t siiff Spontane optredens van groepjes muzi kanten garanderen afwisseling en ver strooiing, terwijl honderden mensen vol overgave met dozen sjouwen of nog bezig zijn wijn te bottelen. Naar eigen keuze heeft iedereen vaatjes wijn van 20, 32 of 65 liter inhoud kunnen reserveren. De be langstelling is zo overweldigend dat er een vrachtwagen aan te pas moet komen om de bestelde voorraden rood, wit en rosé vanuit de Loirestreek op te halen en na de nodige douaneformaliteiten af te leveren onderde rook van Eindhoven. Hetfeestelij- ke geroezemoes gaat net zo lang door tot ook de inhoud van het laatste plastic vaatje onder de kurk zit. Vrijwel onophoudelijk klinkt het gerinkel van de flessen. Jochies uit de hele buurt trommelen elkaar op en zijn niet meerweg te slaan. Er valt altijd wel wat te halen... De enorme toeloop, de permanente ver keersopstoppingen, de zorgen om een 'vlekkeloos' verloop van alles, de vuile vaat en alle bijkomende rompslomp verhindert niet dat na afloop pa en moe Rovers met de beide eveneens dodelijk vermoeide kin deren toch unaniem tot de slotsom komen: ja, volgend jaar doen we het weer. Ingrid Rovers: 'Je krijgt - vergeet dat niet - honderden mensen over de vloer. Het is in en om huis na afloop dan natuurlijk een grote bende. Je houdt het echt niet voor mogelijk. Maar op zulke momenten kun nen we met de kinderen gelukkig terugval len op een span heerlijke buren.' En dan te bedenken dat ergens vooraan in de jaren zeventig op een camping in Bre- tagne de eerste aanzet tot dit alles is gege ven. Kees Rovers offreert daar z'n Franse buurman een puike Hollandse sigaar: het begin van een dikke vriendschap, zal wel dra blijken. Een paar jaar later brengt het Brabantse gezin de kerstdagen door bij de nieuwverworven kennissen. De culinaire hoogtepunten van het familiefeest worden door de bijbehorende excellente wijnen royaal besprenkeld. Over de plaats van herkomst laat de gastheer geen twijfel be staan en zo kan het gebeuren dat defamilie Rovers via een aanzienlijke omweg huis waarts keert. Men belandt in Anjou, de be roemde wijnstreek ten zuiden van Angers aan de oevers van de Loire. ledereen rekent op een kort oponthoud bij wijnboer Pierre Rochard, maar dat pakt anders uit. Oponthoud van een uur loopt uit Onder het motto 'Les amis de mes amis sont mes amis' wacht de Nederlanders een gedwongen doch hoogst aangenaam ver blijf van enkele dagen. In de zaal voor de druivenplukkers worden de bedden voor de nacht in gereedheid gebracht en vol enthousiasme vertelt de bejaarde vrijgezel over zijn loopbaan als wijnboer. Overheer lijke maaltijden worden afgewisseld met excursies naar andere wijnboeren, de kas telen van de Loire en de eigen kelders van Pierre Rochard. Ook troont hij uiteraard zijn gasten mee naar madame Regine Mo- reau, de buurvrouw die vroeg of laat zijn activiteiten in de wijnbouw zal gaan voort zetten. Kees Rovers: 'We kwamen thuis met een auto vol geweldige wijnen en in onze gedachten volop souvenirs aan een fantastische kerstvakantie.' In de maanden nadien maken buren, vrien den en familieleden voor en na 'op proef' kennis met de meegebrachte wijnen en zo krijgt geleidelijk aan een steeds grotere groep mensen de smaak te pakken... Kees Rovers: 'Naar Franse begrippen is het helemaal niet gek wanneer groepen men sen op bepaalde adresjes collectief hun jaarlijkse voorraadje wijn inkopen. Voor ons was het een hele toer. Je kreeg name lijk met tientallen formulieren en docu menten te maken. Onkunde onzerzijds maakte dat we aan de grens bij ons eerste transport een oponthoud van 1 2 uur had den, maar we leerden gauw genoeg. Nu weten we dat invoer per fles duurder is dan per vat. Een paar eenvoudige bottelmachi nes en een kurkapparaat of vaten voor ge zamenlijke rekening zijn dan gauw genoeg gekocht. En voor de douaneformaliteiten nemen we een declarant in de arm.' leder jaar omstreeks carnaval reizen Ingrid en Kees Rovers af naar de Loire om alvast de smaak van nieuwe oogst te pakken te krijgen en om nadere afspraken te maken. De inmiddels 75-jarige Pierre Rochard heeft met stijgende verbazing de ontwik kelingen gevolgd. Momenteel nemen de Hollandse vrienden al ongeveer een derde van zijn totale oogst voor hun rekening. De man die naar de oppervlakte van zijn wijn gaarden gemeten tot de kleine wijnboeren behoort, had het tot voor kort absoluut niet voor mogelijk gehouden. Pierre verbouwt en bereidt zijn wijn nog op zeer klassieke, haast primitieve wijze. Geen moderne ap paratuur of toevoeging van chemische middelen. Grote wijnboeren zien in hem hun leermeester. Als er problemen zijn zoals ziekten onder de planten, dan wordt de bejaarde Pierre Rochard ingeschakeld voor advies. Hij is er niet weinig trots op dat zijn wijn nu de weg naar Holland heeft ge vonden. Vorig jaar nog kon hij zijn mis-

Rabobank Bronnenarchief

blad 'Raboband' | 1982 | | pagina 6