(mdfhmut-emwmücli nhuu/3
Vorige maal wezen wij erop, dat de euromarkt-landen volgens
het verdrag van Rome per i januari 1959 bepaalde maatregelen
zouden moeten treffen ten aanzien van de invoer uit de partner-
landen. Deze maatregelen zouden moeten liggen op het terrein van
de onderlinge invoerrechten (n.1. verlaging met 10%) en van de on
derlinge invoercontingenten. Met name hetgeen ten aanzien van de
invoercontingenten zou dienen te geschieden (omzetting van bilate
rale in globale contingenten verruiming d.w.z. vergroting) zou
voor de Nederlandse land- en tuinbouw van grote betekenis zijn.
We hadden gehoopt in dit nummer een overzicht te kunnen ge
ven van de belangrijkste maatregelen, door de E.E.G.-landen ge
troffen, en de belangrijkste consequenties hiervan voor onze land
en tuinbouw te kunnen aangeven. Maar men is op 1 januari j.1. niet
met de nodige voorbereidingen gereed gekomen en nu medio
januari is nog niets officieels bekend. Wel doen allerlei berichten
en geruchten de ronde en men moet er op rekenen, dat ten aanzien
van diverse agrarische produkten spoedig tussen de euromarkt-
landen onderling een wat vrijere handel en een scherpere concur
rentie zullen komen. De Nederlandse land- en tuinbouw zal dan eni
ge ruimere kansen en mogelijkheden krijgen op de markten van de
andere E.E.G.-landen, maar daar vaak ook ervaren, dat ook de
overige exporterende euromarkt-landen van die nieuwe kansen ge
bruik willen maken. Bovendien zal in menig geval blijken, dat ook
op de Nederlandse markt de concurrentie van de andere E.E.G.-
landen sterker zal worden.
Men moet hierbij in het oog houden, dat de E.E.G.-landen voor
vele agrarische produkten nagenoeg evenveel voortbrengen als zij
voor de eigen voorziening nodig hebben. Wanneer we tegenover
elkaar stellen de eigen produktie en de totale consumptie in de
E.E.G.-landen, blijkt, dat de graad van zelfvoorziening van de ver
schillende produkten ongeveer als volgt is (op basis van 1953/54 tot
en met 1955/56):
granen: 85% vlees: ioo°/o
aardappelen: ruim 100% eieren: 95%
suiker: ioo°/o kaas: 100%
groenten: 100% boter: ruim ioo%>
fruit: 85-90%)