I. om de organisatie van de plaatselijke
banken meer af te stemmen op de be
hoefte van deze tijd:
a. door verkleining van de bestuur-
colleges;
b. door jongeren daarin op te nemen;
c. door te voorkomen, dat met name
op het stuk van de behandeling van
de krediet- en voorschotaanvragen
de raden van toezicht een doublure
zouden zijn van de bestuurscolleges.
Een teveel aan beoordelende instan
ties, in het bijzonder wat betreft de
kredietverlening, schrikt de mensen,
die krediet voor de verbetering van
hun bedrijven nodig hebben, af.
Minder naar buiten optredende be
oordelende instanties maar wel meer
interne controle, dat is hetgeen wij
naar mijn mening in het regionaal en
plaatselijk georiënteerde landbouw
kredietwezen nodig hebben-
II. om door meer voorlichting ertoe bij
te dragen, dat de leden van het bestuur
en van de raden van toezicht der plaat
selijke banken alsmede de kassiers beter
opgewassen zouden zijn voor de taak
waarvoor zij zijn gesteld. Daarnaast zou
ook, ter bevordering van de geneigd
heid om voor doelmatige investeringen
krediet op te nemen, meer bekendheid
moeten worden gegeven aan de kre
dietmogelijkheden.
III. de mogelijkheid tot opneming van
kredieten en voorschotten uit te brei
den en te verbeteren. Daartoe zou in
bepaalde landen het wettelijke zeker
heidssysteem ten aanzien van roerende
zaken, die in het bezit blijven bij de de
biteur, moeten worden verbeterd. Daar
naast zou dienen te worden nagegaan
of hetzij door de vorming van waar
borgfondsen of door de stichting van
afzonderlijke financieringsinstellingen
ook financieringsmogelijkheden zouden
kunnen worden geopend in gevallen
waarin de boer zelf geen voldoende ze
kerheid voor een noodzakelijk krediet
of voorschot zou kunnen stellen.
Bevorderbig van het coöperatie-wezen
in de landbouw
als instrument van regionale politiek
Door middel van de coöperatie kunnen de
boeren hun positie verbeteren zoals af
doende kan worden geïllustreerd aan de
hand van de successen, die in verschillende
Europese landen zijn geboekt. Door mid
del van de coöperatie kan immers bereikt
worden een verbetering der marktver
houdingen, in die zin, dat aan de boer een
groter gedeelte van de uiteindelijke op
brengst der produkten toevalt. Vervolgens
resulteert de werkzaamheid van de coö
peraties vaak in een verbetering van de
kwaliteit van de produktie hetgeen even
eens het inkomen van de boer ten goede
komt. Als voorbeeld van deze kwaliteits
verbeteringen kan worden gewezen op de
ervaringen met de zuivelfabrieken. Door
dat de zuivelfabrieken streven naar een
verbetering van kwaliteit zal men ertoe
komen het vetgehalte van de melk te be
palen en kennis van dit vetgehalte is weer
van groot belang voor de verbetering van
329