Uitleg over de WSF Onder auspiciën van de Ontspanningsvereniging is tweemaal per maand de grote keuken van Rabobank Nederland te Eindhoven het domein van een tiental col lega's die daar, onder leiding van Henk Hermkens of Hans Kerssemakers, de cur sus 'fijne keuken' volgen. Nadat zij de cursus voor be ginners tot wederzijdse te vredenheid tot een goed gen van Henk Hermkens of Hans Kerssemakers vormen de richtlijn voor de werk zaamheden. Zij lopen echter steeds rond om vragen te beantwoorden en om hier en daar in te grijpen indien nodig. De hele keuken wordt ge bruikt. De situatie is ideaal, zo zou je het thuis ook wil len hebben. Ruimte genoeg om je spullen neer te zetten, was voor we aan tafel gin gen, was geen punt. Het wachten zorgde alleen nog maar voor een grotere trek. En het resultaat was het waard. Onvoorstelbaar wat een stel collega's in goede onderlinge samenwerking voor elkaar kan krijgen. Ze waren er - terecht - zelf ook best een beetje trots op. Maar, ze blijven kritisch. Elk gerecht dat op tafel kwam werd bekeken, besproken en uiteindelijk natuurlijk ook geproefd. Met bijpassende wijnen en een gezellige ta felaankleding kon het niet meer stuk. Het was al heel laat voor iedereen naar huis ging. Eigenlijk is het beter om over een kookclub te spre ken i.p.v. een kookcursus. Het is gewoon een gezellige avond, waar gezamenlijk wordt gekookt en gegeten. TMF einde hadden gebracht, be gonnen zij in september 1986 met het leren van de echte kneepjes van het vak. Per avond wordt gezamen lijk een compleet diner be reid. Na de dagelijkse werkzaam heden wordt er rond half zes verzameld in de keuken. Gewapend met schorten of zelfs in 'echte' kokskleding druppelen de cursisten bin nen. Tijdens een kopje kof fie worden de taken voor de avond verdeeld. Wie vorige keer het hoofdgerecht deed, doet nu de soep, wie vorige keer het nagerecht deed, doet nu de vis. In goed over leg bepaalt iedereen zelf wat hij die avond wil doen. De schriftelijke aanwijzin- de messen zijn scherp, de apparatuur in orde en in rui me mate aanwezig. En met een lopend kookboek in de buurt kan het natuurlijk niet mislukken. Er wordt naar gestreefd om om 7 uur aan tafel te gaan. Dat leek haast onmogelijk, gezien de hoeveelheid werk die verzet moest worden. Maar iedereen begon - on der het genot van een glaas je Kir (witte wijn met een drupje frambozenlikeur) - met goede moed aan zijn taak. Soms leek het wel of er in geheimtaal werd gesproken: 'de benen aan zetten met bouquet' bij voorbeeld, maar voor de cursisten was het allemaal geen enkel probleem. Dat het uiteindelijk half acht De gezamenlijke banken op Goeree Overflakkee organiseer den op 16 april een avond over de Wet Studie Financiering. Naar aanleiding van het werkplan voor 15 t/m 19 jarigen ontstond het idee om jongeren meer vertrouwd te maken met de bank door middel van een informatieavond. Het werd een groot succes. 250 mensen reageerden op de uit nodiging die via scholen, direct mail, advertenties en posters was verspreid. Twee medewerkers van het Ministe rie van Onderwijs en Wetenschappen verzorgden het pro gramma. Na de inleiding konden de aanwezigen vragen inle veren, die vervolgens allemaal werden beantwoord. Ook kon iedereen meedoen aan een wedstrijd in de vorm van het raden van vijf uitgebeelde spreekwoorden. Aan het eind van de avond werden de winnaars meteen bekend gemaakt. Omdat er zoveel positieve reacties op ons initiatief zijn ge komen leek het ons zinvol om dit idee via Raboband door te spelen aan de andere banken. Mirjam van Kooten Rabobank Middelharnis 10

Rabobank Bronnenarchief

blad 'Raboband' | 1987 | | pagina 10