"Nu is geld even schaarsmaar over een paar jaar wordt voeding weer schaars en zullen voedselprijzen sterk gaan stijgen" 10 vragen aan... beweging. Nu is geld even schaars, maar alle experts zijn het erover eens dat over een paar jaar voedsel schaars wordt en de voedselprijzen weer gaan stijgen. De wereld bevolking stijgt naar 9 miljard mensen in 2050, waardoor de vraag naar vlees, vis, melk en eieren zal verdubbelen. De uitdaging is helder. We moeten meer voedsel produ ceren op duurzame wijze: meer met minder. Efficiëntie is de sleutel. Meer opbrengst genereren uit beperkte bronnen en tegelijkertijd de emissies ten laste van land, lucht en water verminderen. Het is een geweldige uitdaging om aan de ene kant die groei te faciliteren, terwijl aan de andere kant de grondstoffen schaars zullen worden. Bij Nutreco verbinden we die twee werelden." 4 Waar gaat dat proces op uitlopen? "Bedrijven in het Westen worden aangesproken op duurzaamheid. Maar per land zijn er verschillende agenda's en prioriteiten. In Nederland ligt de focus vooral op dierenwelzijn, terwijl in Amerika obesitas het dominante thema is. En voedselveiligheid is en blijft een aandachtspunt. Industriemensen zijn feitenmensen, die willen alles feitelijk maken, gebruik maken van weten schap. Maar het is ook een realiteit dat in deze tijd emotie en perceptie een grote rol spelen. Ik kan op dit moment niet inschatten hoe belangrijk jongeren de thema's vinden die in 2050 spelen: voedselproductie, duurzaamheid, biodiversiteit. Ik kijk daarom enorm uit naar het gedeelte na afloop van de Algemene Vergadering, de ontmoeting tussen 'Jongeren en de coöperatie'." Maatschappelijk verantwoord ondernemen is momenteel een belangrijk onderwerp. Er is veel wantrouwen jegens bedrijven die aan MVO doen. Herkent u dat? "Niet echt. Het is de algemene, wat sceptische houding van maatschappelijke organisaties jegens onderne mingen. De vraag van NGO's is in hoeverre het echt is of een beetje meebuigen. Dan kan ik vol trots vertellen dat de naam Nutreco staat voor Nutrition - voedingsleer, dat is core voor ons -, terwijl het tweede deel van de naam, eco, zowel voor economy als ecology staat. Sinds 1994 komt deze uitleg van onze bedrijfsnaam in elk jaarverslag aan de orde." 6 Wat dient volgens u de rol van de Rabobank hierin te zijn? "Die vraag kan ik, ook al is het maar een paar uur voor mijn benoeming tot commissaris, niet beantwoorden. Mij past op dit moment geen mening over de rol van de Rabobank." 7 Waar staat de Rabobank volgens u? "Na 27 jaar in de Food Agri-wereld kan ik beves tigen dat de Rabobank wereldwijd de absolute nummer één-speler is in deze sector. Niet alleen in omvang, maar zeker ook in kennis." 8U wordt nu commissaris bij die bank. Spannend? "Ja. Het is voor mij iets geheel nieuws. Ik zou op dit moment bij geen enkele andere financiële instelling commissaris willen worden. De functie van CEO van een beursgenoteerde onderneming vraagt veel tijd en energie. Dan wil ik dat een commissariaat iets toevoegt aan mijzelf. Op dit commissariaat bij de Rabobank ben ik behoorlijk trots." 9 Bankiert u privé ook bij de Rabobank? "Ik bankier bij meerdere banken. Daar zit de Rabo ook bij- Wordt er volgens u binnen de bank voldoende gediscussieerd over de ethische kant van de internationale voedselindustrie? "Nutreco en Rabobank zijn twee bedrijven in de wereldtop van de F&A-industrie. Beide met hun wortels in Nederland. Dan is het een enorme uitdaging om in je thuismarkt midden in de samenleving te staan. Zeker de Rabobank doet dat, met die unieke structuur. Als je het over duurzaamheid hebt, is er geen enkel ander bedrijf dat zo verweven is met de maatschappij als de Rabobank. Aan de andere kant: het zijn allebei organisaties waar een heel groot gedeelte van de medewerkers en klanten buiten Nederland wonen en werken. Daar zijn andere agenda's. In het buitenland wordt nu eenmaal anders gedacht over bepaalde onderwerpen, dan mag je nooit voor honderd procent de Nederlandse waarden en normen internationaal toepassen." BANK IN BEWEGING 19

Rabobank Bronnenarchief

blad 'Bank in Beweging' | 2010 | | pagina 19