BAKBfi
Van bank naar bistro
uitstekend, zo iets zou hij later
ook willen hebben... Hij zei
dan ook tegen de eigenaar:
'Mocht je de zaak ooit ver
pachten, dan hou ik me aan
bevolen!' Nadat Ruud nog een
tijdje ergens anders had ge
werkt kregen ze hun grote
kans; 'De Verende Wagen'
zou inderdaad verpacht wor
den! Er werd gepraat, gere
kend en diep nagedacht. De
conclusie was: het moet kun
nen. Ruud zei zijn baan op en
begon heel serieus met de
voorbereidingen. Het interieur
werd aangepast, de kaart ver
anderd, de wijnkaart uitge
breid (er staan nu zo'n 35 wij
nen in alle prijsklassen op) en
er werden inkopen gedaan.
Besloten werd dat Maria zou
blijven werken, om zodoende
verzekerd te zijn van een fi
nanciële basis. Naast haar
baan bij de bank zorgt zij ech
ter ook voor de bediening. Er
lopen in 'De Verende Wagen'
maar twee personeelsleden
rond, namelijk Ruud en Maria.
Ze zijn van plan er alles aan te
doen om er een succes van te
maken. Ruud zegt: 'Binnen
een halfjaar zit de zaak vol, let
maar eens op'.
De naam van de zaak houdt
geen verband met het feit dat
de bistro tegen een manege
aanligt, maar met een veer dat
via een rails over het nabijge
legen Amsterdam-Rijnkanaal
voer.
Al etende kan men zo in
de bak van de manege kijken,
waar regelmatig interessante
wedstrijden te zien zijn. Voor
degenen die niet zo gek op
paarden zijn; geen probleem,
dan laat u gewoon het gor
dijntje dicht of u gaat aan de
andere kant van de zaak zit
ten.
Grote plannen
Ruud en Maria hebben nog
veel meer plannen dan alleen
het runnen van hun bistro. Bo
ven de zaak is namelijk een
zaal waar zo'n 50 a 80 men-
Zo'n jaar of vijf geleden stond
de restauratieve verzorging bij
de centrale bank in Utrecht
nog in de kinderschoenen. Er
waren nog geen koks in vaste
dienst, maar men werkte met
uitzendkrachten. Eén uitzend
kracht, Ruud Wijnstra, heeft
het lang volgehouden. Zo'n
twee jaar werkte hij in de keu
ken. Tot zijn taak hoorde on
der meer het uitgeven van de
warme maaltijden. Hij deed
dat op zeer charmante wijze.
Maria Zagorska, toenertijd
werkzaam bij Deviezenverant-
woording, raakte zeer van
hem onder de indruk. Hij ook
van haar en dat was dan het
begin van een nog steeds
voortdurende relatie.
Vanaf het begin van hun ken
nismaking liet Ruud er geen
misverstand over bestaan wat
zijn toekomstplannen waren:
een eigen restaurant.
De Verende Wagen
Na zijn Rabobanktijd werkte
hij in verschillende restau
rants. Eenmaal verving hij een
maand of vier een zieke colle
ga, die in restaurant 'De Ve
rende Wagen' in Houten
werkte. Deze zaak beviel hem
sen een receptie of feest kun
nen vieren. En als klap op de
vuurpijl kan er 's zomers ge
bruik worden gemaakt van de
bak van de manege. De vloer
wordt afgedekt en er ontstaat
een gigantische ruimte waar
met gemak een feest voor
1 500 man gegeven kan wor
den!
Toch is er verder geen
echte relatie met de manege,
die heeft voor de ruiters een
eigen bar. 'De Verende Wa
gen' is echt alleen een bistro.
Natuurlijk is er wel een kleine
bar, waaraan u eventueel even
kunt wachten tot uw tafel ge
reed is. Bovendien heeft u
vanaf uw kruk een goed uit
zicht op de keuken, waar
Ruud zijn kunsten vertoont.
Op verzoek verzorgt hij zelfs
vegetarische en zoutloze
maaltijden, alles is mogelijk.
De zaak (net als de keuken
trouwens) is van woensdag
tot en met zondag geopend
van 16.00 tot 24.00 uur. U
komt er door de provinciale
weg Utrecht-Houten te vol
gen en na de afslag 'dorp' bij
de tweede stoplichten rechts
af te slaan.
Maria werkt nu nog op de cen
trale bank bij Blanco Betalin
gen Buitenland, maar alles al
les loopt zoals Ruud en zij ho
pen, zal dat niet al te lang
meer duren.
Mochten er nog meer mensen
op de centrale bank rondlo
pen met plannen om een res
taurant te beginnen, de redac
tie houdt zich aanbevolen om
te komen proevenBij Ruud
en Maria was het in elk geval
prima! Wie weet kunnen we
binnenkort wel een culinaire
rubriek beginnen. TMF