7689
lijk is in verband met de ondermelkbehoeffe voor de kalve
ren en de seizoenschommelingen in de melkproductie. Daar
entegen moet veel meer gedaan worden aan kwaliteitsver
betering en verbruiksopvoering van consumptiemelk, terwijl
de verwerking en afzet zich daarnaast vooral op kaas van
hoge kwaliteit moet richten. Een geleidelijke verhoging van
de melkproductie in Nederland wordt onder bepaalde
voorwaarden verantwoord geacht, mits de productie niet
of vrijwel niet gebaseerd wordt op geïmporteerd krachtvoer
en vooral niet op voor menselijke consumptie geschikte gra
nen (wel op eiwitten, o.a. te leveren door de olie-industrie).
De Melkbestemmingscommissie heeft zich niet gewaagd
aan een meer concrete aanduiding van de gewenste toekom
stige bestemming van de Nederlandse melk. Wel heeft zij,
zulks in verband met haar visie op de toekomstige positie
van de verschillende melkproducten, enige suggesties dien
aangaande gedaan. De Commissie acht de omstandigheden,
welke bepalen voor welke Nederlandse melk- en zuivelpro
ducten de beste afzetkansen zullen bestaan, te onzeker en
te sterk wisselend om zich aan voorspellingen te wagen.
Daarom legt zij de nadruk op de noodzaak, dat de zuivel
industrie zich steeds en snel aan de veranderende omstan
digheden aanpast om zoveel mogelijk te kunnen profiteren
van een misschien betrekkelijk kortstondige gunstige positie
van een of meer melkproducten. Een leerzaam voorbeeld van
een onverwacht gunstige positie van een dezer producten
wordt gevormd door de boter. Tegen veler verwachting in
is de afzet van boter ondanks een lage binnenlandse con
sumptie in de laatste jaren eigenlijk steeds meegevallen.
In 1949 bedroeg de waarde van de uitgevoerde boter ruim
226.000.000.tegenover 100.000.000.in 1948; in de
eerste 4 maanden van dit jaar is voor ruim 74.000.000.
aan boter uitgevoerd. Gedeeltelijk is zulks veroorzaakt door
toevallige oorzaken, doch zullen toevallige oorzaken zich
niet steeds voordoen? En men moet klaar staan, wanneer
dergelijke gunstige factoren optreden.
In het werk van Prof. Dols en Ir. Sevensfer wordt veel
waarde gehecht aan de voedingsfechnische kant van de
melkbesfemming en is minder aandacht geschonken aan de
vraag, welke bestemming van de melk voor de landbouw