7688 rijke onderdelen zal, daar ons tijdschrift zich voor een be spreking daarvan minder goed leent, zonder meer worden voorbijgegaan. De Melkbestemmingscommissie stelt als haar uitgangspunt, dat zoveel mogelijk moet worden bevorderd, dat aan de melk de meest rendabele, lonende bestemming wordt ge geven. De Commissie acht hiervoor noodzakelijk, dat met betrekking tot de melk een markt- en prijspolitiek wordt toe gepast, welke het mogelijk maakt de door de zuivelfabrieken uit fe betalen melkprijzen in sterke mate afhankelijk te stel len van de geldelijke opbrengsten der uit de melk bereide producten. De Commissie acht dit het beste middel om de zuivelindustrie ertoe te brengen zich in een snel tempo aan te passen aan de sterk gewijzigde en zich voortdurend wij zigende omstandigheden. Reeds eerder, n.l. in het April-nr. bij de bespreking van het Zuivelfonds, werd in dit blad na der ingegaan op de voordelen, verbonden aan een bepaalde vrije ontwikkeling der prijsvorming van de verschillende melk producten. Wel is het. volgens de Commissie noodzakelijk, dat de veehouders ook voor de melk bij de minst lonende bestemming daarvan een zekere minimumprijs ontvangen. In het algemeen acht de Commissie de vooruitzichten van de Nederlandse zuivelindustrie in de naaste toekomst niet be paald gunstig en zij is bezorgd t.a.v. de boterpositie. De Commissie doet voorts nog verschillende suggesties, zoals m.b.t. de verhoging van het vetgehalte der gestandaardi seerde melk, de bestrijding van rundveeziekten, de ontoe laatbaarheid van subsidiëring van de margarine, de opvoe ring van de kwaliteit van de boter, de noodzaak van een intensieve reclame om het publiek te doordringen van de grote voedingswaarde van melk- en zuivelproducten, de in tensivering en coördinatie van het wetenschappelijk onder zoek op zuivelgebied. In het werk van Prof. Dols en Ir. Sevenster wordt zeer veel aandacht besteed aan de voedingswaarde van de melk en zuivelproducten. Geconcludeerd wordt, dat uit oogpunt van voedingseconomie boterproductie ongewenst is, omdat men de veel goedkopere margarine kan eten, welke ongeveer evenveel voedingswaarde bezit. De productie van boter moet beperkt worden tot een omvang, welke absoluut noodzake-

Rabobank Bronnenarchief

blad 'Maandelijkse Mededelingen' (CCB) | 1950 | | pagina 10