Uitleg over de WSF
Onder auspiciën van de
Ontspanningsvereniging is
tweemaal per maand de
grote keuken van Rabobank
Nederland te Eindhoven het
domein van een tiental col
lega's die daar, onder leiding
van Henk Hermkens of
Hans Kerssemakers, de cur
sus 'fijne keuken' volgen.
Nadat zij de cursus voor be
ginners tot wederzijdse te
vredenheid tot een goed
gen van Henk Hermkens of
Hans Kerssemakers vormen
de richtlijn voor de werk
zaamheden. Zij lopen echter
steeds rond om vragen te
beantwoorden en om hier
en daar in te grijpen indien
nodig.
De hele keuken wordt ge
bruikt. De situatie is ideaal,
zo zou je het thuis ook wil
len hebben. Ruimte genoeg
om je spullen neer te zetten,
was voor we aan tafel gin
gen, was geen punt. Het
wachten zorgde alleen nog
maar voor een grotere trek.
En het resultaat was het
waard. Onvoorstelbaar wat
een stel collega's in goede
onderlinge samenwerking
voor elkaar kan krijgen. Ze
waren er - terecht - zelf
ook best een beetje trots op.
Maar, ze blijven kritisch. Elk
gerecht dat op tafel kwam
werd bekeken, besproken
en uiteindelijk natuurlijk ook
geproefd. Met bijpassende
wijnen en een gezellige ta
felaankleding kon het niet
meer stuk. Het was al heel
laat voor iedereen naar huis
ging.
Eigenlijk is het beter om
over een kookclub te spre
ken i.p.v. een kookcursus.
Het is gewoon een gezellige
avond, waar gezamenlijk
wordt gekookt en gegeten.
TMF
einde hadden gebracht, be
gonnen zij in september
1986 met het leren van de
echte kneepjes van het vak.
Per avond wordt gezamen
lijk een compleet diner be
reid.
Na de dagelijkse werkzaam
heden wordt er rond half
zes verzameld in de keuken.
Gewapend met schorten of
zelfs in 'echte' kokskleding
druppelen de cursisten bin
nen. Tijdens een kopje kof
fie worden de taken voor de
avond verdeeld. Wie vorige
keer het hoofdgerecht deed,
doet nu de soep, wie vorige
keer het nagerecht deed,
doet nu de vis. In goed over
leg bepaalt iedereen zelf
wat hij die avond wil doen.
De schriftelijke aanwijzin-
de messen zijn scherp, de
apparatuur in orde en in rui
me mate aanwezig. En met
een lopend kookboek in de
buurt kan het natuurlijk niet
mislukken.
Er wordt naar gestreefd om
om 7 uur aan tafel te gaan.
Dat leek haast onmogelijk,
gezien de hoeveelheid werk
die verzet moest worden.
Maar iedereen begon - on
der het genot van een glaas
je Kir (witte wijn met een
drupje frambozenlikeur) -
met goede moed aan zijn
taak. Soms leek het wel of
er in geheimtaal werd
gesproken: 'de benen aan
zetten met bouquet' bij
voorbeeld, maar voor de
cursisten was het allemaal
geen enkel probleem. Dat
het uiteindelijk half acht
De gezamenlijke banken op Goeree Overflakkee organiseer
den op 16 april een avond over de Wet Studie Financiering.
Naar aanleiding van het werkplan voor 15 t/m 19 jarigen
ontstond het idee om jongeren meer vertrouwd te maken
met de bank door middel van een informatieavond. Het
werd een groot succes. 250 mensen reageerden op de uit
nodiging die via scholen, direct mail, advertenties en
posters was verspreid. Twee medewerkers van het Ministe
rie van Onderwijs en Wetenschappen verzorgden het pro
gramma. Na de inleiding konden de aanwezigen vragen inle
veren, die vervolgens allemaal werden beantwoord.
Ook kon iedereen meedoen aan een wedstrijd in de vorm
van het raden van vijf uitgebeelde spreekwoorden. Aan het
eind van de avond werden de winnaars meteen bekend
gemaakt.
Omdat er zoveel positieve reacties op ons initiatief zijn ge
komen leek het ons zinvol om dit idee via Raboband door te
spelen aan de andere banken.
Mirjam van Kooten
Rabobank Middelharnis
10