7688
rijke onderdelen zal, daar ons tijdschrift zich voor een be
spreking daarvan minder goed leent, zonder meer worden
voorbijgegaan.
De Melkbestemmingscommissie stelt als haar uitgangspunt,
dat zoveel mogelijk moet worden bevorderd, dat aan de
melk de meest rendabele, lonende bestemming wordt ge
geven. De Commissie acht hiervoor noodzakelijk, dat met
betrekking tot de melk een markt- en prijspolitiek wordt toe
gepast, welke het mogelijk maakt de door de zuivelfabrieken
uit fe betalen melkprijzen in sterke mate afhankelijk te stel
len van de geldelijke opbrengsten der uit de melk bereide
producten. De Commissie acht dit het beste middel om de
zuivelindustrie ertoe te brengen zich in een snel tempo aan
te passen aan de sterk gewijzigde en zich voortdurend wij
zigende omstandigheden. Reeds eerder, n.l. in het April-nr.
bij de bespreking van het Zuivelfonds, werd in dit blad na
der ingegaan op de voordelen, verbonden aan een bepaalde
vrije ontwikkeling der prijsvorming van de verschillende melk
producten. Wel is het. volgens de Commissie noodzakelijk,
dat de veehouders ook voor de melk bij de minst lonende
bestemming daarvan een zekere minimumprijs ontvangen. In
het algemeen acht de Commissie de vooruitzichten van de
Nederlandse zuivelindustrie in de naaste toekomst niet be
paald gunstig en zij is bezorgd t.a.v. de boterpositie. De
Commissie doet voorts nog verschillende suggesties, zoals
m.b.t. de verhoging van het vetgehalte der gestandaardi
seerde melk, de bestrijding van rundveeziekten, de ontoe
laatbaarheid van subsidiëring van de margarine, de opvoe
ring van de kwaliteit van de boter, de noodzaak van een
intensieve reclame om het publiek te doordringen van de
grote voedingswaarde van melk- en zuivelproducten, de in
tensivering en coördinatie van het wetenschappelijk onder
zoek op zuivelgebied.
In het werk van Prof. Dols en Ir. Sevenster wordt zeer veel
aandacht besteed aan de voedingswaarde van de melk en
zuivelproducten. Geconcludeerd wordt, dat uit oogpunt van
voedingseconomie boterproductie ongewenst is, omdat men
de veel goedkopere margarine kan eten, welke ongeveer
evenveel voedingswaarde bezit. De productie van boter moet
beperkt worden tot een omvang, welke absoluut noodzake-