"Nu is geld even schaarsmaar over een paar
jaar wordt voeding weer schaars en zullen
voedselprijzen sterk gaan stijgen"
10 vragen aan...
beweging. Nu is geld even schaars, maar alle experts zijn
het erover eens dat over een paar jaar voedsel schaars
wordt en de voedselprijzen weer gaan stijgen. De wereld
bevolking stijgt naar 9 miljard mensen in 2050, waardoor
de vraag naar vlees, vis, melk en eieren zal verdubbelen.
De uitdaging is helder. We moeten meer voedsel produ
ceren op duurzame wijze: meer met minder. Efficiëntie
is de sleutel. Meer opbrengst genereren uit beperkte
bronnen en tegelijkertijd de emissies ten laste van
land, lucht en water verminderen. Het is een geweldige
uitdaging om aan de ene kant die groei te faciliteren,
terwijl aan de andere kant de grondstoffen schaars zullen
worden. Bij Nutreco verbinden we die twee werelden."
4 Waar gaat dat proces op uitlopen?
"Bedrijven in het Westen worden aangesproken
op duurzaamheid. Maar per land zijn er verschillende
agenda's en prioriteiten. In Nederland ligt de focus
vooral op dierenwelzijn, terwijl in Amerika obesitas het
dominante thema is. En voedselveiligheid is en blijft een
aandachtspunt. Industriemensen zijn feitenmensen, die
willen alles feitelijk maken, gebruik maken van weten
schap. Maar het is ook een realiteit dat in deze tijd emotie
en perceptie een grote rol spelen. Ik kan op dit moment
niet inschatten hoe belangrijk jongeren de thema's vinden
die in 2050 spelen: voedselproductie, duurzaamheid,
biodiversiteit. Ik kijk daarom enorm uit naar het gedeelte
na afloop van de Algemene Vergadering, de ontmoeting
tussen 'Jongeren en de coöperatie'."
Maatschappelijk verantwoord ondernemen is
momenteel een belangrijk onderwerp. Er is veel
wantrouwen jegens bedrijven die aan MVO doen.
Herkent u dat?
"Niet echt. Het is de algemene, wat sceptische houding
van maatschappelijke organisaties jegens onderne
mingen. De vraag van NGO's is in hoeverre het echt is of
een beetje meebuigen. Dan kan ik vol trots vertellen dat
de naam Nutreco staat voor Nutrition - voedingsleer, dat
is core voor ons -, terwijl het tweede deel van de naam,
eco, zowel voor economy als ecology staat. Sinds 1994
komt deze uitleg van onze bedrijfsnaam in elk jaarverslag
aan de orde."
6 Wat dient volgens u de rol van de Rabobank hierin
te zijn?
"Die vraag kan ik, ook al is het maar een paar uur voor
mijn benoeming tot commissaris, niet beantwoorden.
Mij past op dit moment geen mening over de rol van de
Rabobank."
7 Waar staat de Rabobank volgens u?
"Na 27 jaar in de Food Agri-wereld kan ik beves
tigen dat de Rabobank wereldwijd de absolute nummer
één-speler is in deze sector. Niet alleen in omvang, maar
zeker ook in kennis."
8U wordt nu commissaris bij die bank. Spannend?
"Ja. Het is voor mij iets geheel nieuws. Ik zou op dit
moment bij geen enkele andere financiële instelling
commissaris willen worden. De functie van CEO van
een beursgenoteerde onderneming vraagt veel tijd en
energie. Dan wil ik dat een commissariaat iets toevoegt
aan mijzelf. Op dit commissariaat bij de Rabobank ben ik
behoorlijk trots."
9 Bankiert u privé ook bij de Rabobank?
"Ik bankier bij meerdere banken. Daar zit de Rabo ook
bij-
Wordt er volgens u binnen de bank voldoende
gediscussieerd over de ethische kant van de
internationale voedselindustrie?
"Nutreco en Rabobank zijn twee bedrijven in de
wereldtop van de F&A-industrie. Beide met hun wortels
in Nederland. Dan is het een enorme uitdaging om in je
thuismarkt midden in de samenleving te staan. Zeker de
Rabobank doet dat, met die unieke structuur. Als je het
over duurzaamheid hebt, is er geen enkel ander bedrijf
dat zo verweven is met de maatschappij als de Rabobank.
Aan de andere kant: het zijn allebei organisaties waar
een heel groot gedeelte van de medewerkers en klanten
buiten Nederland wonen en werken. Daar zijn andere
agenda's. In het buitenland wordt nu eenmaal anders
gedacht over bepaalde onderwerpen, dan mag je nooit
voor honderd procent de Nederlandse waarden en
normen internationaal toepassen."
BANK IN BEWEGING 19