,26 tot 5,34 per
100 kg. Soortgelijke prijsschommelingen
waren te constateren hij gerst en haver; bij
deze produkten waren de uitersten in de ge
middelde maandprijzen 21,29 en 16,1 1
voor gerst en 23,19 en 18,17 Pcr 100 kg
voor haver (notering Canada); ook hier dus
verschillen van rond 5,- per 100 kg.
Bij mais waren in deze 2 jaren 1960/62 de
fluctuaties wat geringer: de hoogste prijs
(beurs Chicago) was 17,82 cn de laagste
was 15,15. Daarentegen schommelden de
prijzen van ruwe suiker van 27,73 t()t
18,41. Voor enige andere voor tropische
landen zeer belangrijke produkten bleken
er ook flinke prijsfluctuaties: voor koffie
van 312,- tot 272,- en voor cacao van
248,- tot 161,- per 100 kg.
Tot nog toe zijn de vele pogingen, welke
in internationaal verband zijn aangewend
om tot meer stabiele prijzen van belangrijke
agrarische produkten op de wereldmarkt te
geraken, met geen of met weinig succes
bekroond. Misschien niet ten onrechte
koestert dr. Mansholt de verwachting dat