Een nieuwe
baan buiten
de Rabobank-
organisatie
1
Een eigen bedrijf starten
In veel organisaties worden
steeds vaker taken afgestoten,
die niet tot het kernbedrijf be
horen. Ook bij de Rabobank-
organisatie gebeurt dat. Voor
medewerkers die deze werk
zaamheden altijd hebben ver
richt, betekent deze beweging
dat hun functie vervalt of komt
te vervallen. Wat dan: omscho
len voor een andere baan bin
nen de organisatie of de stap
naar buiten wagen?
Waarom leuke baan
opgeven?
Sociale ontwikkelingen en trends 1992
Bij de Produktgroep Reizen van Rabo
bank Nederland werd besloten enke
le taken af te stoten. Onder andere
zou de opleiding SEPR door een extern bu
reau verzorgd gaan worden. 'Dan word ik
toch dat externe bureau', was de reactie
van Ineke Jager. Zij wilde de stap wagen
naar een eigen onderneming. 'Dit was een
perfecte oplossing voor beide partijen',
Ineke Jager: 'Reizen Is nu eenmaal mijn vak.
vindt Jager. 'Ik liep al langer met de ge
dachte rond van een eigen bedrijfje en dit
gaf de doorslag. Ook voor de bank was het
goed. Op de eerste plaats wisten zij dat de
cursus op hetzelfde kwalitatieve niveau zou
worden verzorgd en op de tweede plaats
verdween ik natuurlijk van de loonlijst.'
Travel Training Sinds september 1992
is het bedrijf Jager van Seters, Travel Trai
ning operationeel. 'Behalve het verzorgen
van reizencursussen voor de Rabobankor-
ganisatie, richten wij ons ook op andere be
drijven en stichtingen', vertelt Jager, 'in
deze startperiode kunnen we eigenlijk te
weinig tijd steken in het binnenhalen van
nieuwe orders. Want ik had me toch niet he
lemaal goed gerealiseerd wat er allemaal bij
een eigen bedrijf komt kijken. Je moet echt
van alle markten thuis zijn. Nu ben ik me er
van bewust hoeveel werk een secretaresse
je uit handen neemt.' Naast een aantal da
gen lesgeven, moet 's avonds de admini
stratie worden verzorgd. Daarnaast volgt
Jager ook nog een nascholingscursus voor
docenten.
Op de hoogte blijven Jager: 'Reizen is
nu eenmaal mijn vak. Ik moet ook goed op
de hoogte blijven van wat er allemaal ge
beurt in de reiswereld. Ik zeg tegen mijn
cursisten altijd: Een reis verkopen is niet
moeilijk, maar zorgen dat de mensen tevre
den terugkomen, dat is het ware vak. Voor
al nu je ziet dat veel mensen, die voorheen
altijd een Europese vakantiebestemming na
men, de grenzen verleggen naar andere we
relddelen. Je moet dan zorgvuldiger te werk
gaan bij de advisering. Hierbij is het belang
rijk te wijzen op de cultuurverschillen.' Is de
overstap naar een eigen bedrijf mee- of te
gengevallen? 'Ik mis mijn collega's', bekent
Jager. 'Even gezellig bij iemand binnenlopen
of samen een probleem bespreken. En je
bent eigenlijk nooit uitgewerkt! Maar ik krijg
er ook ontzettend veel voor terug. Het geeft
een goed gevoel dat ik die stap heb durven
zetten en ik vind het een heerlijke uitda
ging. Vooral ook omdat het goed gaat. We
hebben al een derde docent kunnen aan
stellen en er zitten nog enkele opdrachten
in portefeuille. Ik heb dus alle vertrouwen in
de toekomst.'
k heb ruim 11 jaar bij de Rabobank
gewerkt', vertelt Mariëtte Rozmus.
Sinds 1 december 1991 werkt ze
in een Groene Win
kel, waar biologisch
dynamisch voedsel
wordt verkocht. 'Eigen
lijk ben ik onderwijze
res', zegt Rozmus.
'Maar toen ik in 1980
van de Pedagogische
Academie kwam, la
gen de banen in dat
vak niet voor het opra
pen. Zo nu en dan had
ik werk als invalkracht.
Ik stond ook inge
schreven bij een uit
zendbureau en zo
kwam ik op een gege
ven moment terecht
bij Rabobank Neder-
land in Utrecht.' I
Bedrijfsjournalist
Nadat ze daar in het
begin hoofdzakelijk ad-
ministratief werk had
gedaan, werd ze in Mariëtte Rozmus:
1983 aangenomen als secretaresse bij dr
afdeling Public Relations. Rozmus: 'Ik het
daar gemerkt dat de Rabobank erg vee
deed - en nog steeds doet - aan allerle
maatschappelijk goede doelen. Die betrok
kenheid en niet alleen de hoogste winst na
streven, waardeer ik van de bank. De laat
ste paar jaar was ik bedrijfsjournalist bij Ra
boband. Ik houd van taal en dat kwam ir
die functie goed van pas. Dat was ook eer
hele leuke tijd.'
Geld en status Waarom heb je die leu
ke baan dan toch opgegeven? 'Het was
ook geen gemakkelijke beslissing: Ik hac
goede collega's en interessant werk. Maai
ik denk dat het voor iedereen heel gezond
is om eens iets totaal anders te gaar
doen', aldus Rozmus. 'Ik ben zelf nooit zo
op geld en status uit geweest. Wat ik wel
belangrijk vind, is zelf uitzoeken wat ik nog
meer kan. De wereld is meer dan alleen
de Rabobank. Daarom zei ik ja tegen mijn
broer, toen hij mij vroeg of ik in zijn winkel
wilde beginnen. Hij heeft een natuurvoe
dingswinkel en ik had hem vroeger ook al
op zaterdag geholpen. Er waren wel veel
mensen die niet begrepen dat ik wat zij
'zekerheid' noemden, opgaf. Maar ik hecht
daar minder waarde aan. Je hoort wel
eens dat iemand eigenlijk iets anders zou
willen doen, maar de stap niet durft te zet
ten. En dat is jammer, want ik heb zoiets
van: 'Later is allang begonnen', dus niet
alles maar uitstellen maar proberen de
dingen te doen die je op dit moment be
langrijk vindt.'
'In de winkel heb je te maken met veel
verschillende mensen. Sommige mensen
eten natuurvoeding uit ideologische over
weging, andere omdat ze voedselallergie
hebben en er zijn heel veel mensen die
zeggen: 'De groente en het vlees van hier
smaken weer zoals dat vroeger thuis ook
smaakte'. Daarnaast doe ik nog vrijwilli
gerswerk bij een stichting voor visueel ge
handicapten, waar ik de redactie van een
blad verzorg. Dus ik blijf ook nog een
beetje in mijn oude vak bezig. En wat de
toekomst verder brengt, ik weet het niet.
Misschien dat ik nog wel eens switch
naar iets anders als dat toevallig mijn
pad kruist. Ik sta er in ieder geval open
voor.'
'Zelf uitzoeken wat ik nog meer kan.